Zeilen

Het laatste en beste nieuws over zeilen en zeezeilen. Blijf hier dagelijks op de hoogte van het belangrijkste zeilnieuws en de zeilwedstrijden.

 The Ocean Race: Vloot zal terug samenkomen onder Tafelberg
Kat

De leiders zijn hard aan het pushen om mijlen te maken richting Kaapstad, maar ze varen naar een zwart gat met lichte wind waardoor de kans groot is dat alle deelnemers terug samenkomen vlak voor de finish in Kaapstad. 
 

Deltaweekend: start kan imponerend zijn
Een correspondent

Na onze succesvolle jubileumeditie is het tijd om het Deltaweekend een nieuwe impuls te geven voor de volgende 50 jaar! Bij het opstarten van het Deltaweekend vorig jaar na de Covid periode, mochten we ons verheugen op een goed gevuld wedstrijdveld. Maar wat we afgelopen jaar en de jaren ervoor zagen, is dat we enerzijds de grootste groei zien in wat we de Ongemeten klasse noemden en anderzijds dat de drempel voor veel beginnende wedstrijdzeilers te hoog lijkt om mee te doen met het Deltaweekend.

Boot 23: euforie alom maar heeft de volgende generatie nog wel een beurs nodig?
Een correspondent

Na zo'n week moet je wel behoorlijk euforisch zijn. Eindelijk weer Boot, eindelijk weer alle mensen zien, eindelijk een sprankje hoop in januari. 237.000 bezoekers, dat klinkt best goed, na de Corona pauze (de laatste keer waren het er wel 13.000 meer). De rijen tijdens het eerste weekend waren lang, vooral bij de stands met grote jachten. Velen droegen rugzakken. Voor beursprofessionals is dit een "kijker" in plaats van een "koper" signaal. Bezoekers kwamen meestal tijdens de week, als het standenpersoneel tijd had. De outfitters meldden goede verkopen, ook prima.

Team Guyot
Kat

De leidende IMOCA's zullen naar verwachting vrijdagnacht en zaterdagochtend aankomen in Cabo Verde. De Imocavloot vreet de mijlen naar het zuiden weg. Snel zeilen met de boeg naar de finish wijzend, een geweldig gevoel. 

Michiel Goegebeur
Een correspondent

Zondag 15 januari start de Ocean Race, dé race rond de wereld voor teams, vanuit Alicante (Spanje). Ditmaal starten er twee klassen. De foilende Imoca klasse, met 60ft high performance racers. En de Volvo 65 klasse, met schepen die voor de 3de keer deelnemen en een kortere versie van de race zeilen. In deze Volvo 65 klasse, zeilt Michiel Goegebeur (22) mee, Holland Ocean Racing trainee uit de lichting 2015 – 2019 van de Big Boat opleiding Ocean Races Academy van Stichting Holland Ocean Racing.
 

Schipper Jelmer van Beek breidt selectie Team JAJO uit met internationaal zeiltalent
Een correspondent

Schipper Jelmer van Beek heeft de eerste internationale zeilers toegevoegd aan Team JAJO. Met de Poolse Maja Micińska (21) en de Spanjaard Simbad Quiroga (26) staat de teller op acht. Het team gaat in totaal met 10 zeilers van start in The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Daarnaast gaat de Nederlandse Brend Schuil mee als On Board Reporter. Aanstaande vrijdag 23 december zijn Jelmer van Beek, Jorden van Rooijen en Brend Schuil aanwezig op de persconferentie van de Haagse stopover.
 

Scheveningen Zeilrace en Rally
Een correspondent

Het bestuur van Stichting Zeilrace en Rally heeft besloten om Editie 2023 van Scheveningen500 te organiseren naar Falmouth. De startdatum is vastgelegd op zaterdag 15 juli.

Driehoek Noordzee 2023
Een correspondent

Van 17 juni tot 1  juli 2023 wordt de 24e editie van de Driehoek Noordzee Challenge gevaren. Deze tocht, georganiseerd door de Kustzeilers, is een tweejaarlijkse zeilprestatietocht op de noordelijke Noordzee. De tocht start in Den Helder, waarna de deelnemers koers zetten naar Kirkwall op de Orkney-eilanden en van daar uit naar Farsund in Noorwegen. De tocht terug naar Den Helder maakt de Driehoek Noordzee Challenge compleet en zo wordt in twee weken ruim 1100 NM afgelegd.

Weerkaart vrijdag 28 oktober 2022
Fritz Buyl

Nazomer in de herfst. Tussen een hogedrukgebied met kern boven Centraal-Europa en een complexe lagedrukzone ten westen van de Britse Eilanden wordt via een zuidelijke stroming subtropische warme lucht aangevoerd.

I love Poland
Kat

Het internationale IRC-congres dat dit jaar in Malta gehouden werd zodat de IRC afgevaardigden de indrukwekkende Rolex Middle Sea Race vloot kon zien, stelt een opvallende technische vooruitgang voor: het tweede IRC certificaat voor short-handed racing.