België pakt op het EK zeilwagenrijden goud, zilver en brons

Ivan Ameele

Ivan Ameele heeft zopas op het strand van Hoylake (Liverpool) de Europese titel zeilwagenrijden te pakken in de fameuze klasse 3. Samen met Egon Plovier en Symen Voet haalde hij ook goud in het landenklassement. In klasse 2 haalde Henri Demuysere individueel zilver en in klasse 5 keren de Belgen ook met het teambrons terug. Allen zijn lid van de Royal Sand Yacht Club in De Panne. Een topuitslag.

Kitebuggy
Begin september kroonde de Belg David Van Boven zich al tot Europees kampioen bij de kitebuggy’s. Van de 43 deelnemers waren er toen twee Belgen. David bewees over een zeer sterke tactiek te beschikken en was bij de cruciale start steeds voorop.

Ierland
Van 9 tot 15 september kwam de eenheidsklasse “Standart” aan de beurt op een strand nabij Dublin (Ierland). Met een wereldkampioen in het team (Thierry Kaisin) waren de verwachtingen hoog gespannen en tijdens de races op de eerste dag bevestigde hij dit met een tweede plaats. Alexia Kamoen verbaasde met een 3e plaats bij de vrouwen en mocht meteen op het podium van de dagklassementen. Dit bleek voldoende voor het teamzilver. In het individueel klassement eindigden de beste Belgen op een 5e en 8e plaats (resp. Thierry Kaisin en Yann Demuysere). Het team kon tevreden naar huis want ook bij de mannen waren de prestaties van alle Belgen goed voor de zilveren plak.

Formule 1
Van 25 tot 29 september werd dan tenslotte voor de Europese titel in klasse 2, 3 en 5 gestreden op het enorme strand van Hoylake in Engeland.
Ivan Ameele uit Middelkerke mocht de grootste prijs in ontvangst nemen. Hij zeilde zich een weg naar het goud in klasse 3 en behaalde samen met zijn teamgenoten Egon Plovier en Symen Voet ook de gouden medaille in het landenklassement. Het is jaren geleden dat België het kon halen van Frankrijk in deze klasse (de formule 1 van deze sport).
Bovendien kon de ervaren Henri Demuysere zilver binnenrijven in klasse 2. Hij moest het jonge Franse geweld Xavier Godet laten voorgaan.

Plovier ijzersterk
De weersomstandigheden en het strand van Hoylake stelden de piloten en hun zeilwagens sterk op de proef. Egon Plovier moest twee keer opgeven wegens materiaalpech toen hij aan de leiding lag. Dit koste hem de titel want van de zeven races kon hij er vier winnen.
Na vele jaren in de top van de rangschikking te eindigen kon Ivan Ameele zijn exploot van 22 jaar geleden overdoen en eindelijk opnieuw de titel binnenhalen. Hij reed bestendig vooraan en kon de Fransen en Engelsen op afstand houden. Zijn motivatie bleek zijn sterkste wapen.

Klasse 5
In klasse 5 stond er geen maat op de topfavorieten uit Frankrijk. Toch haalde België hier nog brons als team. Winst was voor Brice Petit.

zeilwagenrijden

Alle Belgische medaillewinnaars:

IERLAND:
Teamprijzen:

 • Zilver in Standart (M) met Thierry Kaisin (Waver), Yann Demuysere (Antwerpen), Chris Vanroelen (De Panne)
 • Zilver in Standart (V) met Alexia Kamoen, An Samyn, Julie Saubain (allen uit De Panne)

ENGELAND:

 • Goud Individueel : Ivan Ameele klasse 3 (MIddelkerke)
 • Goud Individueel : David Van Boven klasse 8 Kitebuggy (Stabroek)
 • Zilver Individueel : Henri Demuysere klasse 2 (De Panne)

Teamprijzen:

 • Goud in klasse 3 met Ivan Ameele, Egon Plovier, Symen Voet (resp. Middelkerke, Oostende, De Panne)
 • Brons in klasse 2 met Henri Demuysere, Kurt Vandenbroucke, Freddy Compernolle (resp. De Panne, De Panne, Oostduinkerke)
 • Brons in klasse 5 met Marc Depauw, Jean Louis Lannoo en Thierry Aussems (resp. Moeskroen, Rentgen, Brussel)

Tekst: Benny Dezeure

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: