[VIDEO] De nieuwe America's Cup AC75 boot

Foiling America's Cup AC75 boot

Hier is em dan. Het concept model voor de nieuwe AC75 Boat die men in 2021 tijdens de 36ste America's Cup wil gaan gebruiken. De nieuwe high performance foiling monohull AC75 concept boot werd zopas bekend gemaakt door Emirates Team New Zealand.

Grant Dalton: “Eens dat hij aan het foilen is heeft de AC75 de potentie om sneller te zijn dan een AC50 in het kruisrak en voor de wind.”

Vier maanden zijn de ontwerp teams van Emirates Team New Zealand en Lunna Rossa bezig geweest zijn met het evalueren van de mogelijke monohull concepten. Het gezamenlijk doel was een nieuwe klasse te ontwerpen die uitdagend en veeleisend wordt tijdens het zeilen zodat bemanningscompetenties op hoog niveau beloond worden in de resultaten.

AC75 boat

De meest significante wijziging tegenover eerder geproduceerde foiling zeilboten is het gebruik van de T gevormde vleugels. Deze T-foils hebben een dubbele functie:

1. Performance:

  • Zorgen voor het oprichtend vermogen tijdens het zeilen.
  • Rol stabiliteit tijdens lage bootsnelheden.

2. Veiligheid

  • Indien de AC75 zou kapseizen kunnen de T-foils de boot weer oprichten.

In normale zeilomstandigheden zal de lijwaartse vleugel neergelaten zijn, voor  lift zorgen en de boot doen foilen. De loefwaartse vleugel is dan opgehaald voor minder weerstand in het water en zorgt deze dankzij het verplaatsbaar gewicht voor stabiliteit. Tijdens manouvres en in zwaarder weer kunnen beiden vleugels neergelaten worden voor extra lift en meer rol stabiliteit.

 

De volledige afgewerkte America's Cup AC75 class rule zal gepubliceerd worden op 31 maart 2018.

Foto's en video © Virtual Eye

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: