Watersportverbond

Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden. De belangrijkste doelstelling van het Watersportverbond is het behartigen van de belangen van de watersport en het bevorderen van de mogelijkheden voor het uitoefenen van de watersport in de ruimste zin.

Het Watersportverbond werkt al meer dan 15 jaar samen met ClubRacer voor de verspreiding van haar nieuwsberichten.

Articles by Watersportverbond

Bart Lambriex, Floris van de Werken, Odile van Aanholt en Annette Duetz
Watersportverbond

Op het wereldkampioenschap skiff zeilen in Halifax Canada pakken zowel de mannen als vrouwen het goud. Bart Lambriex en Floris van de Werken, die hun titel met succes verdedigen, verzekeren zich al van het goud, met de medalrace nog te gaan. Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben aan een derde plaats in de medalrace genoeg om hun Zweedse belagers van zich af te houden. Van Aanholt was verdedigend wereldkampioen met voormalig partner Elise de Ruijter. Sinds dit voorjaar zeilt zij met de ervaren Annette Duetz.

Jeugd WK Zeilen
Watersportverbond

Op de slotdag van het Jeugd Wereldkampioenschap zeilen en foilen in Den Haag sleept het Nederlandse team twee medailles uit het vuur. Roos Wind klimt in de laatste race van de vierde plaats naar een bronzen medaille in de ILCA6. Windfoiler Hidde van der Meer houdt op de laatste dag met succes vast aan de tweede plaats door de slotrace te winnen. In het landenklassement eindigt Nederland op de 13de plaats van de 68 landen.

Van Aanholt en Duetz Europees Kampioen 49erFX
Watersportverbond

Met een tweede plaats op het Europees kampioenschap 49erFX in het Deense Aarhus mogen Odile van Aanholt en Annette Duetz zich Europees kampioen noemen. Ze moeten in het open-eindklassement alleen de tweevoudig olympisch kampioen Grael en Kunze uit Brazilië voor zich dulden. Bij de mannen pakken Bart Lambriex en Floris van de Werken het zilver. De overwinning bij de mannen gaat naar Diego Botin en Florian Trittel uit Spanje. Op het EK Nacra17 eindigen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op een negende plaats.

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Watersportverbond

De zeilers van Team Allianz zijn op 4 juni goed voor drie gouden medailles tijdens de Hempel World Cup at the Allianz Regatta. Bart Lambriex en Floris van de Werken waren op de voorlaatste dag al zeker van het goud in de 49er skiff klasse. Odile van Aanholt en Annette Duetz moeten nog heel hard werken in hun medalrace om hun Belgische concurrenten van zich af te houden, hetgeen lukte. Catamaran-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen de medalrace en pakken ook het goud in de Nacra17.

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Watersportverbond

Met nog iets meer dan twee jaar te gaan tot de Olympische Spelen van Parijs 2024 hebben zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz besloten samen verder te gaan. Annette Duetz pakte in 2021 met Annemiek Bekkering de bronzen olympische medaille in Tokio in de 49erFX. Odile van Aanholt werd in dezelfde skiffboot, niet veel later dat jaar in Oman, wereldkampioen samen met Elise de Ruijter.

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Watersportverbond

Met de medalrace nog te gaan weten Odile van Aanholt en Annette Duetz, zo goed als zeker, beslag te leggen op het goud in de 49erFX klasse. Met precies 20 punten verschil, op de Braziliaanse tweevoudig olympisch kampioenen, voeren de Team Allianz zeilsters de ranglijst aan van de sterk bezette Trofeo Princesa Sofía. Als ze zaterdag 9 april de medalrace varen en reglementair finishen, zijn de Nederlandse vrouwen zeker van de overwinning op deze wereldbekerwedstrijd.

Team Allianz
Watersportverbond

De Nederlandse zeilsters Van Aanholt en Duetz nog steeds aan de leiding op wereldbekerwedstrijd. Met nog twee dagen te gaan voert het team van Odile van Aanholt en Annette Duetz nog steeds de ranglijst aan in de 49erFX tijdens de Trofeo Princesa Sofía. Het Nederlandse Team Allianz duo heeft na negen races nu negen punten voorsprong op Martine Grael en Kahena Kunze, de tweevoudig olympisch kampioenen uit Brazilië.

Team Allianz
Watersportverbond

Halverwege de Trofeo Princesa Sofia zijn de voorrondes voorbij. Op deze eerste wereldbeker van het jaar komen de Nederlandse zeilers in de ILCA6 en ILCA7 op 6 april al uit in de finale races in de Goldfleet. Alle andere zeilers ronden vandaag hun kwalificatieseries op Mallorca af met veel minder wind dan gisteren. Odile van Aanholt en Annette Duetz gaan nog steeds aan de leiding in de 49erFX met slechts een punt voorsprong op tweevoudig olympisch kampioenen Grael en Kunze.

Odile Van Aanholt en Annette Duetz
Watersportverbond

Op de tweede dag van de Trofeo Prinsesa Sofía komen alle tien olympische klassen in actie. Dus ook de Kitefoilers, 49er- en Nacra17 zeilers. Het weer is vriendelijker dan op dag een, met de koude wind uit Noordoost variërend van 18-24 knopen. In de 49er FX gaan de Nederlandse zeilsters Odile Van Aanholt, en Annette Duetz voortvarend van start. Ze delen, na drie races, de koppositie met de Braziliaanse tweevoudig olympisch kampioenen Grael en Kunze. In de IQFoil klasse voert windfoiler Luuc van Opzeeland de ranglijst aan na zeven races.