Zeilen

Het laatste en beste nieuws over zeilen en zeezeilen. Blijf hier dagelijks op de hoogte van het belangrijkste zeilnieuws en de zeilwedstrijden.

Ostend Sailing Weekend
Een correspondent

In het weekend van 15 en 16 september werd in Oostende  de finale van het ONZK gezeild. Zowel in IRC 1-2 als IRC 3 was de strijd voor de seizoensprijzen nog niet beslecht. Een mooie opkomst bij een Indian Summer weertje voor beide vloten.  De organisatie was in handen van de Royal North Sea Yacht Club.

Patrick Demesmaeker en Gilles Tas
Anke Haadsma

Na drie dagen zeilen in Medemblik zijn zeven nieuwe Nederlands kampioenen gekroond. Daarnaast zijn er ook acht klasse kampioenschappen uitgedeeld. In totaal verschenen 302 deelnemers aan de start, met wisselende weersomstandigheden is er een volwaardig kampioenschap gezeild.

Emma Plasschaert
WWSV

Op het toekomstige Olympische vaarwater heeft Emma Plasschaert (BEL) deze ochtend brons gewonnen in de Laser Radial! Afgelopen week ging in Enoshima, Japan, de eerste World Cup van het 2019 seizoen door. Na de tyfoon van begin september was het stilte na de storm in Japan. In de Laser Radial klasse konden ze donderdag en vrijdag niet zeilen doordat er te weinig wind was en ook vandaag werden de races uitgesteld tot er voldoende wind was.

Nicholas Heiner
Watersportverbond

De Nederlandse zeilers hebben op het Olympisch water van Tokio wederom gestunt. Op zaterdag won windsurfer Kiran Badloe al het goud en pakte Lilian de Geus het zilver. Deze zondag voegden Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, Finn-zeiler Nicholas Heiner en het 470-duo Zegers & Van Veen hier nog eens 3 gouden medailles aan toe. Daarmee varen de Nederlandse zeilers na het beste WK ooit, in Aarhus afgelopen augustus, nu ook hun beste World Cup ooit.

Open Dutch Sailing Championships
Anke Haadsma

De toppers van iedere klasse beginnen zich langzaam te onderscheiden op dag twee van de Open Dutch Sailing Championships. Er staat iets meer wind vergeleken met een dag eerder, de draaiingen dwingen tot lastige beslissingen voor de zeilers.

Marit Bouwmeester
Watersportverbond

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester (NED) voldoet, met nog een medalrace te gaan in Enoshima, al aan de kwalificatie-eisen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Bouwmeester heeft op haar laatste fleetrace-dag zo’n groot gat geslagen met de concurrentie, dat ze alleen nog 1e of 2e kan worden bij de World Cup. Om aan de kwalificatie-eisen te voldoen moest Bouwmeester minstens 4e eindigen. Dat is de zeilster met overtuiging gelukt. Ze gaat aan kop met 28 punten, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson met 46 punten.

Open Dutch Sailing Championships
Anke Haadsma

De eerste dag van het Open Dutch Sailing Championship is vandaag gestart onder goede omstandigheden. Alle geplande wedstrijden zijn gevaren, de strijd om de nationale titels is begonnen.

Dutch Quarter Ton Cup
Een correspondent

Aanstaand weekend zeilen de 1/4 tonners vanuit Muiden de Zuiderzee Regatta, tevens het 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018. Het evenement is het laatste evenement van de Dutch Quarter Ton Cup (DQTC). Meerdere 1/4 tonners maken nog kans op de eindoverwinning dus het wordt ontzettend spannend op het IJmeer.

Emma Plasschaert
WWSV

Op dit moment gaat de eerste World Cup van het 2019 seizoen door in Enoshima, op de locatie van de Olympische Spelen in 2020. Na de tyfoon van begin september is het nu de regen en de lichte wind die de World Cup parten speelt. De Laser Radial klasse waarin Emma Plasschaert zeilt, heeft al twee dagen geen race kunnen uitzeilen.

geen wind
Watersportverbond

Bij de Sailing World Cup Series in Enoshima hebben de Nederlandse zeilers geen races kunnen varen. Een gebrek aan wind gooide roet in het eten en hoewel de 470-zeilsters en de Laser Radial-klasse halverwege de middag wel het water op werden gestuurd, kon geen enkele race worden gefinisht. In de overige klassen met Nederlandse deelnemers hebben de zeilers enkele uren op de kant gewacht, om vervolgens weer naar huis gestuurd te worden.