Guy C.

Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Articles by Guy C.

Guy C.

Cheminées PoujoulatAan boord van Cheminées Poujoulat hebben Bernard Stamm en Jean Le Cam woensdagavond de Barcelona World Race 2014-2015 op hun naam weten te schrijven. Daarbij hebben zij een nieuwe besttijd neergezet in deze dualhanded non stop rond de wereld zeilrace. Het Zwitsers-Frans duo overschreed de finishlijn om 18u50 en hadden daarmee welgeteld 84 dagen 5 uren 50 minuten en 25 seconden nodig om het ruim 23300 zeemijlen lange traject af te leggen.

Guy C.

Start onder spiOp zaterdag 3 januari, alle Nieuwjaarshapjes en -drankjes nog maar net verteerd, verschenen toch alweer 52 zeiljachten aan de startlijn van de Goofies. In het zicht van de Zeelandbrug hadden de nep-Goofen 2 verschillende uitdagende parcours rond de boeien van de Oosterschelde neergelegd. En in een 2 tot 3 beaufort 'sterke' flauwe tot lichte koelte bleef het zowaar bijna volledig droog tijdens het ganse wedstrijdverloop. Met andere woorden, de afwezigen.....

Guy C.

Uiteenlopend wedstrijdveldAanstaande zaterdag is het weer zover. De eerste zaterdag van de maand en van oktober tot en met april betekent dat Goofies time! Maar op deze 1 november 2014 is het voor de nep-Goofen toch wel een speciale dag. Hun zeilwedstrijd op het Oosterscheldewater bestaat dan namelijk op de kop 30 jaar. 30 jaar van niet onbesproken zeilplezier.

Guy C.

Aankomst Jean Le CamDe Vendée Globe veteraan Jean Le Cam, op zijn 53ste zit de Franse schipper aan zijn 3de deelname, is deze middag om kwart over één als 5de gefinisht in les Sables d'Olonne. Hij heeft de ganse wedstrijd in de clinch gelegen met Mike Golding, ook al een bekend gezicht in deze zeilwedstrijd rond onze blauwe planeet. Een opmerkelijke prestatie omdat Le Cam's voorbereiding niet van een leien dak verliep.

Guy C.

Jean-Pierre DickJean-Pierre Dick is na François Gabart, Armel Le Cléac'h en Alex Thomson als vierde gefinisht in Sables d'Olonne. Opmerkelijk als je weet dat zijn Virbac-Paprec3 de laatste 2000 zeemijlen heeft afgelegd zonder kiel. Met volle ballasttanks, weinig zeil en hoppend onder de kustlijn. Even moest hij zelfs een schuilmoment voor anker inlassen langsheen de noordelijke Spaanse kust. Ondertussen brak ook de kiel van Acciona, maar diens schipper Javier Sanso mag blij zijn dat hij het kan navertellen.

Guy C.

François Gabart wint Vendée GlobeDe amper 29-jarige François Gabart heeft op zondagnamiddag als eerste om 15u18 lokale tijd de Vendée Globe finishlijn voor Sables d'Olonne overschreden. De schipper van Macif schrijft met de nieuwe recordtijd van 78 dagen 2 uren en 16 minuten en 40 seconden geschiedenis. Hij is de jongste winnaar uit de Vendée Globe geschiedenis, én de eerste die in minder dan 80 dagen finisht.

Guy C.

Virbac-Paprec 3Afgelopen nacht, rond 23u45, heeft Jean-Pierre Dick zijn team gemeld dat de volledige kiel van zijn Open 60 Virbac-Paprec 3 was afgebroken. De Franse schipper lag op dat moment op de derde plaats met nog slechts 2000 zeemijlen tot de finish voor de boeg. Dick heeft alles onder controle en heeft koers gezet naar de Azoren.

Guy C.

François Gabart heeft gisteren om 13u41 onze tijd als eerste terug de evenaar overschreden. De schipper van Macif heeft daarmee de afstand Sables d'Olonne - evenaar-op-de-terugweg afgelegd in welgeteld 66 dagen 1 uur en 39 minuten. Een nieuwe, ongelooflijke recordtijd.

Guy C.

Net als zowat iedereen een duel tot de finish verwachte tussen François Gabart en Armel Le Cléac'h, met een Jean-Pierre Dick die misschien nog als enige de bekende derde in het gevecht om het been kon worden, is er die gekke Brit Alex Thomson die het Franse onderonsje danig komt verstoren. Door een gedurfde tactische zet heeft Thomson de laatste dagen honderden zeemijlen goed gemaakt op de leiders. Het gaat met andere woorden meer dan spannend worden in de Vendée Globe!

Guy C.

Deze ochtend heeft Bernard Stamm zijn team geïnformeerd dat hij een 'unidentified floating object' of kortweg UFO heeft geraakt. Hierbij is zijn bakboord hydrogenerator afgerukt. Aangezien ook zijn tweede, aan stuurboord, hydrogenerator blijkbaar onklaar is, heeft de onfortuinlijke Zwitser geen mogelijkheid meer om zijn batterijen bij te laden. Hij bevindt zich momenteel op ongeveer 1000 zeemijlen van Kaap Hoorn.