VIDEO: Storm gooit zeiljachten op strand van Cala Saona - Formentera

Cala Saona Formentera

Dit gebeurt er als je aan de verkeerde kant voor anker ligt op het Spaanse eiland Formentera. Deze beelden zijn genomen aan het strand van Cala Saona nadat er in de nacht van 9 augustus een storm met een zwaar onweer over het eiland raasde.

Vele zijn charterboten afkomstig van het eiland Ibiza waar vrij onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Een week eerder lagen wij er met onze redactieboot voor anker in dezelfde baai. Nooit hebben wij iemand zijn anker zien nakijken. Het water is er nochtans glashelder en 28,5° warm. Velen vinden het doodnormaal om de boot onbemand achter te laten aan lager wal. 

Cala Soana

Zeiljacht op de rotsen

 

 

 

 

Slecht zeemanschap

Dat de zeiljachten die daar voor anker lagen geen rekening hebben gehouden met de vele stormwaarschuwingen is wel duidelijk. De jachthavens in de buurt mogen dan overvol zijn er was tijd genoeg om uit te wijken naar de Spaanse havens Calpe en Denia op het vaste land.

GRIB files die de storm en onweer 48u op voorhand aankondigt:

Onweer

Navtex bericht aan boord van de RepoMan die de storm 48u op voorhand aankondigt:

Navtex bericht

 

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun omnichannel E-commerce strategie en Marketing automatisatie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen, won 2x de Antwerp Race (IRC en Sportboten) en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: