Pit De Jonge

Articles by Pit De Jonge

Oostende Ramsgate
Pit De Jonge

De tweede race van de Open Noordzee Kampioenschap kalender, de Dover Strait, is wellicht het meest tot de verbeelding sprekende zeezeilevenement van onze kust. Een enorme waaier aan zeiljachten kan deelnemen aan deze meerdaagse tussen België en Engeland.

Mast gebroken
Pit De Jonge

De eerste twee races van dit Noordzeekampioenschap zouden dit weekend gevaren worden voor IRC en CR gemeten zeiljachten: de Challenge Albert Jonnart en de Challenge Vande Velde. Maar de zware noordenwind, de hevige golfslag en de lage lucht- en watertemperatuur dwongen de organisatoren van de plaatselijke Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLUM) en de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (KYCN) watersportverenigingen tot voorzichtigheid. Zaterdag werd de ‘Jonnart’ afgeblazen.

Into the Blue
Pit De Jonge

Into The Blue belicht een hele avond lang de worsteling tussen mensen en de zee met aangrijpende films en unieke presentaties. Iedere film wordt becommentarieerd. Tijdens de pauze ontmoet het publiek de speciale gasten.

Antwerp Race
Pit De Jonge

Zaterdag 13 oktober starten een kleine honderdvijftig zeiljachten vanuit Breskens en Terneuzen om voor de Rede van Antwerpen te finishen. De vloten kunnen genieten van een sterke vloedstroom die als een rollend tapijt vanuit zee de jachten een duw onder de kiel geeft.

Alex Helsen
Pit De Jonge

Opnieuw slaagde de Belgian Dragon Association er samen met de Royal North Sea Yacht Club er in een fair en sterk competitief open kampioenschap te houden op de grillige Noordzee. 25 deelnemers uit, natuurlijk, België maar ook Nederland, Engeland en -voor het eerst in lange tijd- Frankrijk  vertegenwoordigden de fine fleur van de Corinthian Draakteams uit de omgeving van de Noordzee.

Draak zeilen
Pit De Jonge

Van 2 tot 5 augustus wordt in Oostende het Open Belgisch Kampioenschap in de Draken klasse gezeild. Er worden 27 boten verwacht met de topzeilers van Oost Engeland, Nederland en natuurlijk België.

Antwerp Race
Pit De Jonge

Een kleine 200 zeiljachten nemen morgenvroeg de start in Breskens en Terneuzen om over de drukbevaren Schelde naar Antwerpen te racen. De weersvoorspellingen zijn weliswaar nat, maar beloven ook een gunstige westenwind tot 7 beaufort. Zal het snelheidsrecord van 3 uur, 12 minuten en 53 seconden dat in 2006 werd neergezet sneuvelen?

Antwerp Race
Pit De Jonge

Binnen minder dan vier weken is het weer zover: op zaterdag 7 oktober brengt de Antwerp Race alweer >1.000 zeilfanaten over de Westerschelde naar de spectaculaire finish voor de Antwerpse rede, onder de kathedraal toren.

 Eric De Smedt
Pit De Jonge

Optimisten of zeegaande zeiljachten, zet er twee bij mekaar en de ene probeert de andere de loef af te steken.  Dat zit ’m gewoon in ons zeilersbloed.  En dus ook in de jaren ’80 van de vorige eeuw, wanneer Antwerpse zeilers samen de Westerschelde opvoeren richting winterberging, kreeg je vanzelf een wedstrijdje.  Waarom maken we daarvan geen echte wedstrijd, dachten Roger Thiery, Wilfried Lemmens, Harry Joris en enkele kompanen in 1988. 

zeilschip Rupel
Pit De Jonge

Het trainingsschip de RUPEL zette sterkte prestaties neer in de voorbije Tall Ships Races 2017. Dit jaar volgde die een traject over de Baltische zee en bracht de trainees van Halmstad / Zweden via Kotka / Finland, Turku / Finland, Klaipeda / Lithouwen naar Szczecin in Polen.