Het Open Dutch Sailing Championship (ODSC), of kortweg het NK Zeilen, wordt traditiegetrouw gevaren in het derde volle weekend van september. Het Regatta Center Medemblik geeft opnieuw ruimte dit open Nederlands Kampioenschap te organiseren, dit jaar voor maar liefst 15 klassen. Nieuw toegevoegd zijn de Soling en de Nacra 15. Met daarnaast ook de High Performance klassen en de F18, belooft het een spectaculair evenement te worden.
Drie dagen lang, voor de F18 twee dagen, wordt er gestreden om de blauwe wimpel. De Nederlandse titel, een prachtige titel om een jaar lang te dragen als zeiler. Maar er wordt natuurlijk niet alleen gezeild, het walprogramma belooft ook weer veel gezelligheid. Met vrijdagavond burgers bij de tent en zaterdagavond de traditionele sailors barbecue.
Grote hoeveelheid klassen
Sinds jaar en dag vaart een grote groep Lasers (standaard, radiaal en 4.7) in Medemblik mee. Ook de Finn zeilers komen vaak in grote getale, dit betekent spannende wedstrijden waarbij iedere fout hard wordt afgestraft. In de meermansboten zijn de Yngling, SB20 en J22 geen vreemden meer op het Open Nederlands Kampioenschap, deze klassen zorgen voor een gezellige hoeveelheid zeilers op de wal.
Sinds een aantal jaar varen de Contender zeilers met veel enthousiasme mee. Dit jaar verschijnen er minder Contenders en nationaliteiten aan de start als we van ze gewend zijn, toch zal de strijd er niet minder om worden. Paul Verhallen, Dirk Lafleur, Rene Heynen en Winfred Westerman zijn de favorieten voor de podiumplaatsen. Outsiders Bart Thorborg en Enno Kramer kunnen, afhankelijk van de wind, verrassen. Bart is snel met veel wind en Enno juist met weinig wind. Winfred won vorig jaar de titel, door een schouderblessure is het nog wel even spannend of hij deze titel ook daadwerkelijk komt verdedigen.
Soling en Nacra 15 nieuwe klassen
Dit jaar doet de Soling klasse zijn intrede op dit gebundelde kampioenschap. Soling zeiler Gabor Helmhout: “Als Soling klasse zijn we in Nederland sinds een jaar of 5 behoorlijk aan het groeien. Op dit moment zijn 15 boten lid van de klasse organisatie en hebben we rond de 20 meetbrieven.
Internationaal is de klasse ook redelijk stabiel met rond de 35-40 boten op een WK of continentaal kampioenschap. Ik vind de Soling vooral mooi omdat je niet perse 40 boten nodig hebt voor een spannende wedstrijd. De manoeuvres zijn snel uit te voeren en onderlinge snelheidsverschillen zijn zo klein, dat de wedstrijd nooit uitgevaren is voor de finish.” Zo belooft dit kampioenschap, met momenteel 13 inschrijvingen, een spannende strijd te worden!
Ook de jeugdklasse Nacra 15 laat zich voor het eerst zien op de Open Dutch Sailing Championships. Een groeiende klasse die zeilers voorbereid op de Olympische Nacra 17. Zeiltalent Bjarne Brouwer vaart sinds dit jaar met Laila van der Meer, zij werden in het weekend van 1 en 2 september al Belgisch kampioen en gaan nu ook 100% voor de Nederlandse titel:
“Wij gaan hoopvol naar het NK na deze Belgische titel. Medemblik is wel weer een ander evenement met andere condities en goede concurrentie. Het wordt zeker weer vechten voor ieder plekje.”
Voor Bouwer en van der Meer is het NK gelijk een voorbereiding op de jeugd Olympische Spelen die zij over een maand varen.
Oud Splash Wereldkampioen naar Laser Radiaal
Vanwege Tokio World Cup mist een deel van de topzeilers die andere jaren zorgden voor sterke concurrentie. Zo zijn de Laser Radiaal zeilsters met namen als Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart niet aanwezig. Hiervoor in de plaats zien we wel weer andere opkomende toppers zoals Finn Holtrop (vorig jaar Nederlands Kampioen in de Laser 4.7) en Aaron van Donk (Wereldkampioen Splash 2017) terug.
Van Donk vertelt dat de overstap van Splash naar Laser toch wel groot is, maar binnen een jaar heeft de oude groep Splash zeilers al veel geleerd.
“We trainen deels nog met dezelfde trainers als in de Splash, varen op hetzelfde water en met dezelfde zeilers. Daarnaast hebben we een aantal nieuwe trainers die zich op het Laser zeilen focussen. Een top 20 klassering moet er wel in zitten op het Nederlands Kampioenschap, maar ik heb nog niet echt een doel gesteld. Dit jaar is echt een jaar om te wennen aan de boot. Volgend jaar wil ik wel weer echt doelen stellen en hier naartoe werken.”
Verrassende deelname in de Finn
In de Finn missen we regerend Nederlands Kampioen Nicholas Heiner, hij vaart de World Cup in Tokio. Wel zien we Pieter-Jan Postma terug in de Finn, hij vaart mee voor het Nederlands Kampioenschap en wordt gezien als een van de kanshebbers. Naast hem zijn Tobias Kirschbaum, Karel van Hellemond en Nanno Schuttrups de verwachte favorieten voor de podiumplaatsen. Een opvallende Finn deelname is van Niels Broekhuizen, officieel Laser zeiler, maar voor dit kampioenschap even overgestapt.
“Ik heb me eigenlijk vooral voor de lol ingeschreven in de Finn voor dit Nederlands Kampioenschap. Mijn volgende grote evenement in de Laser is pas in januari, dat geeft me nu tijd om ook andere dingen te doen naast Laser zeilen.”
Zijn voorspelling op het kampioenschap:
“De wedstrijden blijven namelijk wel hetzelfde, alleen afhankelijk van de wind, moet ik wat anders varen. Bij veel wind waai ik serieus uit die boot, ik hoop gewoon dat het niet te hard waait.”
Lokale zeilster hoopt op selectie
De topzeilacademie is intussen druk bezig met het zoeken naar nieuwe talenten voor de High Performance klassen. Hier hoopt onder andere de Medemblikse Florine Bramervaer bij te komen. De afgelopen drie maanden heeft zij hard getraind in de 49erFX, op het ODSC weet zij of ze in de selectie zit.
“Juist door er altijd te zijn en hard te werken, hoop ik dat ik straks groen licht krijg door te mogen naar de Topzeilacademie. Anders blijf ik ook wel zeilen hoor, maar daar heb ik nog niet echt over nagedacht.”
Haar focus qua zeilen is nu het NK in Medemblik, thuiswater voor de zeilster.
“Ik kom al heel lang in Medemblik om te zeilen. Heb dit evenement ook al vaker gezeild, maar nu kan ik bijna letterlijk mijn bed uitrollen en de boot instappen. Ik kan nu gewoon vanaf huis op de fiets naar het zeilen. Wat ik kan verwachten van onze prestaties weet ik nog niet goed. In het team wisselen we steeds van bemanning, met wie ik ga varen is nog niet helemaal zeker. Nog even afwachten, maar het wordt voor mij sowieso een mooie afsluiter van het seizoen.”
Naast de 49erFX varen ook de 49er en 29er op de Open Dutch Sailing Championships. In de 49er vaart een groep heren van de Topzeilacademie die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 2024. Afgelopen seizoen zijn zij begonnen met hun campagne, nu varen ze nog continu met wisselende bemanning om veel van elkaar te leren. Dezelfde tactiek volgde het damesteam eerder al in de 49erFX op hun voorbereiding naar Tokio 2020.
Jonge matchracers
In het matchracen zijn de grote kanshebbers het Poolse Jablkowski Sailing Team van Szymon Jablkowski en het Opportunity matchrace team met schipper Dirk-Jan Korpershoek. Dit zijn tevens de nummers 2 en 3 van vorig jaar, zij zullen alles op alles zetten om dit jaar op het hoogste podium te staan.
Lars Hückstädt van het Duitse Heizkörper Sailing Team en Nederlander Floris de Wit met het Eeuwige Jeugd Match Race Team zijn de twee outsiders die scherp in de gaten gehouden zullen worden door de topteams. De Wit voer afgelopen zomer met een gebroken arm, en wist hier tijdens de Summermatch zelfs nog vierde te worden! Naast deze teams zijn er nog drie buitenlandse teams, hierbij zit onder andere het jongste team, Downhill Sailing Team uit Denemarken en een all female team Heizkörper Sailing Team Girls uit Duitsland. En nog eens vier Nederlandse teams zorgen voor in totaal elf matchrace teams. Alle teams zijn onder de 30 jaar oud en de meeste teams Matchracen minder dan 5 jaar samen. Dit kan dus nog een hele spannende strijd worden.