Zware stormen

Weerkaart vrijdag 7 februari 2020
Fritz Buyl

Stormachtige zondag. We komen dit weekend in een zeer sterk windveld terecht op de zuidelijke flank van een complex lagedrukgebied op de nabije Atlantische Oceaan.

Storm Gloria richt ravage aan in Spanje
Ice

Storm Gloria heeft sinds zondag een ware ravage aangericht aan de Spaans oostkust en de Balearen. Het noodweer eist zijn tol: acht doden, drie vermiste personen en veel zeilboten gestrand. Er werden windstoten van 110 kilometer per uur geregistreerd en golven tot 14 meter hoogte.

Optimist zeiler in nood
Ice

Afgelopen zaterdag smakte de storm Brian een vloot van zestien Optimisten rond de middag tegen de kademuur van de Dun Laoghaire binnenhaven. Ooggetuigen meldde dat zeker vier optimistbootjes en een zeiljacht tegen de oostelijke pier kapot geslagen werden tijdens een stormbui waarin meer dan 40 knopen wind stond.

Orkaan Irma
Ice

Orkaan Irma is maandag afgezwakt tot een orkaan van categorie 1 of de laagste op de Saffir-Simpsonschaal, zo heeft het Amerikaanse Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami meegedeeld. De stevige windstoten toen de orkaan nog kracht 5 had veroorzaakte veel schade op de Caraïbische eilanden en Florida (US), onder meer in Miami en Key West.

Orkaan Irma
Ice

Orkaan Irma heeft op het Nederlands-Franse Antilleneiland Sint-Maarten/Saint Martin zware schade aangericht en heeft daar al minstens zes mensenlevens geëist. Orkaan Irma is, met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur, de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan werd geregistreerd.

Cala Saona Formentera
Ice

Dit gebeurt er als je aan de verkeerde kant voor anker ligt op het Spaanse eiland Formentera. Deze beelden zijn genomen aan het strand van Cala Saona nadat er in de nacht van 9 augustus een storm met een zwaar onweer over het eiland raasde.

Bavaria zeiljacht
Kat

Dinsdagmiddag, 18 april spoelde een 50 voet lange Bavaria aan op de pier van Rimini, Italië. Vier zeilers kwamen daarbij om het leven. Er stond 40 knopen wind toen het ongeval gebeurde.

Ice

storm XynthiaOndertussen is Frankrijk koortsachtig op zoek naar noodhulp bij de Europese unie nadat de zwaarste storm afgelopen weekend, sinds Lothar in 1999, over het land is geraasd.