Bert J.

Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Articles by Bert J.

Bert J.

Woman’s CupDit weekend strijden meer dan 30 vrouwenteams in de baai bij het Franse badstadje La Baule aan Atlantische kust, om de vijfde ‘Woman’s Cup’. Onder het motto ‘Because I’m a Girl’ zakt ook een Belgisch team af richting La Baule/Pornichet.

Bert J.

CR trophyOp 7, 8 en 14 september blaast straks de Belgische CR-vloot verzamelen in Blankenberge voor de jaarlijkse hoogmis van de cruiser-racer familie, onder auspiciën van de plaatselijke RSYB. De gratis T-shirts liggen nu al op de deelnemers te wachten, en gezien de brouwers van een zot Brugs bier het evenement mee steunen, zit de sfeer er nu al in.

Bert J.

wereldkampioenschap F16 catamaranIn het Duitse Travemunde mocht Henri Demesmaeker (RBSC) met zijn luxe-fokkemaat van dienst Jeroen van Leeuwen (dubbele F18 wereldkampioen…) vorig weekend op het hoogste ereschavot plaatsnemen na afloop van de races. Het duo zeilde op een Viper F16.

Bert J.

Martinique-be.brusselsWoensdagnamiddag om 15u07 kruiste de Sodebo met Thomas Coville als eerste door de finishlijn in Brest, na dik 28 uur zeilen in wat de langste Tour-etappe ooit was. De Bretoense boot Bretagne Credit Mutuel van Nicolas Troussel werd nipt tweede.

Bert J.

Team GroupamaAan de one-man show van Team Groupama komt geen einde. Na overwinningen in Breskens, in de lange etappe naar Dieppe en in de twee manches in Dieppe, staat de Groupama afgetekend aan de leiding in de tussenstand met een gezonde 47 punten voorsprong op de tweede, de Bretagne Crédit Mutuel van Nicolas Troussel, die op zondag de fel ingekorte verbindingsetappe tussen Dieppe en Deauville op zijn naam schreef.

Bert J.

Marc GuillemotZaterdagochtend 6 juni 2013. De grijze Safran, de Imoca 60 van Marc Guillemot, glijdt bij de Lizard Point over de finishlijn na een geslaagde recordpogoing om het Transatlantische solorecord voor monohulls te verbeteren. Haar schipper stuurde de boot in 8 dagen, 5uur, 20 minuten en 20 seconden van New York naar de Lizard. en dat is een volle 15 uur sneller dan het vorige record dat de Brit Alex Thomson in juli 2012 vestigde.

Bert J.

Bjorn HansenHet Zweedse eWork Sailing Team van Bjorn Hansen verlengde dit weekend haar match racing titel in de Stena Match Cup. Deze derde regatta in de World Match Racing Tour vond plaats in Marstrand, en dat is ook in Zweden. Een gemakkelijke thuismatch? Vergeet het.

Bert J.

Tour de France à la VoileHet is weer Tour-tijd: onze inbox wordt bestookt door berichten van Mady Fobert en de Tour de France à la Voile. Ze komen altijd dubbel aan: er zit dus een foutje in haar adressenbestand. Of wil ze er zeker van zijn dat haar berichten die we hondstrouw vertalen wel degelijk op ClubRacer verschijnen?

Bert J.

Martinique – be.brusselsGisteren kreeg de M34 van het Antilliaans-Belgische zeilteam eindelijk een fleurig pakje aangemeten. De witte boot, die er in Nieuwpoort al enkele trainingstochten heeft opzitten, is nu getooid in een dubbele kledij: aan stuurboord prijkt trots Manneken Pis (een heerschap dat symbool staat voor .. ja voor wat eigenlijk?), aan bakboorzijde glinstert een prachtig Antilliaans zandstrand – om bij weg te dromen…

Bert J.

Francis Joyon5 dagen, twee uur, 56 minuten en 10 seconden. Dat is de tijd die Francis Joyon met zijn maxi-trimaran IDEC nodig hadden om 3222 zeemijl lang van New York naar Europa te zeilen. En zet u zich nu even schrap voor de gemiddelde snelheid: 26,20 knopen. Van de al half onklopbaar gewaande vorige besttijd van Thomas Coville (Sodebo – 2008) kneep de Bretoen er zomaar even 16 uur af. Chapeau!