VIDEO: Ierse Optimist zeilers worden tegen kademuur geblazen

Optimist zeiler in nood

Afgelopen zaterdag smakte de storm Brian een vloot van zestien Optimisten rond de middag tegen de kademuur van de Dun Laoghaire binnenhaven. Ooggetuigen meldden dat zeker vier optimistbootjes en een zeiljacht tegen de oostelijke pier van de haven kapot geslagen werden tijdens een stormbui waar meer dan 40 knopen wind stond.

16 optimist zeilers waren op het ogenblik dat de storm overkwam bezig met een high-performance trainingsprogramma . Alle zeilers moesten van het water gered worden. De redding werd uitgevoerd met de RIB’s van de lokale jachtclubs, de kustwacht en de RNLI. Er zouden geen slachtoffers of gewonden zijn gevallen.

Optimist zeilen

Kademuur storm

Een aantal verlaten boten werden, wegens het slechte weer, pas de volgende dag uit het water gehaald.

Optimist gered

De  Irish Sailing Association (ISA) vertelt dat voor de aanvang van de lessen alle risico’s goed werden doorgenomen. Volgens hen was er een weatherwindow dat zulke activiteiten toeliet. Ze gaan nu uitzoeken welke protocollen ze moeten verbeteren om de veiligheid nog meer te garanderen.

De Ierse National Sailing & Powerboat School wast zijn handen in onschuld door te melden dat het niet hun boten waren die op het water aanwezig waren.

In de verklaring van Kenneth Rumball, de directeur van deze zeilschool, lezen we:

“The Irish National Sailing & Powerboat School cancelled most of it on the water activities due to the adverse weather forecast for Saturday the 21st October 2017.

We had a small number of our brightly colored craft on the water for a very short period of time on Saturday morning.

A small number of powerboat clients were operating in a very well sheltered area of the inner harbour for a time also this morning.

Knowing the weather was due to hit later that morning, all clients, staff and personnel were off the water once the worst of the westerly winds started to hit.

None of the craft in the videos and pictures circulating the internet from Dun Laoghaire Harbour are craft belonging to the Irish National Sailing & Powerboat School”.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: