Zeilboot of zeiljacht kopen: tips van ervaren zeilers en zeezeilers

zeilboot kopen

Een zeilboot kopen of zeiljacht kiezen is meer dan een evaluatie of zoeken naar koopjes op een boten marktplaats of bij makelaars. U zal niet alleen rekening moeten houden met het merk, type en de grootte van de zeilboot of het zeiljacht, maar ook met de kosten, het koopproces en uw zeilplannen met uw gezin of vrienden.

Hieronder vindt u onze zeilboot kopen tips van zeilers en zeezeilers met meer dan 35 jaar zeilervaring met kleine zeilboten en grote zeiljachten.

De juiste zeilboot kiezen

Het kiezen van uw droom zeilboot of zeiljacht houdt in dat u een lange lijst van overwegingen moet maken en in de toekomst moet kijken over hoe u de zeilboot of zeiljacht zult gebruiken.

Hieronder onze tips en lijst van zaken die u zeker in overweging moet nemen bij de aanschaf van een zeilboot of zeiljacht:

Om het juiste type zeilboot te kopen dat het best past bij uw zeilplannen, inclusief vrienden en familie is het noodzakelijk om te weten:

De basis type van zeilboten en zeiljachten:

 • Sloep, ketch of yawl
 • Monohull, catamaran of trimaran
 • Vaste kiel, ophaalbare kiel, kimkiel of midzwaard
 • Zwenkkiel of foils
 • Met binnenboord of buitenboord motor of zonder motor

Waar je gaat zeilen:

 • Met korte kiel of diepstekende vaste kiel
 • Trailerbare zeilboot of te water gelaten zeiljacht door de jachtwerf

Hoe je gaat zeilen, zoals dagzeilen, weekend zeiltochten of langer:

 • Hoeveel slaapplaatsen
 • Hoeveel hutten of kajuiten
 • Kookuitrusting aan boord
 • Hoeveel badkamers en toiletten aan boord
 • Hoeveel opbergruimte
 • Brandstoftank inhoud
 • Zoetwater voorraad
 • Vuilwatertank al dan niet aan boord

Anticipeer ook op het feit dat u misschien wilt wedstrijdzeilen met uw zeiljacht.

zeiljacht kopen

Nieuwe cruiser-racer van X-Yachts

Om de juiste grootte van een zeilboot te kiezen:

Bereken ook de kosten van de uitrusting aan boord, nieuwe zeilen (ook als u een tweedehands zeilboot koopt zijn deze ooit aan vernieuwing toe).

Met hoeveel mensen gaat u zeilen, solo, met uw gezin of met bemanning.

Wil u veel luxe en lange zeiltochten maken op exotische bestemming met een groot zeiljacht denk dan ook aan de accommodatie van de bemanning.

Een nieuwe of gebruikte zeilboot of zeiljacht kopen?

Denk aan de afweging van het gemak en hogere investering van een nieuwe zeilboot of zeiljacht versus de aankoop van een minder dure gebruikte zeilboot die ook perfect bij uw zeilplannen kan passen.

Evalueer of voldoende tijd en budget heeft om een tweedehands zeilboot of gebruikt zeiljacht te upgraden en te onderhouden.

Denk ook na over het feit dat u misschien veel geld kan besparen wanneer men een niet zo goed onderhouden zeiljacht koopt en het ziet als een groot doe-het-zelf project.

​​Nieuw zeiljacht kopen

Afbeelding: nieuw zeiljacht van Dehler

Kostenoverwegingen bij een aankoop van een zeilboot of zeiljacht

Veel gebruikte zeilboten en zeiljachten zijn te koop tegen spotprijzen,  in een neergaande economie. 2008-2011 was een mooi voorbeeld in België en Nederland.

In vele gevallen investeren booteigenaars veel meer in het verbeteren en optimaliseren van hun zeiljachten dan ze kunnen terughalen bij een verkoop. Een jonge tweedehands of gebruikt zeiljacht met veel uitrusting en opties aan boord kan dus financieel veel interessant zijn de aanschaf van een nieuwe boot.

Neem zeker de tijd bij het kiezen van een gebruikt zeiljacht. Een zeiljacht dat  een volledige upgrade van apparatuur en veel reparaties nodig heeft, kan soms meer kosten dan een nieuw zeiljacht.

Zelf verbeteringen of reparaties uitvoeren aan een gebruikt zeiljacht

De arbeidskosten voor reparaties en upgrades van een zeiljacht worden snel heel duur wanneer u deze allemaal laat uitvoeren door een jachtwerf.

Overweeg of u zelf de tijd en energie heeft om de vaardigheden aan te leren om het zelf te doen. Wees dan ook bereik om te shoppen en te onderhandelen voor gebruikte bootonderdelen.

Bij de aankoop van een zeilboot of zeiljacht zijn er ook secundaire kosten

Het verzekeren van een zeilboot kan een aanzienlijke kostenpost zijn voor een groter zeiljacht. Laat vooraf een schatting maken door een goede verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in het verzekeren van zeilboten en zeiljachten.

Informeer de verzekeringsmakelaar ook van je eventuele zeilplannen naar het buitenland, het zou de eerste keer niet zijn dat men van verzekeringsmaatschappij moet veranderen om een dat men naar zeilgebied dat niet opgenomen wordt in de verzekeringspolis.

Vergeet ook de ligplaats kosten niet, deze kunnen per vaargebied, land en continent sterk verschillen. Deze jaarlijks kost heeft u natuurlijk niet wanneer uw zeilboot te water gelaten wordt via een trailer of wanneer u een eigendom aan het water heeft.

Voordat je een zeilboot koop leer ook de kosten van de winterstalling en eventuele jachtwerf transporten.

Een zeiljacht financieren met een lening heeft een aanzienlijke hogere rente dan hypotheken. In Nederland is na een teboekstelling bij het kadaster het wel mogelijk om een hypotheek af te sluiten op een zeiljacht. Informeer ernaar bij uw financiële instelling.

Het moment is daar: een zeilboot of zeiljacht inspecteren en kopen

Neem voldoende tijd

Let op voor spontaniteit en het verliefd worden op de eerste zeilboot of zeiljacht dat aan uw wensen voldoet. U kan er later spijt van krijgen.

Analyseer eerste alle kosten zoals hierboven beschreven, bepaal het type en grootte dat het best past bij uw zeilplannen en houd u aan dat zeilplan.

Zoek op websites zoals BoatZilla.eu om een prijsklasse te bepalen voor het door u gewenste zeilboot of zeiljacht.

Laat altijd een volledige keuring uitvoeren van een gebruikt zeiljacht.

Dit hoeft niet bij kleinere zeilboten zoals een dagzeiler waar u de conditie van het glasvezel, laminaat en gelcoat zelf makkelijk kan controleren.

Gebruik een gecertificeerde marine surveyor gespecialiseerd is in zeiljachten.

Laat indien nodig een apart onderzoek uitvoeren voor de motor, zeker als het om groter zeiljacht gaat. Een gemist motorprobleem kan u later veel geld kosten.

Bij een ouder zeiljacht kan de romp enkel gecontroleerd worden wanneer deze uit het water is. Bespaar hier niet: haal de boot uit het water, zelfs het u geld kost.

Marine surveyor

Afbeelding: een marine surveyor onderzoekt het laminaat op osmose en hechting

Beginnende osmose is soms moeilijk vast te stellen en reparaties uitgevoerd door een jachtwerf zijn duur. Wel goed om te weten is dat osmose een goede basis is om een onderhandeling te starten rond de prijs en hou er rekening mee dat er nog geen enkel zeiljacht gezonken wegens osmose.

Vergeet niet dat u waarschijnlijk veel problemen niet zult zien als u niet voldoende ervaring heeft als men afziet van een survey of onderzoek.

Jacht verzekeraars eisen meestal ook een onderzoeksrapport en willen eerst de problemen opgelost zien die aangeduid zijn in het rapport. Sommige verzekeringsmaatschappijen gespecialiseerd in zeiljachten hebben marine surveyors in dienst. Deze marine surveyors kunnen ook een taxatiewaarde maken zodat de tijd geen rol speelt op het verzekerd bedrag, er wordt dan geen waardevermindering opgenomen in een eventuele uitbetaling na schade of totaal verlies.

Alle problemen die in een onderzoeksrapport worden beschreven zijn de basis voor de onderhandeling over de vraagprijs. Op deze manier verdient u de prijs van het onderzoek door een marine surveyor makkelijk terug.

Inspecteer de zeilboot of zeiljacht ook altijd zelf en zorgvuldig. In de toekomst gaat u waarschijnlijk veel van het onderhoud zelf doen en het is tijdens de inspectie dat u veel vragen kan stellen aan de huidige eigenaar en veel kan leren over de historiek van de boot.

Goed onderhouden zeiljacht uit 1973 (Swan 44)

Afbeelding: een goed onderhouden vintage zeiljacht is in staat om nog vele lange zeiltochten te maken, zie hier een Swan 44 s&s& uit 1973.

Ga altijd proefvaren en proefzeilen

Een zeilboot of zeiljacht zal u pas leren kennen wanneer ermee gezeild wordt. Tijdens een proefvaart kan u zaken ontdekken die niet zo goed passen bij uw zeilplannen of gewoontes. Voorbeelden:

 • het hijsen en strijken van de zeilen vraagt veel te veel energie dan eerst verwacht.
 • bij het overstag gaan heeft u altijd 3 zeilers nodig voor het manoeuvre, geen goed idee als u enkel met uw man of vrouw gaat zeilen.
 • de boot reageert niet snel of is niet wendbaar genoeg om aan te leggen aan je favoriete ligplaats

Neem tijdens de proefvaart van een zeiljacht het onderzoeksrapport mee. Sommige onderdelen of apparatuur kunnen enkel getest worden op open water. Controleer dan ook altijd de conditie van het lopend wand en de staat van de zeilen.

Laat zeker in het begin de eigenaar of makelaar met de boot zeilen zodat u zelf de tijd heeft om goed te kunnen observeren. Let goed wanneer de eigenaar zich excuseert wanneer iets niet naar behoren werkt.

Beslis en onderhandel over de prijs

Luister altijd naar uw eigen gevoel. Als het zeiljacht niet goed voelt koop hem dan niet, justificieer niet en praat jezelf er niet in!

Ken de vraagprijzen van soortgelijk merken en type zeilboten. Doe je onderzoek hiernaar op voorhand. Bij productieboten is het gemakkelijk om via het internet op marktplaatsen zoals BoatZilla.eu voorbeelden te vinden van dezelfde zeilboten.

Onderhandel!

Vrijwel alle gebruikte zeiljachten zijn flexibel geprijsd want er is altijd wel iets te vervangen, gerepareerd of geupgrade moet worden. De vraagprijs van een tweedehands zeiljacht bij een jachtmakelaar kan slechts 10 of 20% hoger zijn dan het bod die de eigenaar zal accepteren. Maar de eigenaar kan de prijs ook veel te hoog hebben ingeschat en zal waarschijnlijk dalen wanneer de boot langer op de markt is.

Let ook op de tijd van het jaar. Bij een grote zeiljacht zal de eigenaar, wanneer het einde van het zeilseizoen nadert, op de kosten voor winterberging besparen als u dan koopt. Aan het begin van het zeilseizoen staat de verkoper beter in zijn schoenen en staat hij wellicht minder open voor een onderhandeling.

Onderhandelen voor een nieuwe zeilboot of zeiljacht zal moeilijker zijn. De conjunctuur heeft veel invloed op de verkoop van nieuwe zeiljachten en zoals een dealer in de autobranche kortingen geeft kan een verkoper van nieuwe zeilboten dat ook. Is het nieuw model dat u koopt dan kan u met de dealer bijvoorbeeld afspreken dat uw nieuwe zeilboot eerst getoond mag worden op een boat show. Vraag er naar, baat het niet dan schaad het niet.
 

