United 4 Sailing

United 4 Sailing

De United 4 Sailing staat voor samen plezier hebben op het water in hoogstaande wedstrijden. Jong en oud samen aan het zeilen, als wedstrijdleiding en jury. De United 4 Sailing is altijd een belangrijke kracht geweest in de promotie van het jeugd zeilen, maar het evenement kent geen leeftijdsgrens.

Voor veel zeilklassen zijn de United 4 zeilwedstrijden onderdeel van de nationale selecties. Naast de Nederlandse topzeilers doen er ook zeilers uit de ons omringende landen mee. Zo zijn voormalig en huidige olympische medaillewinnaars en wereldkampioenen gestart met hun zeilcarrière op de United 4.

United 4 Sailing 2020
Anke Haadsma

Het is een bijzonder jubileumjaar voor de United 4 Sailing. Het evenement bestaat 25 jaar, maar pas in het laatst geplande weekend kan er gezeild worden. Waar de eerste dag van dit weekend in het teken stond van licht weer, start de tweede dag juist met veel wind. Uitdagende omstandigheden voor alle zeilers waarin uiteindelijk de beste op het hoogste podium staan.

United 4 Sailing
Anke Haadsma

Het is een bijzonder jaar voor de United 4 Sailing, dit jaar bestaat ze namelijk 25 jaar. In 1995 startten de Optimist, Laser, 420 en Europe klasse organisaties de samenwerking. Nu, 25 jaar later, doen maar liefst 15 verschillende klassen mee aan de United 4 Sailing. De inschrijving voor de editie van 2020 is geopend op vrijdag 31 januari.

United 4 Sailing
Anke Haadsma

In Workum is alweer de derde editie van de United 4 Sailing van dit seizoen verzeild. Waar andere zeilevenementen niet konden varen wegens gebrek aan wind, vlogen de deelnemers in Workum af en toe over het water. Alle geplande wedstrijden zijn zonder problemen uitgevaren, wedstrijden waarin hard is gestreden om de medailles.

United 4 Sailing
Anke Haadsma

Ruim 500 zeilers verdeeld over zo'n 400 boten maken zich klaar voor de United 4 Sailing in Workum. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei 2019 wordt het tweede evenement van het seizoen gevaren. Na een stormachtige eerste editie in Muiderzand staan de zeilers op scherp.

United 4 Sailing
Anke Haadsma

De zeilers van de United 4 Sailing worden dit weekend in Muiderzand getrakteerd op buien, zon en veel wind. Er kunnen voldoende wedstrijden gevaren worden, niet onbelangrijk voor de WK selecties van onder andere de Optimisten. Locatie Muiderzand is weer goed bevallen, ondanks het weer.

United 4 Sailing
Anke Haadsma

De United 4 Sailing trapt het seizoen in het weekend van 4 en 5 mei 2019 af in Muiderzand. Aan de start verschijnen 10 verschillende zeilklassen die verdeeld over 4 velden gaan strijden om de medailles. Locatie Muiderzand is terug van weggeweest, organisatie en zeilers zijn enthousiast terug te zijn op dit water. Het brengt weer meer varieteit in de zeilserie van 4 weekenden.

Carolijn Brouwer
Een correspondent

“Ik zie Workum nog zo voor me, waar we kampeerden en waar mijn bootje lag”, Carolijn Brouwer denkt terug aan haar tijd in de Europe klasse, toen ze de United 4 Sailing serie voer als onderdeel van haar jaarplanning. In die periode had ze niet durven dromen van de zeil carrière die ze nu op haar naam heeft staan. Drie keer deelname aan de Olympische Spelen, drie keer in de Volvo Ocean Race en nu aan de start van een America’s Cup avontuur. 

United 4 Sailing
Anke Haadsma

In 2019 gaat de United 4 Sailing haar 24ste jaar in. Vier weekenden zeilen samen met meer dan 500 zeilers uit verschillende landen. Een inspirerend evenement voor jonge zeilers, waar ze veel kunnen leren van de meer ervaren zeilers. De data voor 2019 zijn al even bekend, de inschrijving gaat open op 20 december.