Techniek

Alles over techniek bij het zeilen. Van meetbrieven, opleiding tot apparatuur aan boord van een zeiljacht.

B&G® Zeus® S maakt wereldwijd debuut om zeilen te vereenvoudigen
Adverteerder

B&G®, 's werelds toonaangevende fabrikant van zeilelektronica, onthulde deze week B&G Zeus® S, de volgende generatie kaartplotters in de B&G serie, met een nieuw besturingssysteem dat geheel is ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak. Zeus S is ontworpen om zeilen gemakkelijker te maken en geeft gegevens weer die zijn afgestemd op de actuele behoeften van de zeiler, waarbij overbodige informatie achterwege wordt gelaten.

America’s Cup 2024:  Update van de teams
Kat

De America's Cup-teams zijn tot aan de kerstvakantie druk bezig geweest, zowel op het water als ter voorbereiding van wat een erg bedrijvig nieuw jaar belooft te worden. Hoewel 2024 nog ver weg lijkt volgt hier niettemin een kort overzicht van de stand van zaken van alle teams.

Elvstrøm zeilt EKKO tijdens Route du Rhum
Adverteerder

Binnenkort is het weer tijd om de zeilen te hijsen voor een nieuwe editie van de legendarische Route du Rhum. Elvstrøm Sails wordt ditmaal vertegenwoordigd door Fabrice Amedeo die met de Nexans - Art & Fenêtres over de Atlantische Oceaan zal racen met het allereerste IMOCA- zeil dat gedeeltelijk uit gerecycleerde kunststoffen bestaat.

America's Cup
Kat

Technologie helpt tijdens het racen. Navigatiesoftware geeft de beste route tijdens offshore races. Snelheidspolars helpen ons bij het sturen en trimmen en stuurautomaten zijn nu zo goed dat de solozeiler nog maar zelden zelf stuurt.

B&G Triton Edge zeilprocessor
Adverteerder

B&G®, 's werelds toonaangevende fabrikant van zeilelektronica, introduceerde deze week de nieuwe B&G Triton™ Edge zeilprocessor en levert hiermee de meest geavanceerde processor op de zeilmarkt ooit. De B&G Triton Edge is het brein achter de elektronica en boorddatasystemen van een zeilboot.

Round the Island Race 2021
Adverteerder

B&G wordt officiële partner voor maritieme elektronica tijdens de Round the Island Race. Het team van B&G's experts zal ter plaatse zijn om technische ondersteuning te bieden aan alle deelnemers en zal ook een aantal exclusieve webinars voor deelnemers organiseren om ervoor te zorgen dat ze het beste uit hun maritieme elektronica halen in voorbereiding tot de race. 

B&G stelt navigatie-apparatuur voor in Alicante
Kat

Tijdens een driedaags Navico evenement in Alicante dat liep van 7 tot 9 juni toonde B&G aan de belangrijkste Europese watersportjournalisten zijn productgamma aan boord van drie verschillende types zeilboten. We zeilden met een nieuwe Bavaria 42C, Dehler 30 OD en een Class 650 en bekeken de bijbehorende navigatieapparatuur. 

 

Class 30,
Kat

Geweldig nieuws voor de Class 30, die bedacht en ontworpen werd door VPLP, dankzij een gezamenlijk initiatief van Union Nationale pour la Course au Large (Frankrijk), de Royal Ocean Racing Club (UK) en de Storm Trysail Club (USA). Deze boot zou de voorkeurskeuze moeten worden als introductieschip maar ook bijvoorbeeld voor trainingen die vooraf gaan aan offshore races en voor het One-Design racen. Het is de bedoeling dat de boot aan het eind van het jaar haar debuut zal maken met als doel deelnemen aan de Paasraces van 2023 in Frankrijk en Engeland. 

orc international certificate
Ice

Het Nederlandse Watersportverbond laat ons met trots weten dat de technische commissie een grote inspanning heeft geleverd om de wijzigingen in het ORC VPP (rating formule) in de individuele certificaten van de ORC boten op tijd toe te passen. Per 1 april zijn alle ORC certificaten van 2022 beschikbaar via ORC.org - Sailor Services (link onderaan).

Controle kielconstructie
Kat

In België en Nederland zullen vanaf 1 januari 2023 deelnemers aan zeilwedstrijden zoals de Light Vessel Race (BEL), Oostende Ramsgate (BEL) en de North Sea Regatta (NED) meer bepaald de Vuurschepen Race en North Sea Race, een verplichte structurele inspectie moeten ondergaan.