Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Vendée Globe

10 november, 2024 - 10 februari, 2025

Vendée Globe

De Vendée Globe is een zeilrace rond de wereld die solo, non-stop en zonder hulp wordt gevaren. Het is een van de meest veeleisende zeilwedstrijden ter wereld en wordt vaak de “Everest van de zee” genoemd.

De Vendée Globe start en finisht in Les Sables-d’Olonne, een kustplaats in het Franse departement Vendée in de regio Pays de la Loire. Het is de traditionele start- en finishplaats voor deze prestigieuze solozeilrace rond de wereld sinds de oprichting ervan in 1989. Les Sables-d’Olonne is dan ook bekend geworden als de thuisbasis van deze bijzondere race en trekt bij elke editie duizenden toeschouwers en media-aandacht.

Kenmerken van de Vendée Globe

  • Solo Zeilen: De deelnemers moeten de race alleen voltooien, zonder hulp van buitenaf of van een teamgenoot.
  • Non-stop: Zeilers mogen tijdens de race nergens aanmeren.
  • Zonder hulp: Deelnemers mogen geen enkele vorm van buitenhulp ontvangen, waaronder geen fysieke voorwerpen van buiten hun boot, behalve digitale weerinformatie.
  • Route: De race start en eindigt in Les Sables-d’Olonne, in het Franse departement Vendée. De zeilers varen de wereld rond via de drie grote kapen: Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika), Kaap Leeuwin (Australië) en Kaap Hoorn (Zuid-Amerika).
  • Boten: De deelnemende schepen zijn IMOCA 60 monohulls. Deze boten zijn speciaal ontworpen voor hoogzeilprestaties, met een lengte van ongeveer 60 voet (ongeveer 18,3 meter).
  • Frequentie: De Vendée Globe vindt elke vier jaar plaats en de eerste editie werd georganiseerd in 1989.

Ongekend niveau

Het evenement trekt zeilers van over de hele wereld en heeft een ongekend niveau van media-aandacht, vooral in Frankrijk. Het vergt niet alleen uitstekende zeilvaardigheden, maar ook een enorme mentale kracht om de uitdagingen van de eenzame circumnavigatie van de wereld het hoofd te bieden.

Duur

De duur van de Vendée Globe varieert afhankelijk van de weersomstandigheden, technologische vooruitgang van de boten en de vaardigheden van de zeilers. Over het algemeen duurt de race tussen de 70 en 100 dagen, hoewel dit kan variëren.

Ter referentie, bij recentere edities van de race:

  • In de editie van 2016-2017 voltooide de winnaar, Armel Le Cléac’h, de race in 74 dagen, 3 uur, 35 minuten en 46 seconden.
  • In de editie van 2020-2021 vestigde Yannick Bestaven, hoewel hij niet als eerste over de finishlijn kwam, een nieuw record door een compensatietijd voor het assisteren bij een reddingsoperatie en won de race in 80 dagen, 3 uur, 44 minuten en 46 seconden.

De exacte duur kan variëren afhankelijk van vele factoren, maar met de technologische vooruitgang en optimalisatie van de strategieën zijn de finishtijden bijna altijd sneller geworden sinds de eerste races.

Gegevens

Begin:
10 november
Einde:
10 februari, 2025
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
Site:
https://www.vendeeglobe.org

Locatie

Les Sables-d’Olonne
Les Sables-d'Olonne, Frankrijk + Google Maps

Indien uw zeilevenement nog niet opgenomen is in onze zeilkalender, dan is contact opnemen met ons de snelste en meest efficiënte manier om zeilwedstrijden toe te voegen. Ook lezingen en andere evenementen over wedstrijdzeilen zijn van harte welkom.

ClubRacer. Elke dag zeilnieuws. Mis niks!

Selecteer lijst(en):

© ClubRacer 2023. Op alle ClubRacer zeilnieuws en media rust uiteraard copyright. Een link plaatsen naar een bericht mag altijd. Wil je een bericht, afbeelding of video gebruiken, contacteer ons.

ClubRacer gebruikt de SEO diensten van online marketingbureau Lucky Cookie.

Adblock Detected

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker extensie van uw browsers uit te schakelen voor onze website.