Zeilen in Frankrijk op 11 mei weer toegestaan? Duidelijke antwoorden van de Franse jachthaven federatie

Zeilen in Frankrijk

Kan er vanaf 11 mei terug gezeild worden in Frankrijk? Om alle jachthaven activiteiten veilig terug op te starten op 11 mei, eist de Franse overheid dat de sanitaire regels in de jachthavens strikt worden nageleefd. Daartoe heeft zij de Franse Federatie van Jachthavens belast met het opstellen van een “gids voor goede praktijken”.

Volgens Serge Pallares, de voorzitter van het FFPP, die Voiles et Voiliers geïnterviewd heeft, "zou het volstrekt inconsequent zijn om niet te kunnen zeilen". Lees het volledige interview hieronder.

Mogen we hopen dat we vanaf 11 mei weer kunnen zeilen?

Het zou ondenkbaar zijn dat we geen vertrouwen hebben en niet kunnen toestaan dat een zeiler met zijn boot de zee op gaat. Er zullen uiteraard maatregelen moeten getroffen worden om de nodige afstand te bewaren maar het zou volstrekt inconsequent zijn om niet te kunnen zeilen.

Als je het zeilen niet toestaat, wordt het een georganiseerde moord. Het zal onmogelijk worden voor het havenpersoneel om de instroom van schippers te beheersen als ze niet weg kunnen met hun boot.

Heeft de overheid een datum afgekondigd voor het einde van het verbod om naar de jachthavens te gaan en te zeilen?

Ze gaven geen zekerheid. Volgens de overheid moeten we kunnen aantonen dat het gebruik van jachthavens en zeilboten geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Vandaar het belang van “een gids voor goede praktijken” waaraan we werken en die we aan het kabinet van de premier gaan voorstellen.

Moeten we mondmaskers dragen in de havens?

Ik denk dat dit een realiteit wordt waarmee we zullen moeten leren leven. In Frankrijk zal dat niet anders zijn dan elders. Het is een kwestie van verantwoordelijkheid.

Er zullen wegwerphandschoenen zijn om brandstof te nemen, mondmaskers voor het receptiepersoneel en plexiglas scheidingswanden in kantoren die publiekelijk toegankelijk zijn. In de technische ruimtes blijven we uit de buurt van de kraanmachinist. De sanitaire voorzieningen moeten constant gedesinfecteerd kunnen worden na elk gebruik.

Al deze gebaren en procedures voor mondmaskers moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Zijn de jachthavens klaar om te herstarten?

Vandaag is de volledige stop van de pleziervaart een feit. Alle diensten zijn sinds 16 maart stopgezet, er wordt niet meer met particulieren omgegaan.

De snelle reactie van de havenautoriteiten heeft er echter voor gezorgd dat professionals zich hebben ingezet om de boten van de klanten vaarklaar te maken. Havens weten hoe ze zich moeten aanpassen aan sterk fluctuerende activiteiten.

Wij zullen realistische maatregelen voorstellen, temeer daar zeelieden verantwoordelijke mensen zijn. Een zeiler die met zijn boot gaat zeilen riskeert minder om besmet te worden dan wanneer ik naar de supermarkt ga. Dat is de realiteit.

Bron: https://voilesetvoiliers.ouest-france.fr/environnement-littoral/federat…

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: