Belgen scoren goud en brons tijdens het Europees kampioenschap zeilwagenrijden

zeilwagenrijdenDe Belgen schitterden op het Europees kampioenschap zeilwagenrijden te Hoylake (GBR) met 2 gouden en 2 bronzen medailles.

Overvloedige regenval herschiep het strand van Hoylake nabij Liverpool in een grote modderbrij, waardoor de laatste van de 5 wedstrijddagen van het Europees kampioenschap zeilwagenrijden vrijdag werd afgelast.

Voor de Belgen kon het donderdag echter al niet meer stuk : in 2 van de 4 klassen waren ze verzekerd van de titel!

Oostendenaar Egon Plovier reed de (immer sterke) Franse ploeg van hun sokkel en kan nu naast zilver op het WK van 2006 de titel van Europees kampioen in klasse 3 op zijn palmares schrijven. Hij won 5 van de 6 manches in steeds wisselende weersomstandigheden wat zijn all round capaciteiten nog eens bewijst. Voordien deden hem dit in de laatste 25 jaar enkel Alain Houtsaegher (De Panne) in 1975 te St Peter Ording (D) en Ivan Ameele (Middelkerke) in 1995 in Terschelling (NL) voor.

Tweede werd Loic Dupret (FRA) en derde François Grard (FRA). De 2 andere Belgische deelnemers Jan Leye (Koksijde) en Bert Christiaens (Gent) finishten respectievelijk op de 14e en 19e plaats, goed voor de 2e plaats in het landenklassement.

Na twee wereldtitels in 2004 en 2006 behaalt Koksijdenaar Johan Sobry de gouden plak, en dit na een spannende nek aan nek race met de fransman Wasselin. Henri Demuysere ( De Panne ) behaalt verdiend brons.

In klasse Standart gaat de titel naar de Fransman Garnavault voor de Argentijn Pablo Reyes en gaat het brons naar Yann Demuysere ( Antwerpen ) . In deze klasse behalen de jonge Belgen Herbert Vermeulen (Antwerpen) een verdienstelijke 14° plaats en Matthia , Julie en Thoma Saubain ( Koksijde ) respectievelijk een 21°, 29° en 31° plaats.

In februari trekt een ploeg van 17 Belgen naar Patagonië (Argentinië) om daar het wereldkampioenschap te beslechten. België behoort zowaar weer tot de favorieten in deze typische sport die zijn bakermat heeft op het strand van De Panne!

Foto © Walter Carels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: