The Ocean Race

The Ocean Race

The Ocean Race, voorheen Volvo Ocean Race, is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De 14e editie van de race start op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante en eindigt 6 maanden en 32.000 nautical mile, zo’n 60.000 km, later in het Italiaanse Genua. Onderweg worden achtereenvolgens Kaap Verdi, Kaapstad, Itjaì, Newport, Aarhus en Den Haag aangedaan.

The Ocean Race is een zware zeilrace om te winnen en de ultieme test voor een professioneel team. Sinds 1973 is de race rondom de wereld een obsessie voor vele topzeilers. Al meer dan vier decennia bevindt de The Ocean Race zich op de kruising van topsport en menselijk avontuur. The Ocean Race is de laatste jaren een groot mediaspektakel geworden.

Het parcours voerde de teams 45.000 nautische mijlen rondom de wereld over vier oceanen, waarbij zes continenten en negen gaststeden worden aangedaan.

Op deze pagina vind je al het laatste Ocean Race nieuws, inside stories, video's en uitslagen.

The Ocean Race nieuws

Royal Huisman: partner van sailing team Nextgen voor the Ocean Race
Een correspondent

In aanloop naar The Ocean Race, die op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante van start gaat, kan Sailing Team NEXTGEN rekenen op de steun van Royal Huisman. De Nederlandse jachtwerf met ruim 300 vakmensen is verdeeld over vestigingen in Vollenhove en regio Amsterdam en ondersteunt het Nederlandse team.

 

The Ocean Race Den Haag
Een correspondent

Met nog precies een jaar te gaan, is het aftellen naar de komst van The Ocean Race naar Scheveningen in Den Haag begonnen. Van 11 tot en met 15 juni 2023 is Scheveningen het middelpunt van weer een groot watersportfestijn, met als hoofdattractie de beroemdste zeilrace rond de wereld.

Sailing Team NEXTGEN voor The Ocean Race 2022-2023.
Een correspondent

Janssen de Jong Groep verbindt zich vanaf vandaag aan de campagne van Sailing Team NEXTGEN voor The Ocean Race 2022-2023. De bouwgroep legt daarmee het fundament voor de Nederlandse deelname aan de komende editie van ’s werelds zwaarste en meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld.

Nederlands zeilteam in The Ocean Race
Een correspondent

Sailing Holland en DutchSail maakten bekend dat ze met een Nederlands team onder de naam: 'SAILING TEAM NEXTGEN' en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas deelnemen aan de komende editie van The Ocean Race. De campagne focust zich op toekomstige generaties en wordt ondersteund door een vijftal partners die zich ieder vanuit hun eigen expertise voor deze generaties inzetten. 

Team Janssen de Jong in actie voor de kust van St. Maarten
Een correspondent

Team Janssen de Jong DutchSail zeilde afgelopen week de St. Maarten Heineken Regatta met de VO65. Het team eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke tweede plaats in de CSA klasse, op een gelijk aantal punten met de VO65 van Sailing Poland.

Tomidi
Kat

De Tomidi staat te koop. Deze bijzondere boot voer ooit onder de naam Rucanor TriStar en werd geschipperd onder Staf Versluys. Het is een schip met negen levens, op weg naar zijn tiende. Een echte Standfast, speciaal ontworpen en gebouwd voor de deelname aan de Whitbread Round the World Race 1985/ 1986 (nu de Volvo Ocean Race). als een One Off, wat betekent dat er ooit maar één enkel dergelijk uniek vaartuig gemaakt is.

Volvo65 Janssen de Jong
Ice

De komende editie van The Ocean Race zal de langste etappe in de vijftig jarige geschiedenis van de Race bevatten. Met 12.750 zeemijl van Kaapstad, Zuid Afrika naar Itajaí, Brazilië, waarschijnlijk goed voor zo'n dertig dagen op zee, kan er gerust gesproken worden over een marathon etappe. Een uitdaging waar de nieuwe generatie jonge Nederlandse zeilers nu al naar uitkijkt.

Ocean Racer op de Rotterdamse Maas
Een correspondent

De oceaan racer Janssen de Jong was afgelopen week een opvallende verschijning op de Rotterdamse Maas. De boot, die al twee keer rond de wereld ging in de Volvo Ocean Race als Team Brunel, meerde aan bij de sociëteit van KRZV de Maas. Alwaar een brainstorm en kick-off plaatsvond voor een Nederlands georiënteerde campagne in The Ocean Race 2022-23.

The Ocean Race Europe
Een correspondent

Het aftellen is begonnen. Op zaterdag 29 mei gaat in het Franse Lorient de eerste editie van de The Ocean Race Europe (TORE) van start. Deze Europese versie van de legendarische The Ocean Race (voormalige Volvo Ocean Race) begint langs de Atlantische kust en eindigt in de Middellandse Zee. Het Nederlandse aandeel aan boord van de VO 65’s is aanzienlijk.

AkzoNobel Ocean Racing
Ice

Zhik is verheugd om aan te kondigen dat zij opnieuw de technische kledingpartner wordt van het AkzoNobel Ocean Racing team voor The Ocean Race Europe 2021, de opstap naar The Ocean Race die in van 2022 tot 2023 gezeild wordt.