Techniek

Alles over techniek bij het zeilen. Van meetbrieven, opleiding tot apparatuur aan boord van een zeiljacht.

Julien Pilate
Ice

De Belgische zeiler Julien Pilate wordt ingeschakeld voor het Franse America’s Cup Team Groupama. Hij werkt daar als aerodynamisch ingenieur en software ontwikkelaar voor North Sails & Southern Spars in Frankrijk.

Volvo Ocean Race aankondiging foiling
Een correspondent

Op donderdag 18 mei kondigde de Volvo Ocean Race een reeks radicale initiatieven aan, die van de race de zwaarste allround beproeving in het professionele zeilen maken. Bovendien versterken ze de aantrekkingskracht van de 44 jaar oude rond-de-wereld wedstrijd voor profzeilers, teameigenaren en hun sponsors, racepartners, gaststeden en fans.

Fietsen op een zeilboot
Ice

Fietsen op een boot? Bekijk hier het verhaal achter de fietspedalen innovatie van America's Cup uitdager Emirates Team Nieuw-Zeeland.

Aanvaring tijdens het zeilen
Anke Haadsma

Het was een harde strijd tijdens de seizoensopening van het vaarseizoen, de Van Uden Reco Stellendam Regatta. Ruim 100 boten hebben op het Haringvliet met elkaar gestreden, en waar gestreden wordt, worden fouten gemaakt. Tegenstanders schreeuwen er soms ook flink op los, ‘bakboord’ en ‘ruimte voor de boei’, zijn geen onbekende termen op het water.

Oneerlijke zeilwedstrijden
Anke Haadsma

Dit weekend wordt de Van Uden Reco gezeild in Stellendam, zo’n 100 boten met 600 zeilers verschijnen hier aan de start. Ook reizen vier juryleden af naar Stellendam om ervoor te zorgen dat de wedstrijden zo eerlijk mogelijk gezeild worden. Toch slaan veel zeilers de mogelijkheid om te protesteren af, dit gaat namelijk van hun biertijd af.

Carl Sabbe
Kat

De Belgische zeilwedstrijdorganisatie wil meer deelnemers in IRC krijgen. Dat was de belangrijkste boodschap die we afgelopen dinsdag, 28 maart te horen kregen tijdens de jaarlijkse IRC- CR vergadering in Gent.

Zeilen zonder wind
Ice

B&G, een specialist in kaartplotters en navigatie-instrumenten voor zeiljachten, introduceert met de GustMAX4 een innovatie technologie om te zeilen zonder wind.

Open Noordzee Kampioenschap
Ice

Voor sommige teams is het moeilijk te kiezen in welk systeem ze willen deelnemen aan het wedstrijdzeilen, voornamelijk omdat ze aan sommige wedstrijden deelnemen met hun voltallige wedstrijdbemanning en dan weer andere evenementen varen met vrienden en familieleden. De Open Noordzee Kampioenschap organisatoren hebben daar een oplossing voor bedacht.

VYF VVW
Ice

Bij het begin van het zeilseizoen nodigt de VYF-VVW alle zeilers uit op de CR-IRC vergadering in Gent. De vergadering is bedoeld voor alle Belgische booteigenaars, die wedstrijden varen onder het CR of IRC meetsysteem, of die overwegen dat in de toekomst te gaan doen.

Ice

Manage2SailTijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen in Muiden is er door de Noordzee Club een presentatie gegeven over applicaties voor scoring en racemanagement. Het doel van deze presentatie was om de aanwezige wedstrijdorganisaties inzicht te geven in de mogelijkheden die tegenwoordig beschikbaar zijn voor het professioneler en eenvoudiger publiceren van informatie, organiseren van online inschrijving/betaling en uitslagverwerking.