Praktische meteo en meteorologie voor aan boord
Weinig wind, veel wind of storm op zee? Regen of onweer? Wat is de weersverwachting over een week? Waar vinden we grib files? Op zoek naar goede weerkaarten?
Een goed weerbericht aan boord is een essentieel onderdeel van de planning en elke keer een must om te bekijken voor we het water opgaan. We ontvangen ze via een doodgewone radio, vhf of online via het internet.
Telkens sta ik er van versteld hoe ver in zee we mobiel 3G en/of 4G ontvangst hebben met onze mobiele telefoon. Het is tegenwoordig makkelijker om online weersinformatie binnen te halen dan om te wachten op de klassieke weerberichten via radio of VHF.
Computer-generated
Het moet gezegd zijn dat vele weersites weerberichten publiceren die computer-generated zijn. Dit wil zeggen dat er geen weerman aan te pas kwam om de weerkaarten te analyseren en een voorspelling te maken.
Veelheid aan weersinformatie kan verlammend werken
Op het internet zijn er ontelbare websites die weersinformatie weergeven van verschillende meteorologische computer modellen. Dit heeft als gevolg dat we soms veel te lang blijven zoeken naar een weerbericht dat we geloofwaardig vinden of naar één die het best past bij onze tocht of wedstrijd. De veelheid aan keuzes kan ook verlammend werken en zorgt er soms voor dat we onze reis/wedstrijd onnodig uitstellen of zelfs afgelasten.
Weersites voor specifieke regio’s
Sommige websites zijn zeer specifiek voor een bepaalde regio, meestal geschikt voor inshore gebieden. De condities op zee kunnen duidelijk verschillen. Het is dus belangrijk dat je de juiste informatie gebruikt voor het gebied waarin je vaart.
Blijf de officiële weerberichten uitluisteren
Het internet is een waardevolle aanvulling bij het maken van de tochtplanning, het blijft echter belangrijk om de officiële weerberichten uit te luisteren. Een tocht aanvatten zonder deze gehoord te hebben is “simply not done”. Het internet is heel toegankelijk thuis en op kantoor maar hoe verder we zeilen hoe moeilijker het wordt om connectie te maken alhoewel mijn Turbo WiFi antenne, zelfs ver uit de kust, toch nog een behoorlijke ontvangst geeft. Gekocht in een doodgewone camping zaak ben ik er toch best tevreden over.
Onderstaande geordende links werden aanbevolen door Joep Straus in zijn presentatie: ‘Praktische meteo en meteorologie voor de zeiler’.
- ECMWF 500 hPa
- Weatheronline streamlines 500 hPa
- Bracknell weerkaarten overzicht
- Kleine luchtvaart Nederland
- Windfinder real time wind
Weerberichten
Op deze pagina vind je ook het verwachte weer dat wordt opgesteld door de verschillende meteo diensten. De meeste voorspellingen worden gemaakt aan de hand van modelberekeningen en ervaring van de weerman.
Let op: Het weerbericht is een weersverwachting, en geen weersvoorspelling. Daarom is het nooit 100% nauwkeurig, met name bij grote plaatselijke verschillen en wanneer men verder kijkt in de toekomst.
- Weerberichten voor zeilers – Nederland & België
- Kust weerbericht watersporters – België
- KNMI Marifoon weerbericht Nederland
- KNMI Scheepsweerbericht Nederland
- KNMI Waarschuwingen kustdistricten Nederland
Weerkaarten
Hier vindt u de weerkaarten van België, Nederland en Europa gemaakt met isolijnen en meteorologische symbolen. Hiermee wordt het heersende weer op een bepaald tijdstip en op een schematische manier weergeven. Dit kan op een recent tijdstip zijn, maar ook in de toekomst, waardoor een weerkaart een bepaalde verwachting aangeeft (bv. 36 uur).
- Bracknell: Bracknell weerkaarten overzicht
- Deutsche Wetterdienst gepubliceerd om 00 uur: Analyse
Deutsche Wetterdienst gepubliceerd om 12 uur: Analyse - Meteo France: 3 daagse prognosekaarten
Interactieve weerkaart met windverwachting
Navtex
- Meteo France: Navtex Atlantische Oceaan (in het Engels)
- Meteo France: Navtex Atlantische Oceaan (in het Frans)
Buienradar(s)
Een buienradar (weerradar) is een rondzoekradar voor het waarnemen van neerslag en soms ook onweer.