Zeilwagenrijden

Alles over zeilwagenrijden, uitslagen, verslagen, foto's en video.

Egon Plovier
WWSV

De 90 deelnemers aan het EK strandzeilen op het Waddeneiland Terschelling in Nederland hebben begin deze week 2 dagen moeten wachten op hun eerste race. De wind waaide te hard om de wedstrijden veilig te laten verlopen. Maar toen was het hek van de dam. Het enorm lange strand (25 km) lag er “afgeborsteld” bij.  Op twee circuits reden de verschillende types zeilwagens (klassen) in totaal 24 manches. 

Strandzeilen
Een correspondent

Vanaf 10 november is Terschelling het toneel van het Europees Kampioenschap Strandzeilen. Honderden strandzeilers strijden in november in verschillende klassen om de overwinning.

Start zeilwagenseizoen
WWSV

Over een kleine maand start het zeilwagenseizoen in België met de SYCOD CUP, de jaarlijkse zeilwagenwedstrijd in Oostduinkerke. Er worden ook deelnemers uit Frankrijk, Engeland, Nederland en Duitsland verwacht.

Egon Plovier
WWSV

Op de 12 kilometer lange zandbanken van St. Peter Ording in het uiterste noorden van Duitsland is zopas het WK afgelopen en Egon Plovier uit Oostende kaapte er de hoogste prijs in de snelste klasse.

Ivan Ameele
Een correspondent

Ivan Ameele heeft zopas op het strand van Hoylake (Liverpool) de Europese titel zeilwagenrijden te pakken in de fameuze klasse 3. Samen met Egon Plovier en Symen Voet haalde hij ook goud in het landenklassement.

Ice

BlokartVan 9 tot 13 april werd in de bedding van het uitgedroogde Ivanpah meer (USA) het wereldkampioenschap Blokart zeilwagen rijden gehouden. Niet minder dan vier Belgen en drie Nederlanders deden mee in de performance en production klassen. Etienne Kodeck (BEL) won goud in de Production Class – heavy en Jan Marques (BEL) won goud in de Production class super heavy.

Jasper van Staveren

In 2009 breidt de Ronde om Texel uit tot de Zwitserleven Zeilweek. Dit spectaculaire zeilevenement is een bundeling van activiteiten die het adrenalinepeil doen stijgen. Decennialang draaide alles om 's werelds grootste catamaranrace de Ronde om Texel. Nu wordt het programma langer, breder en nog uitdagender. Voor zowel wedstrijdzeilers, recreanten als het publiek. Zo reist dit jaar ook de mondiale windsurftop af naar Texel om daar voor de wereldtitel slalom te strijden.

Een correspondent

Egon Plovier wereldkampioen zeilwagenrijdenBelgen komen met 4 medailles naar huis!

Oostendenaar Egon Plovier was al op het einde van de voorlaatste wedstrijddag zeker van zijn gouden medaille. Hij kaapte op spectaculaire wijze de wereldtitel weg in klasse 3, de formule 1 van het zeilwagenrijden.
Daarnaast haalde ook Henri Demuysere de bronzen medaille in Klasse 2.

Een correspondent

BlokartOp zes en zeven oktober vindt het Volvo ONK Blokarten plaats op Terschelling. 57 deelnemers uit alle hoeken van de wereld hebben zich ingeschreven. Naast Nederland zijn ook Engeland, België, Nieuw Zeeland en Japan vertegenwoordigd.

Het gaat erom wie de grootste afstand aflegt in de gegeven tijd. Vorig jaar waren dat Nicolas Boel (België), Jerome Cottet (Frankrijk) en Richard Chardet (Nederland). Boel en Chardet racen ook dit jaar weer mee.

Een correspondent

zeilwagenrijdenDe Belgen schitterden op het Europees kampioenschap zeilwagenrijden te Hoylake (GBR) met 2 gouden en 2 bronzen medailles.

Overvloedige regenval herschiep het strand van Hoylake nabij Liverpool in een grote modderbrij, waardoor de laatste van de 5 wedstrijddagen van het Europees kampioenschap zeilwagenrijden vrijdag werd afgelast.

Voor de Belgen kon het donderdag echter al niet meer stuk : in 2 van de 4 klassen waren ze verzekerd van de titel!