Gebruik het beste Weerbericht volgens je zeilplannen
Het belangrijk om de beste weerberichten te selecteren volgens je zeil en routeplanning. Het weerbericht voor een kanaaloversteek is duidelijk verschillend van een die we nodig hebben voor de Deltaweek op de Oosterschelde.
Het zorgvuldig kiezen van een weerbericht en selecteren van weerinformatie is dus aan de orde. Ook eigen interpretaties zijn belangrijk. Het lezen en interpreteren van lokale weerberichten, weerkaarten, luchten, wolken en wind zou tot de parate kennis van elke zeiler moeten behoren.
Met honderden weerberichten websites op het internet wordt het echter moeilijk om een keuze te maken.
Mijn lijst van 10 favorieten staat in logische volgorde voor wedstrijden en zeiltochten op de Nederlandse binnenwateren, het kanaal en de Noordzee. Deze lijst is natuurlijk niet bindend en kan aangevuld worden naar eigen goeddunken.
1. Weerberichten voor zeilers
ClubRacer publiceert elke week op vrijdagvoormiddag voor 12:00 uur een toegewijd weerbericht voor de zeilers op zee en binnenwateren in België en Nederland. Deze weerberichten worden exclusief voor ClubRacer geproduceerd door marine meteoroloog en meteorologist Fritz Buyl.
2. Windy
Windy is een interactieve en zeer accurate windkaart inclusief weerberichten voor zeilers, kiters, surfers, pilots en iedereen dat op zee vaart. Wereldwijde geanimeerde weerkaart met kaart overlay. Op onze toegewijde Windy pagina vind je ook een complete Windy handleiding.
3. Bracknell weerkaarten
Alle Bracknell weerkaarten die door de Engelse Meteorologische Dienst worden gemaakt. De weerkaarten staan netjes onder elkaar zodat ze makkelijk vergelijkbaar zijn. Ze coveren een heel groot gebied van West Europa.
Met een beetje weerkaarten kennis en ervaring weet je onmiddellijk hoeveel de te verwachte wind zal zijn en wat voor weer de eerst komende dagen boven ons hoofd hangt.
4. Buienradar
Een goede buien en neerslagradar verhoogt de veiligheid van zeilers en watersporters. Plan je zeiltrip met buienradar en zie ook in real-time waar regen en stormen naartoe gaan.
5. XyGRib
Serieus bezig met het weer aan boord? De combinatie van de beste open source software met de beste open data providers vindt u hier.
XyGrib is de toonaangevende open source software voor het visualiseren van GRIB files. XyGrib gebruikt de Grib-server van OpenGribs waardoor wereldwijde en grootschalige atmosferische en golfmodellen geraadpleegd kunnen worden.
XyGrib gebruikt ook gratis gedetailleerde Grib bestanden met hoge resolutie regionale modellen gevonden op zustersite OpenSkiron.org.
6. Windfinder
Windfinder geeft in real time wind en weer rapporten uit voor de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Met behulp van de windpijlen is het mogelijk om per gebied of stad een wind en weer rapport te maken. Een windvoorspelling kan tot 24u vooruit.
7. De kust vandaag
Belgische kustweerberichten gemaakt door het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Het OMS houdt zeven dagen op zeven het weer en het getij aan onze kust en de vaargeulen naar de Westerschelde en kusthavens nauwgezet in het oog. Voor de bemanning van het OMS doet de afdeling Kust een beroep op een team van zeven gespecialiseerde mariene meteorologen van het KMI.
8. KNMI Marifoon weerbericht
De berichten voor de scheepvaart worden 24 uur per dag bewaakt in samenwerking met Rijkswaterstaat. Naast verwachtingen en waarschuwingen, houdt de maritiem meteoroloog ook de waterstand en de golfhoogtes langs de kust en het IJsselmeer in de gaten. www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html Alle waarschuwingen voor land, kust- en Noordzeedistricten van Nederland voor de komende 48 uur.
9. Met Office
Mijn favoriete weersinformatie site voor het kanaal, de Noordzee en een stuk Atlantische Oceaan. Hier vind je all e weerberichten voor de scheepvaart en stormwaarschuwing.
10. XC Weather
Goed voor alle actuele weersinformatie rond de kustgebieden van Groot Brittannië, Schotland en Ierland.
11. Wetterzentrale
Soms moeten we een tocht lang op voorhand plannen. Met behulp van het Amerikaanse GFS (global forecast model) beschikken we over lange termijn weersvoorspellingen tot 16 dagen vooruit. De website is Duitstalig. Klip op op GFS in de linkerbovenhoek van de pagina en selecteer daarna ’10m wind’. Met behulp van de 6 uur tijdsintervallen heb je een click-trough windvoorspelling op de kaart van West Europa.
12.Wind Guru
Deze laatste favoriet geeft een weersvoorspelling met behulp van pictogrammen voor windsnelheden, windrichting, wolken en neerslag. Met Wind Guru is het wel opletten want hij houdt geen rekening met kustlijn effecten. Wind Guru gerbuikt verschillende weer modellen van over heel de wereld. Deze laatste werd initieel gebruikt door windsurfers en kitesurfers maar is ondertussen ook goed bekend onder de zeilers.