The Ocean Race Europe

Mirpuri Foundation Racing Team
Een correspondent

Op zaterdagmiddag 19 juni bepaalde de sensationele kustrace in Genua de finalisten van de inaugurele The Ocean Race Europe. Zowel in de VO65-eenheidsklasse als in de IMOCA 60-ontwikkelingsklasse bleef het spannend tot de laatste seconden. Ondanks een foutje halverwege de race wist Mirpuri Foundation Racing van het begin tot het einde te leiden. Daarmee pakte het Portugese team tevens de eindoverwinning in de VO65.

Mirpuri Foundation Racing Team
Ice

Na de geslaagde inhaalrace op de laatste dag, pakte Mirpuri Foundation Racing vannacht alsnog de zege in de derde en laatste etappe van The Ocean Racing Europe. De Portugese VO65 van schipper Yoann Richomme (FRA) gleed na 3,5 dag om 00:51:57 uur lokale tijd over de eindstreep in Genua/Italië.

The Ocean Race Europe
Een correspondent

Op zondagmiddag 13 juni ging in het Spaanse Alicante de derde en laatste offshore etappe van The Ocean Race Europe 2021 van start. De internationale vloot van 12 boten, die negen landen vertegenwoordigen, ging de Middellandse Zee op voor de allesbeslissende krachtmeting richting de eindstreep in Genua, Italië. Anders dan in de eerste twee etappes voorspelt het weerbericht nu lichtweer voor de 600 zeemijl  lange zeilrace naar Genua.

Mirpuri Foundation Race Team wint tweede etappe
Een correspondent

De tweede etappe van The Ocean Race Europe kende woensdagmorgen opnieuw een spannend slot. Net toen de zon opkwam, gleed Mirpuri Foundation Racing Team van schipper Yoann Richomme als eerste over de eindstreep. Binnen een half uur volgde de Nederlandse VO65 AkzoNobel Ocean Racing van schipper Chris Nicholson. Na een intens gevecht in de laatste mijlen was het Bouwe Bekking die een kleine 3 uur en 3 kwartier later met Sailing Poland de derde plek opstreek.

The Ocean Race Europe start
Een correspondent

De Nederlandse schippers Gerwin Jansen (The Austrian Ocean Racing Project) en Simeon Tienpont (Team Childhood I) kenden zondagmiddag 6 juni 2021 een voortvarende start van de tweede etappe van The Ocean Race Europe. De Oostenrijkse VO65 schoot van de lijn in Cascais om vervolgens de zes concurrenten voor te blijven tot aan de eerste boei.

Mirpuri Foundation Racing Team
Een correspondent

Op zaterdagmiddag 5 juni 2021, een dag voor de tweede etappestart van The Ocean Race Europe, werden tijdens de kustrace van de Mirpuri Foundation Sailing Trophy de eerste bonuspunten verdeeld. De twaalf teams uit 9 landen kwamen voor de kust van Cascais/Portugal in actie. In de 7 boten sterke VO65-klasse ging de winst naar Mirpuri Foundation Racing Team, dat Cascais als thuisbasis heeft.

The Ocean Race Europe
Een correspondent

Wat een finish! Na 1.300 nautische mijlen en 4 nachten op zee, was het alsof de eerste etappe van The Ocean Race Europe net was gestart. Zowel in de eenheidsklasse VO 65 als in de ontwikkelingsklasse IMOCA 60.

The Ocean Race Europe
Een correspondent

Afgelopen zaterdag ging in het Franse Lorient in zeer lichte zeilcondities de eerste editie van The Ocean Race Europe van start. Dat vergde direct al de nodige concentratie van de 12 teams; wind zoeken, voortdurend de zeilen trimmen en ondertussen de concurrentie in de gaten houden. Zoals verwacht zijn de verschillen in de IMOCA 60 en VO 65-klasse klein.

Team Childhood
Ice

Team Childhood I pakt maandag met een tweede plaats in de derde stage van de proloog de eindoverwinning. Het jonge Nederlands - Zweedse team moet na een korte maar uitdagende etappe van zo’n 200 mijl de winst met een paar honderd meter verschil aan de AmberSail (Lit) laten. Maar mede door de winst in de tweede etappe pakt het team wel de eindoverwinning.

Team Childhood I
Ice

Het Nederlands Zweedse Team Childhood I finishte donderdagmiddag als eerste in de tweede etappe van de Proloog. De race was van het Poolse Gdynia naar het Zweedse Stockholm. Na een heus matchrace duel met Team Sailing Poland (geschipperd door Bouwe Bekking) trok het jonge Nederlands Zweedse team uiteindelijk aan het langste eind. Team Childhood I pakte daarmee de overwinning in deze tweede etappe, een etappe van totaal 24 uur.