FOSO start onderzoek naar dodelijk zeilongeval met zeiljacht Capella

onderzoek zeilongeval zeiljacht Capella

De Federale Onderzoeksinstantie voor Scheepvaartongevallen (FOSO) is een onderzoek gestart naar het dodelijk zeilongeval met zeiljacht Capella.

FOSO directeur Koen Van Den Borre vertelt ons dat het onderzoek geheim is. "Er zal een rapport gepubliceerd worden dat toegankelijk is voor het publiek zodra het onderzoek is afgerond. Op deze manier wil FOSO bijdragen aan een grotere veiligheid op zee."

Volgens de wet van 2 juni 2012 betreffende de federale instantie voor onderzoek van scheepvaartongevallen zal dit onderzoek hoogst waarschijnlijk de classificatie "zeer ernstig scheepvaartongeval" krijgen omdat er verlies van mensenlevens is.

Dit FOSO onderzoek komt er nadat zeiljacht Capella op zaterdagochtend 1 juli 2017 zijn kiel verloor. Twee zeilers kwamen daarbij om het leven, één is nog steeds vermist.

De feiten:

  1. Zeiljacht Capella gekapseisd tijdens Light Vessel Race: 2 doden en 1 vermiste
  2. Beelden zoekactie en berging zeiljacht Capella

Update 20/10/2017 - 9:21

Uit goede bron vernemen we dat er een metallurgisch onderzoek zal uitgevoerd worden op de afgebroken kielbouten. Het eindverslag zal normaal rond de jaarwisseling openbaar gemaakt worden.

Update 13/04/2018 - 11:37

FOSO onderzoek brengt nalatigheden aan het licht bij RBSC wedstrijdorganisatie en schipper Capella.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: