Welke zeilmaker of zeilmakerij kiezen?

Zeilmaker en zeilmakerij North Sails

Wanneer je in het bezit bent van een zeilboot of zeiljacht heb je vroeg of laat een goede zeilmaker of zeilmakerij nodig. Dit kan zijn om nieuw zeilen te bestellen of om je huidige set zeilen te repareren of te optimaliseren. Onderaan deze pagina vindt u ook een lijst met door ClubRacer aanbevolen zeilmakers in België en Nederland.

Lokale zeilmakers of zeilmakerijen werken meestal samen met één of meerdere grotere zeilmakerijen of zeil fabrikanten waarvan de productie zich meestal in het buitenland afspeelt. Meestal doen de grote zeilmakerijen dit om hun productieproces te optimaliseren en om de continuïteit te waarborgen. Er zijn nog veel meer redenen te vinden zoals capaciteit of goedkopere werkkrachten maar daar gaat het in dit artikel niet over.

Waar het hier wel over gaat is om de zeiler die voor het eerst zeilen wil kopen of zijn zeilen wil laten herstellen. Voor meer specifiek begeleiding om bijvoorbeeld te weten te komen welke doeksoort u moet kiezen voor een grootzeil of genua voor een bepaald type zeilboot zal ik binnenkort nieuwe pagina’s voor schrijven.

Een zeilmaker of zeilmakerij kiezen

Wanneer u een eerste zeilmaker of zeilmakerij moet kiezen doet u er best aan om een eerste selectie te maken van een 5-tal kandidaten dat het soort zeilen maakt dat u nodig heeft.

Om deze vijf zeilmakers te kunnen identificeren moet u een aantal variabelen in overweging nemen. 

Zeilmaker kiezen voor wedstrijdzeilen

Wanneer je een serieuze en fanatieke internationale wedstrijdzeiler bent zal u er goed aan doen om één van de grote internationale zeilloften te kiezen en direct contact met hen op te nemen zonder tussenpersonen. Als je een goed wedstrijdzeiler bent met een internationaal zeilkalender en een bewezen palmares zullen ze er alles aan doen om u mee in hun prijzenkast te kunnen tonen.

Bent u niet zo’n fanatiek of professioneel wedstrijdzeiler dan doet u er beter aan om met een kleine en lokale zeilmaker of zeilmakerij in zee te gaan die een goede reputatie heeft weten opbouwen en waarvan de zeilboten uitgerust met die zeilen regelmatig op nationale en lokale zeilwedstrijden de bekers mee naar huis nemen.

Lokale zeilmakers en zeilmakers zullen ook een betere service kunnen leveren want voor hen zijn vele individuele klanten belangrijker dan slechts enkele grote. Verwacht niet dat de prijs bij een lokale zeilmaker onmiddellijk veel lager is dan bij de grote internationale zeilloften. Lokale zeilmakers zijn meestal dealer of franchisepartner van een groot zeilmerk.

zeilmakerij

Foto: Productie van een high performance zeil (Epex - Elvstrom Sails)

Een zeilmaker kiezen voor toerzeilen en lange zeiltochten

Bent geen wedstrijdzeiler dan heeft u een veel grotere keuze in zeilmakers en zeilmakerijen. U kan nog steeds kiezen voor een franchisepartner, zeker als deze dichtbij uw zeillocatie of woonplaats bevindt. Denk er wel aan dat de grote zeilloften of zeilfabrikanten voor het grootste deel haar technologie uit de racerij haalt en dat heeft een prijs. Het grote voordeel is dan weer dat u geniet van zeilen met hoge prestaties.

Voor de meeste toerzeilers is voldoende om de lokale zeilmakers te contacteren en dit om de simpele reden: dichtbij is praktisch. U moet er niet aan denken dat wanneer er een reparatie moet gebeuren u telkens het halve land moet doorkruisen met uw wagen. Datgene u zou kunnen besparen wanneer u uw zeilen een paar honderd kilometer verder besteld wordt direct teniet gedaan aan reis- of vrachtkosten mocht er een probleem zijn.

Bent u echt serieus bezig met uw zeilboot of zeiljacht en wil enkel het beste voor de grote zeilreis spendeer dan iets meer tijd in het kiezen van een goede zeilmaker of zeilmakerij die compatibel is met uw zeilplannen.

Wanneer u een acceptable lijst hebt gemaakt vraag dan om de zeilmakerij te mogen bezoeken. Koopt u een grote set voor een grote boot dan zit er zelfs een bezoek in bij de zeil fabrikant in het buitenland. Tijdens dit bezoek heeft u de kans om te discussiëren over het hoe en waarom ze een bepaald productieproces hebben en hoe dit past in uw zeilplannen. Wat goed is in een zeilen om te racen is daarom niet geschikt voor een tweejarige zeiltocht rond de wereld.

Epex zeilen van Elvstrom Sails

Foto: High performance en duurzame Epex zeilen voor lange zeiltochten op onze redactieboot

Offerte voor nieuwe zeilen interpreteren

Vroeg of laat krijg je uiteindelijk de offertes voor uw nieuwe zeilen binnen. Tenzij u heel specifiek bent gewenst over de zeilen en specificaties zal u overweldigt worden met de verschillende keuzes die worden aangeboden.

