VIDEO: Wytse Bouma verliest boot in OSTAR / TWOSTAR 2017

Wytse Bouma

De OSTAR / TWOSTAR zeilwedstrijd kreeg in de vroege uren van vrijdag 9 juni een niet te ontwijken depressie over zich heen. Bijna alle 21 deelnemende zeiljachten kwamen in de problemen. De Deense Furia (Luffe 37) kreeg schade aan de romp en zonk, de bemanning werd gered door het onderzoekschip Thor Manga. Niet veel later maakt het Nederlandse zeiljacht Happy (Sun Fast 37) in golven van 15-20 meter hoog een koprol en verloor zijn mast. De tweekoppige bemanning was genoodzaakt de boot te verlaten en werd gered door de sleepboot APL Forward.

De feiten:

Wytse Bouma, co-schipper van het Nederlandse zeiljacht Happy tijdens deze OSTAR – TWOSTAR, doet zijn verhaal voor onze camera en onthult de momenten juist voor, tijdens en na de koprol.

Beide zeilers liepen hoofdwonden op vanwege de ongecontroleerde bewegingen in de golven.

De schipper heeft het ook over belang van teamwork en het onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar, de boot en het materiaal.

De beslissing om de Happy te laten zinken was emotioneel zwaar en liet een diepe indruk na.

Ondanks de zware omstandigheden is er nooit angst geweest bij beide zeilers. Ze beschouwen de ervaringen als een goede training voor het vervolg van hun zeilcarrière.

Veiligheidstips:

Wytse Bouma vertelt ons nog veel meer over veiligheid aan boord. Zijn aanbevelingen:

 • Altijd aangelijnd zijn met een lifeline, ik heb mijn leven er aan te danken
 • Neem valhelmen mee aan boord, tijdens een zware storm kunnen deze veel leed vermijden
 • Volg overlevingscursussen, ook al zijn ze niet verplicht
 • Zorg voor voldoende handgrepen in je boot, moderne boten laten hier veel steken vallen
 • Wanneer je doublehanded zeilt draag een PLB met AIS zodat een drenkeling snel terug gevonden kan worden. Solozeilers kunnen dan weer beter een PLB met epirb gebruiken.
 • Zorg dat je handheld marifoon en satelliet telefoon altijd opgeladen zijn
 • Als je de overstap naar het reddingschip kan uitstellen tot het daglicht wordt doe dat dan
 • Ga altijd op zee met het ergste wat er kan gebeuren in je achterhoofd, zorg dat je boot goed is uitgerust

Bekijk hieronder de indrukwekkende getuigenis van Wytse Bouma:

Over de OSTAR / TWOSTAR

De OSTAR is van origine een single-handed trans-Atlantische zeilwedstrijd. De eerste OSTAR werd gezeild in 1960, het was toen de eerste solo zeilwedstrijd over de Atlantische oceaan. De start gebeurt altijd in Plymouth met finish in de Verenigde Staten en wordt om de 4 jaar gezeild.

Auteur:

 • Kat

  Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: