Sailing World Cup Series

De World Sailing's Sailing World Cup is een serie zeilwedstrijden die ontstaan is tijdens het seizoen 2008-09. Deze zeilwedstrijden worden gezeild met boten die deelnemen aan de Olympische Spelen en Paralympics.

Deze wereldbeker zeilen werd vanaf het begin samengesteld uit de grootste olympische regatta's: Sail Melbourne in Melbourne, Rolex Miami OCR van US Sailings in Miami, Trofeo SAR Princess Sofia in Palma de Mallorca, Semaine Olympique Francaise in Hyeres en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik.

470-zeilsters Zegers & Berkhout
Watersportverbond

Het Nederlandse 470-duo Afrodite Zegers & Lobke Berkhout heeft de World Sailing World Cup in Miami (20 t/m 25 januari 2020) afgesloten op een zevende plaats overall. De dames gingen vanuit een 6e plaats de medalrace in met nog kans op de medailles, maar kwamen de medalrace als 9e over de finishlijn na tegenslag bij de start.

Emma Plasschaert
Ice

Emma Plasschaert heeft de eerste Sailing World Cup Series van seizoen 2020 gewonnen in de Laser Radial klasse. De medal race van zondag werd geannuleerd wegens een gebrek aan wind in het Japanse Enoshima.

Nicholas Heiner
Watersportverbond

Bij de World Sailing World Cup in Enoshima hebben de Nederlandse 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz het goud veroverd. De dames gingen hun laatste en beslissende medalrace in vanuit een comfortabele 1e plek overall. Het duo voer een steady race en finishte als 4e. Goed genoeg voor een gouden medaille. Nicholas Heiner (Finn) wist zich een dag voor de medalrace al te verzekeren van het goud. Hij voer een ijzersterke week en maakte daarmee het gat met de concurrentie zo groot, dat hij niet meer in te halen is.

Laser Radial
WWSV

De Belgische zeilers zijn deze week terug aan de slag op het olympische vaarwater in Enoshima. In vier klassen is het uitkijken naar de prestaties op dit complexe vaarwater.

470 klasse zeilen
Watersportverbond

In het Franse Marseille maken 325 zeilers uit 40 verschillende landen zich op voor de World Sailing World Cup Final (van 4 t/m 9 juni), waaronder de Nederlandse 470-women Afrodite Zegers & Lobke Berkhout. Dit duo won kort geleden nog de nationale selectie van het Watersportverbond én het Europese brons bij het EK in San Remo.

Wannes Van Laer
WWSV

Meer dan 700 zeilers verzamelden van 15 tot en met 21 april in Genua (Italië) voor de 3de stop van de Hempel World Cup Series 2019. Afgelopen week was de lichte wind de rode draad gedurende de Wereldbeker. Wat vaak zorgde voor uitstel van de races en tot lange dagen op het water met soms weinig, maar tactische races en een zoektocht naar een gunstige wind. De Belgische zeilers kwamen in drie verschillende klasses in actie: 49er, 49erFX en Laser Standard.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout
Watersportverbond

Op de laatste medalrace dag bij de World Cup in Genua hebben de Nederlandse zeilsters geen podiumplekken weten te bemachtigen. 470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout moesten zich na een lastige medalrace tevreden stellen met een 8e plek overall. Laser Radial-zeilster Maxime Jonker eindigt haar World Cup op de 10e plek.

Odile van Aanholt & Marieke Jongens
Watersportverbond

De Nederlandse 49erFX-zeilsters Odile van Aanholt & Marieke Jongens hebben tijdens de medalrace in Genua het maximale aantal punten (10) voor de nationale selecties in de wacht gesleept. Het duo finishte de medalrace als 1e en pakt het goud bij de World Sailing World Cup in Italië.

49erFX zeilsters
Watersportverbond

De Nederlandse 49erFX zeilsters hebben bij de World Cup in Genua hun eerste wedstrijddag met slechts 5-10 knopen wind toch nog twee races kunnen varen. De vier damesteams varen deze week de eerste wedstrijdreeks (uit twee), voor de interne selectie van het Watersportverbond.

TeamNL Zeilen
Watersportverbond

De Olympische zeilevenementen volgen elkaar in rap tempo op voor de Olympische zeilploeg TeamNL Zeilen. Na de Prinses Sofia Cup, begin april, is het alweer tijd voor het volgende selectie-evenement. Ditmaal voor de zeilsters in de 49erFX-klasse, waar door 4 teams zal worden gestreden om het Olympische ticket.