Team The Netherlands opent Team Base in Scheveningen

Simeon Tienpont

Vandaag vond onder leiding van Simeon Tienpont, de initiatiefnemer van Team The Netherlands, de symbolische opening plaats van zijn Team Base in het Topsportcentrum Scheveningen. Dit ter voorbereiding van een Nederlandse deelname in de 36e America’s Cup.

De America’s Cup bestaat ondertussen 167 jaar en het is de eerste keer dat Nederland deelneemt.

Simeon Tienpont neemt als eerste het woord en vertelt ons dat nu de timing perfect is voor een Nederlands project in de America’s Cup. Technische kennis en diverse onderzoekslijnen worden de bouwstenen voor dit syndicaat.

De bouw van de AC75 zeilboot en het proces van het team tijdens de aanloop naar de World Series gaat enorm veel informatie genereren die bovendien van hoge maatschappelijke waarde is. Het is een geweldig kans voor BV Nederland.

Is het budget voor de campagne rond?

Over het budget blijft Simeon vaag. Hij wil er pas later een cijfer op plakken.

Simeon Tienpont:

“Een evenement als de America’s Cup is zeker niet gratis. Ik denk dat het belangrijk is rekening te houden met de beperkingen. Je praat natuurlijk over campagnes van tientallen miljoenen euro’s maar ik denk dat het verstandig is om er pas een vast cijfer op te plakken als je weet hoeveel honderden miljoenen euro het oplevert.”

America’s Cup World Series in Scheveningen
 
Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn mochten ze aan de deelname geen voorwaarden hebben gekoppeld. Zo zijn de America’s Cup World Series in Scheveningen een voorwaarde voor de deelname in de 36ste America’s Cup. Een top evenement als de America’s Cup in Europees water heeft volgens Simeon ongelooflijk veel potentie:  60 miljoen euro inkomsten van toeristen, 50.000 bezoekers per dag en 30.000 coorporate gasten.

America's Cup in Scheveningen

De Olympic Experience 2016 als voorbeeld voor de America's Cup World Series in Scheveningen.

Topzeilers worden reeds aangetrokken

Meerdere Nederlandse zeilvedetten werden voor het project aangetrokken maar ook buitenlandse zeilers komen in aanmerking.

Naast Simeon Tienpont zijn vandaag de volgende teamleden bekend:

  • Peter van Niekerk (2x Olympische Spelen, 3x Volvo Ocean Race,  winnaar America’s Cup 2007 met Alinghi)
  • Carolijn Brouwer (3x Olympische Spelen, tweevoudig wereldzeilster van het jaar, 3x Volvo Ocean Race en winnaar in 2018 met Dongfeng Raceteam)
  • Dirk Kramers (scheepsontwerper en ingenieur actief in zeven America’s Cup campagnes)

Toen het project van start ging, kwam eerst Peter van Niekerk aan boord. Die belde vervolgens onmiddellijk Carolijn Brouwer.

Peter van Niekerk en Carolijn Brouwer

Peter van Niekerk en Carolijn Brouwer

Carolijn Brouwer wordt stuurvrouw

“Na diverse keren de Olympische Spelen en Volvo Ocean Race gezeild te hebben, heb ik ook de ambitie om de America’s cup te varen. Het is toch wel iets magisch om te kunnen zeggen dat er een trofee is die al 167 jaar bestaat, de oudste trofee in een internationale sport. Als je dan de kans krijgt om met een Nederlands team daar eindelijk deel van uit te maken dan wil je daar bij zijn.

“Naast Peter helpen met het zeilteam, heb ik mezelf wel als doel gesteld om stuurvrouw te worden op zo’n AC75. Ik denk dat mijn toegevoegde waarden liggen bij het sturen en bij het trimmen.”

Verder had Simeon ook nog nieuws voor de Belgen. Keep you posted.

Vergeet niet onze Facebook fanpagina leuk te vinden zo blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rond Team The Netherlands.

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: