The Ocean Race

The Ocean Race

The Ocean Race, voorheen Volvo Ocean Race, is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De 14e editie van de race start op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante en eindigt 6 maanden en 32.000 nautical mile, zo’n 60.000 km, later in het Italiaanse Genua. Onderweg worden achtereenvolgens Kaap Verdi, Kaapstad, Itjaì, Newport, Aarhus en Den Haag aangedaan.

The Ocean Race is een zware zeilrace om te winnen en de ultieme test voor een professioneel team. Sinds 1973 is de race rondom de wereld een obsessie voor vele topzeilers. Al meer dan vier decennia bevindt de The Ocean Race zich op de kruising van topsport en menselijk avontuur. The Ocean Race is de laatste jaren een groot mediaspektakel geworden.

Het parcours voerde de teams 45.000 nautische mijlen rondom de wereld over vier oceanen, waarbij zes continenten en negen gaststeden worden aangedaan.

Op deze pagina vind je al het laatste Ocean Race nieuws, inside stories, video's en uitslagen.

The Ocean Race nieuws

tweede etappe wordt uitdagend voor IMOCA-zeilers
Kat

Na een week met stevige passaatwinden in Cabo Verde is de voorspelling voor de start van de tweede etappe veel gunstiger met lichte NE- winden van 5 tot 8 knopen. Leg 2 van The Ocean Race gaat woensdagmiddag om 18.10 UTC (17.10 lokale tijd in Cabo Verde) van start. 

Team JAJO tweede in eerste etappe The Ocean Race
Ice

Het Nederlandse Team JAJO finishte in Mindelo, Kaapverdië, als tweede in de eerste etappe van The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Het talentvolle team, met Jelmer van Beek (28) als jongste schipper in deze race en zeillegende Bouwe Bekking als wachtleider voor deze eerste etappe, werd warm onthaald in Mindelo. Van Beek is trots op het team en ondanks een wat stroef begin van de etappe, heel blij met hoe het is gegaan: "Dit smaakt absoluut naar meer."

Charlie Enright's 11th Hour Racing Team als tweede over de streep
Kat

De Franse schipper Kevin Escoffier leidde het onder Zwitserse vlag varende Team Holcim-PRB in de vroege ochtenduren naar de overwinning in de eerste etappe van The Ocean Race. Tweede over de streep werd Charlie Enright's 11th Hour Racing Team, dat op de laatste dag van de etappe een late uitdaging van Team Malizia afhield.

Team Holcim-PRB scoort toppunten en wint leg One van The Ocean Race
Kat

Schipper Kevin Escoffier, veteraan van The Ocean Race en nu schipper van Team Holcim-PRB, stuurde zijn boot over de finishlijn bij Mindelo, Cabo Verde net na 01.00 uur lokale tijd op zaterdagochtend, en won zo Leg One van The Ocean Race.

Team Guyot
Kat

De leidende IMOCA's zullen naar verwachting vrijdagnacht en zaterdagochtend aankomen in Cabo Verde. De Imocavloot vreet de mijlen naar het zuiden weg. Snel zeilen met de boeg naar de finish wijzend, een geweldig gevoel. 

The Ocean Race: Mijlen naar finish smelten weg
Kat

Het Zwitserse Holcim-PRB-team blijft woensdag aan de leiding van de IMOCA-vloot. Alle vijf boten varen in een razend tempo richting Cabo Verde. De leidende teams maken dagen van bijna 500 mijl met Holcim-PRB op slechts 992 mijl van de finish in Cabo Verde.

Viva Mexico
Kat

16 Januari 2023, 11.33 uur: Viva Mexico staakt race met beschadigd grootzeil, alle bemanningsleden zijn veilig terwijl het Mexicaanse VO65 team richting Almeria gaat om de opties te beoordelen.

The Ocean Race vertrekt onder glamoureuze omstandigheden
Kat

Terwijl The Ocean Race zijn 50-jarig jubileum viert, is een vloot bestaande uit de beste zeilers ter wereld vertrokken voor wat algemeen wordt beschouwd als de zwaarste test voor een team in de sport.

Rosalin Kuiper co-schipper bij IMOCA-Team Malizia
Een correspondent

Zeven jaar geleden stelde de Zoetermeerse Rosalin Kuiper (27) zich als doel om aan The Ocean Race mee te doen. Vandaag maakt ze haar debuut aan boord van de IMOCA Malizia - Seaexplorer van de Duitse schipper Boris Herrmann. De Nederlandse Musto-ambassadrice maakt als co-schipper deel uit van de vijfkoppige bemanning van Team Malizia, dat na een refit en met nieuwe foils de competitie aangaat met vier andere IMOCA teams.

Michiel Goegebeur
Een correspondent

Zondag 15 januari start de Ocean Race, dé race rond de wereld voor teams, vanuit Alicante (Spanje). Ditmaal starten er twee klassen. De foilende Imoca klasse, met 60ft high performance racers. En de Volvo 65 klasse, met schepen die voor de 3de keer deelnemen en een kortere versie van de race zeilen. In deze Volvo 65 klasse, zeilt Michiel Goegebeur (22) mee, Holland Ocean Racing trainee uit de lichting 2015 – 2019 van de Big Boat opleiding Ocean Races Academy van Stichting Holland Ocean Racing.