U zal de eerste keer ook verbaasd zijn over de prijsvariaties voor bepaalde zeilen en men zal gemakkelijk tot misleidende conclusies komen over de totale prijs van de zeilen.

Elke offerte die u ontvangt moet tenminste alle maten en het gewicht van de zeilen bevatten, evenals de prijs. Veel mensen gaan ervan uit dat een nummer 2 genua bij elke zeilmaker een nummer 2 genua is.

Ik heb de afgelopen 25 jaar veel offertes bestudeerd van een tiental zeilmakers uit België en Nederland en ik  heb ontdekt dat er weinig overeenstemming is over hoe groot en zwaar een 105% genua is op een cruiser, cruiser-racer of high performance racer. Dus wees voorzichtig in het evalueren van de prijzen en de aangeboden opties.

De gemakkelijkste manier om prijzen te vergelijken is door de prijs per vierkante meter te vergelijken met zeilen van hetzelfde gewicht en constructie.

Pas op voor elke offerte die andere zeiloppervlakten oplevert dan de gevraagde waarden of in vergelijking met het merendeel van de offertes die u ontvangt. De kans is dan groot dat desbetreffende zeilmaker u zeilen willen leveren die reeds geproduceerd zijn of ergens op de plank liggen.

Afhankelijk van de grootte van uw bestelling en periode van het jaar waarin u de zeilen geleverd wil zien kan u altijd gebruik maken van kortingen. Wanneer u voor meer dan €5.000,- zeilen besteld doet u er altijd goed aan om een korting te vragen.

De meeste zeilmakers zullen u vragen om uw bestelling te plaatsen wanneer het rustig is omdat men in de veronderstelling is dat het beter is om te werken met een kleine marge dan om helemaal geen omzet te hebben.

Kwaliteit en slot

Geen enkele informatie over het kopen van zeilen of het kiezen van een zeilmaker of zeilmakerij zou compleet zijn zonder vermelding van kwaliteit.

Natuurlijk roept elke zeilmaker dat hij of zij enkel de beste kwaliteit verkoopt, het is dus aan de koper om te bepalen wat voor hem of haar de beste zeilen zijn.

In principe worden zeilen van verschillende zeilfabrikanten of zeilloften niet op dezelfde manier geproduceerd, er zijn wel uitzonderingen in Azië. Een vuistregel is dat de prijs  meestal een leidraad is voor de kwaliteit, u zal dus niet de beste zeilen tegen de laagste prijs kunnen kopen. Niet iedereen heeft de allerbeste zeilen nodig en budget-geprijsde zeilen en goedkope zeilmakers hebben zeker een plaats in de markt. U kan dan altijd zeggen over uw zeilen dat u de beste prijs heeft en dat ze niet veel hebben gekost.

Voor de meeste zeilers die toerzeilen en verre reizen maken zijn de volgende kwaliteitsnormen belangrijk: goed gemaakt, duurzaam, betrouwbaar bij slecht weer, repareerbaar aan boord, goede vorm en snit, snel... en dus niet goedkoop.

Uiteindelijk speelt u net zo’n grote rol in de aanschaf van goede zeilen als de zeilmaker of zeilmakerij zelf, want uiteindelijk is uw beslissing met wie u in zee gaat. Het gaat hierover het verstrekken van de juiste en adequate informatie over uw zeilplannen, de keuze van de opties en het selecteren van een zeilmaker waarvan u zeker weet dat hij of zij zijn best zal doen om problemen op te lossen in het binnen- en buitenland en u maximaal tevreden wil houden. 

Door ClubRacer aanbevolen zeilmakers in België:

Zeilmaker in Antwerpen

  • Elvstrom Sails (€€€, cruising, cruiser-racer, racer, one-design)
  • North Sails (€€€, cruising, cruiser-racer, racer, one-design)

Zeilmaker in Oostende

  • UK Sails (€€, cruising, cruiser-racer)

Zeilmaker in Blankenberge

  • Wittevrongel (€€, cruising, cruiser-racer)

Door ClubRacer aanbevolen zeilmakers in Nederland:

Zeilmaker in Bruinisse

  • Elvstrom Sails (€€€, cruising, cruiser-racer, racer, one-design)

Zeilmaker in Rotterdam

  • North Sails (€€€, cruising, cruiser-racer, racer, one-design)

Er bestaan in België en Nederland nog veel meer zeilmakers en zeilmakerijen die goede zeilen en service aanbieden. U vindt de beste zeilmakers en zeilmakerijen ook tussen de sponsors en sympathisanten van deze website. Kies je voor een zeilmaker of zeilmakerij die adverteert op ClubRacer dan ondersteun je ook meteen de zeilsport in België en Nederland. 

Bent u zeilmaker of heeft u een zeilmakerij en wenst u een vermelding op ClubRacer neem dan contact met ons op via deze pagina.

Leren zeilen inhoud

Zeilen voor beginners

Zeilen voor gevorderden

Zeilboten, uitrusting en accessoires

Veiligheid aan boord

Beginnen met wedstrijdzeilen

Administratie tijdens het wedstrijdzeilen