Verkochte nieuwe zeilboot op de Boats Show

Afbeelding: nieuwe zeilboten die verkocht zijn worden dikwijls in overleg met de nieuwe eigenaar getoond op een Boats Show, een win-win situatie voor koper en verkoper.

Weet dat een aangeschafte zeilboot of zeiljacht niet voor altijd is

Zeker wanneer het uw eerste boot is zal het waarschijnlijk niet de laatste zijn.

Hoe meer men zeilt, vooral met cruiser-racers, racers en cruisers voor lange zeiltochten, hoe meer men droomt van snellere, grotere of comfortabelere zeilboten of zeiljachten.

Nieuwe zeiljachten mindere de eerste jaren snel in waarde, net als bij nieuwe auto’s. Verwacht dus niet bij de aanschaf van een nieuwe zeilboot dat je later hetzelfde bedrag, of iets dat in de buurt komt, terug krijgt van wat u voor uw boot betaald heeft.

Gebruikte zeilboten en zeiljachten die goed onderhouden zijn behouden na een paar jaar vrij goed hun waarde als deze goed onderhouden zijn. Een zeiljacht van 20 jaar oud in goede staat kan dus een hogere vraagprijs hebben dan eenzelfde model van 15 jaar dat minder goed onderhouden is.

Let op bij de afschrijving van cruiser-racers en racers die ontworpen zijn om handicap wedstrijden te zeilen, van zodra deze niet meer in het ratingsysteem passen kunnen ze snel hun waarde verliezen als deze niet voldoende comfort bieden om er ook mee te cruisen of lange zeiltochten te maken met enig comfort.

Verwacht ook niet dat u investeringen in reparaties en upgrades terugkrijgt. U kan bijvoorbeeld een nieuwe motor of mast installeren en aannemen dat u het grootste gedeelte van de kosten zal recupereren wanneer u de boot verkoopt, in werkelijkheid zal de potentiële koper alleen maar denken dat hij of zij een werkende motor of complete mast krijgt, net zoals toen u uw zeiljacht kocht.

Houd alle onderhoud en reparaties van uw zeilboot goed bij in het logboek.

Een zeilboot die uit elkaar begint te vallen zal waarschijnlijk geen koper vinden. Er zijn tientallen jachtwerven die zeiljachten op hun terrein hebben staan die nooit verkocht zullen geraken. Uiteindelijk zijn het de erfgenamen die opdraaien voor de kosten van de jachtwerf om deze wrakken weg te slepen en te vernietigen.

Houd altijd uw opties open als het tijd is van zeilboot te veranderen

Vele zeilers gaan uiteindelijk downsizen in plaats van een grotere zeilboot te kopen. Misschien bent u het beu om de hoge kosten betalen van een grote boot of wilt u een zeilboot die eenvoudiger en makkelijker te hanteren is.

Downsizen is een eenvoudige manier om van zeilboot te verwisselen zonder al te veel kosten.

Tot slot

Er zijn in België en Nederland veel dealers en jachtmakelaars die een goede service bieden. Uw zoektocht of onderzoek naar de beste zeilboot of zeiljacht die past bij uw zeilplannen kan reeds beginnen op de Europese niche marktplaats voor zeilboten en zeiljachten te koop in Europa: BoatZilla.eu

De meeste dealers en jachtmakelaars van zeilboten en zeiljachten kan u ook vinden tussen de sponsors en sympathisanten van deze website.

Kies je voor een dealer of jachtmakelaar die op ClubRacer adverteert dan ondersteunt en promoot u ook meteen de zeilsport in België en Nederland. 

Bent u dealer of jachtmakelaar die zeilboten en zeiljachten verkoopt en wenst u een vermelding op ClubRacer neem dan contact met ons op via deze pagina.

Leren zeilen inhoud

Zeilen voor beginners

Zeilen voor gevorderden

Zeilboten, uitrusting en accessoires

Veiligheid aan boord

Beginnen met wedstrijdzeilen

Administratie tijdens het wedstrijdzeilen