Windy

windy

Windy weerkaart met spot weersvoorspelling. De interactieve Windy weerkaart is een zeer gebruiksvriendelijke tool om weersvoorspellingen te visualiseren.

Windy handleiding

Met onze Windy spot forecast kan je heel gemakkelijk een locatie kiezen en een gedetailleerde weersvoorspelling opvragen.

Welke weerdata gebruikt Windy?

Windy bied je de mogelijkheid om te kiezen uit deze verschillende globale en lokale weermodellen. Hieronder vind je een overzicht van alle weermodellen en bijhorende gebieden die je kan gebruiken op Windy.

Windy weermodellen

Globale weermodellen:

 • ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) is in de VS soms informeel bekend als het "Europese model". Meer informatie is te vinden op www.ecmwf.com
  • Resolutie is 0.1° in lat/lon (~9 km).
  • De voorspelde output wordt elke drie uur geproduceerd voor de eerste 144 uur, zes uur per dag tot en met dag 10.
 • GFS (Global Forecast System) - dit weermodel wordt geleverd door de United States' National Weather Service (NWS)
  • Resolutie is ~22 km.
  • De voorspelde output wordt elk uur geproduceerd voor de eerste 120 uur, drie uur per dag voor 10 dagen.

Locale weermodellen:

 • NEMS - Dit model wordt geproduceerd door Meteoblue.com, de Zwitserse weergenieën.
  • De resolutie is ~4 km, alleen beschikbaar voor Europa.
 • ICON-EU - Hoge resolutie weermodel ontwikkeld en geëxploiteerd door de Duitse DWD. Een van de meest moderne voorspellingsmodellen die zeer goede resultaten opleveren in Europa.
  • De resolutie is ~7 km, alleen beschikbaar voor Europa.
 • NAM CONUS
  • De resolutie is ~5 km, alleen beschikbaar voor het continentale VS.
 • NAM Alaska
  • De resolutie is ~6 km, alleen beschikbaar voor Alaska.
 • NAM Hawaii
  • De resolutie is ~3 km, alleen beschikbaar voor Hawaii.
 • AROME
  • De resolutie is 0,01° (1,25km) beschikbaar voor het westelijk deel van Europa, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Alpen.

Je kan eenvoudig schakelen tussen de modellen op Windy.

Of je kan ze allemaal tegelijk vergelijken:

Windy weermodellen vergelijken

Historische weerdata

Er worden geen historische weergegevens meer bijgehouden op Windy.
Ze zijn gefocust op now-cast en forecast.

Beschrijving weather overlays

Radar, bliksem: Deze overlay is een combinatie van deze twee delen: 1. weerradar en 2. realtime blikseminslag. Let op, hoewel de radar en de bliksemradio beide geïntegreerd zijn in één overlay, werken ze onafhankelijk van elkaar; ze hebben verschillende databronnen en een iets andere kaartdekking. Echter delen ze de tijdlijn; u kunt ze samen weergeven als een animatie in een tijdsverloop van 12 uur tot 5 minuten terug in het verleden.

 1. Reflectiviteit gemeten met een dopplerradar, die de werkelijke regen/sneeuw/hagel of de hoeveelheid voorspeld water in de wolken aangeeft. Weerradar, ook wel Doppler-weerradar genoemd, is een type radar dat gebruikt wordt om neerslag te lokaliseren, de beweging ervan te berekenen en het type (regen, sneeuw, hagel enz.) of de hoeveelheid voorspelbaar water in de wolken te schatten. Terugkerende echo's van doelen ("reflectiviteit") worden geanalyseerd op hun intensiteit om de neerslaghoeveelheid in het gescande volume vast te stellen.

 2. Windy gebruikt de real-time bliksemgegevens uit een database genaamd Blitzortnung. Het is een geweldig gemeenschapsproject waaraan Windy enige tijd geleden een bijdrage heeft geleverd. Het is gemaakt door weerfans die hun eigen bliksemdetectoren kopen en installeren, en een gratis creative commons kaart van real-time blikseminslagen bouwen. Deze zijn tot nu toe alleen op de webversie van Windy geïntegreerd (zoals de kaart hierboven);iOS- en Android-apps zouden binnenkort volgen.

Wind: Gemiddelde windsnelheid 10 meter boven het oppervlak (of bij een geselecteerd drukniveau). De werkelijke wind op de grond wordt beïnvloed door vele factoren zoals bergen, steden, convectieve wolken en thermische effecten.

Windvlagen: Windvlagen 10 meter boven het oppervlak in de laatste 3 uur. De werkelijke wind op de grond wordt beïnvloed door vele factoren zoals bergen, steden en thermische effecten. Het ECMWF-model heeft een andere methode om windvlagen te berekenen, wat resulteert in hogere waarden dan andere modellen.

Windaccumulatie: Deze overlay geeft de maximale intensiteitsprojectie van windvlagen voor de komende 10 dagen weer. In principe vertegenwoordigt elk punt op de kaart de sterkste of maximale wind die voor die plaats in de komende 10 dagen wordt voorspeld. Deze functie is vooral nuttig voor het volgen van orkanen en andere sterke windgebeurtenissen.

Regen, donder: Regen/sneeuwophoping in de laatste 3 uur, gecombineerd met de voorspelling van de bliksemdichtheid.

Regenophoping: Totale regenaccumulatie in de komende uren of dagen. Dit wordt afgeleid uit de referentietijd (zie 'Over deze gegevens' in het menu 'Snelle instellingen').

Nieuwe sneeuw: Totale sneeuwophoping in de volgende uren of dagen. Om de sneeuwhoogte in te schatten, gebruiken we de verhouding: 1 mm regen = 1 cm sneeuw.

Sneeuwhoogte: Geraamde sneeuwhoogte en -dichtheid in de komende dagen. De werkelijke sneeuwhoogte zal worden beïnvloed door vele factoren zoals orografie, steden en dergelijke.

Type neerslag: Neerslagtypes kunnen het karakter of de fase van de neerslag omvatten die naar het maaiveld valt. De neerslag kan zowel in vloeibare als in vaste fase vallen, of in een overgang tussen beide. Regen, Bevriezende regen, Gemengd ijs, Sneeuw, Natte sneeuw, Regen met sneeuw, Ijskorrels.

Onweersbuien: Gedefinieerd als een aantal verlichtingsflitsen in het gebied van een vierkante kilometer, in één dag.

Temperatuur: Temperatuur 2m boven het oppervlak (of bij een geselecteerd drukniveau). De werkelijke temperatuur wordt beïnvloed door vele factoren zoals bergen, convectieve wolken en steden.

Dauwpunt: Temperatuur op 2m boven het oppervlak (of op een geselecteerd drukniveau) waarbij een waterdamp in de lucht dauw vormt. Het is een maat voor de luchtvochtigheid.

Vochtigheid: Relatieve vochtigheid 2m boven het oppervlak (of bij een geselecteerd drukniveau).

Bevriezingshoogte: Het vriespunt, of 0 °C (nul graden) isotherm, vertegenwoordigt de hoogte waarop de temperatuur op 0 °C (het vriespunt van het water) ligt.

Wolken: Wolken en regen/sneeuwophoping in de laatste 3 uur. Houd er rekening mee dat regen van convectieve wolken niet in deze waarde kan worden opgenomen, daarom raden wij aan de CAPE-index in acht te nemen.

Hoge wolken: Hoge wolken zijn bewolking op een hoogte tussen circa 6500m en de wolkentoppen. De bewolking wordt in procenten weergegeven.

Gemiddelde wolken: Middelwolken is bewolking op een hoogte tussen circa 2000m en circa 6500m. De bewolking is uitgedrukt in procenten.

Lage wolken: Lage bewolking is bewolking op een hoogte tussen de oppervlakte en ongeveer 2000m. De bewolking is uitgedrukt in procenten.

Mist: Mist is een zichtbaar aërosol dat bestaat uit minuscule waterdruppeltjes of ijskristallen die in de lucht hangen op of nabij het aardoppervlak. Mist wordt sterk beïnvloed door nabijgelegen waterlichamen, topografie en windcondities.

Wolktoppen: 'Wolktophoogte is de hoogte van de wolkenpiek.

Wolkenbasis: Wolkenbasis hoogte

Verschil tussen Windy en Windty

Aanvankelijk lag de focus bij Windy op windanimatie. Na de naamsverandering van Windyty naar Windy beschikt de interactieve weerkaart ook over elementaire meteorologische parameters zoals temperatuur, luchtdruk, relatieve vochtigheid, wolkenbasis en settings voor meer geavanceerde weergegevens. De windanimatie is gebaseerd op het open source project van Cameron Beccario Earth.