De Tour de France à la Voile etappe van dinsdag tussen Pornic en Royan, 122 mijl lang, is er ééntje die ze op de Belgische M34 (ook op andere boten) niet gaan vergeten. Wat aangekondigd was als een gemakkelijke overgangsetappe, draaide uit in een ware veldslag.
Pierre, Fabian, Timothée, Pierre, Yann-Alex, Nicolas, Ann-Pascale en Delphine overleefden de strijd. Maar hoe …
“Van bij het begin van de etappe waaide het harder dan voorspeld. Onze M34 vertrok onder vol grootzeil en medium genua tot aan het eerste merkteken. Daar kwamen ze als allerlaatste door, en werd de grote spi gehesen. We zagen wel dat vier andere teams hun kleine spi hadden gezet.”
“Bij Noirmoutier was de wind 15 knopen sterk, maar hij bleef toenemen hoewel de voorspellingen net het tegenovergestelde zegden. Bij het eiland Yeu barstte een krachtig onweer los. Toen dat over was, viel de wind helemaal weg. Iets later kondigde een tweede onweersbui zich aan, en de wind nam zienderogen toe, in een vlaag zagen we 40 knopen op de windmeter!”
“Daarbij draaide de wind, maar nog steeds vlogen we onder grote spi. Die hebben we dan in ware commando-stijl naar beneden gehaald. Gelukkig zonder scheuren! Daarna, nog steeds waaide het 40 knopen, ging de boot plat. Onhoudbaar. We bleven wel twee minuten in die horizontale positie, maar iedereen aan boord bleef kalm.”
“Nadat we weer in een -voor een zeilboot toch- normale positie kwamen, zeilden we verder met enkel nog het grootzeil: het was te gevaarlijk om er nog een fok bij te zetten. Veiligheid boven alles.”
“Toen de wind stabiel rond de 20 knopen bleef, mocht de medium genua er weer bij. We hebben nog twee kleine buien op ons dak gekregen, maar zonder erg. Bij de finish in Royan stond de grote spi er weer op…”
Op de Belgische M34 blijkt de sfeer er goed in te zitten. Iedereen heeft veel vertrouwen in de boot, en de boat-handling loopt gesmeerd. Schipper Pierre mag tevreden zijn. Tijdens deze etappe zijn ze er zonder kleerscheuren doorgekomen, wat niet gezegd kan worden van de anderen: zo moest de Safran de strijd staken en uitwijken naar Les Sables d’Olonne omdat een teamlid zich ernstig verwondde aan zijn hoofd.
Onze Belgen behaalden een elfde plaats in deze etappe (op 15 schepen) en werden derde in het amateur-klassement. Vandaag woensdag staan er nog één of twee korte parcoursjes op het programma, waarna de boten allemaal uit het water gaan en op transport gezet worden naar de Middellandse Zee, waar op 15 juli de Tour een doorstart kent in Gruissan.
www.tourvoile.fr