De perfecte storm ontwikkelt zich boven de Noord-Atlantische Oceaan en stuurt 15 meter hoge golven richting Faeröer eilanden

De perfecte storm

Op dit moment ontwikkelt zich een monster cycloon met breed windveld en extreme orkaankracht boven de Noord-Atlantische Oceaan. Het lagedrukgebied verplaatst zich naar het noordoosten. De monsterstorm bereikt dinsdagnacht en woensdag Zuid-IJsland en de Faeröer.

Op dit ogenblik is er een zeer intense stratosferische polaire vortex actief die windsnelheden tot 600 km/u haalt. Dit betekent dat zich over de Noord-Atlantische Oceaan talrijke diepe lagedrukgebieden/ cyclonen vormen die zich naar Noord-Europa verplaatsen.

cycloon

Druk te laag voor een standaard barometer

De centrale druk van het systeem is vannacht aanzienlijk toegenomen. Het minimum in de kern  is ongeveer 942 mbar en wordt gesitueerd ten zuiden van IJsland. De verwachting is dat het vandaag en vanavond verder zal verdiepen tot ongeveer 935 mbar terwijl de cycloon op weg is naar de Groenlandse Zee.

Om je een idee te geven: een standaard barometer meet de luchtdruk tot ongeveer 950 mbar. 

De drukval is perfect te zien op het belangrijkste weerstation op de IJslandse luchthaven, Keflavik. De drukval sinds gisteravond (16 uur) is ongeveer 33 mbar.

Kaflavik airport barometer

De perfecte storm

De extreme winden nemen aanzienlijk toe over de Faeröer waar de meest blootgestelde locaties vanmiddag al windstoten van 160-220 km/ u te verwerken kregen. Vanavond worden nog hogere en buitengewoon gewelddadige windstoten verwacht. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een perfecte storm.

Een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde zeespiegel druk over de Noord-Atlantische Oceaan en de bijbehorende windstorm strekt zich uit ten zuiden van het lagedrukgebied. Dit resulteert in extreem ernstige en gewelddadige winden richting de Faeröer.

Let ook op de zeer gewelddadige neerwaartse winden op de zuidoost kust van Groenland, waarbij valwinden van 200+ km / u van de gletsjers in de kust fjorden worden geduwd.

De perfecte storm

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: