Winst voor Van Raalte tijdens EK Sharpie zeilen 2017

EK Sharpie zeilen

Patrick van Raalte is samen met Jeroen Kool Europees Kampioen geworden in de Sharpie klasse. Gedurende zes races op het Alkmaardermeer waren zij oppermachtig met een als slechtste resultaat een derde plek.

43 Sharpies uit vijf landen waren naar Akersloot gekomen om te strijden voor de titel. Het terrein van de ARZV werd omgetoverd naar een groot tentenkamp met restaurant De Roef als stralend middelpunt van de sociale activiteiten. Op zondag 30 juli stond een practice race op het programma, die een uitstekend voorproefje zou geven voor de rest van de week met windkracht 4 / 5 en een overwinning voor Van Raalte en Kool. De openingsceremonie werd opgeluisterd door de komst van de wethouder van Zaanstad en dweilorkest de Neuteblazers.

Voor maandag waren twee wedstrijden geprogrammeerd. Evenals vorig jaar werden deze gewonnen door de Engelse cracks Chris en Tim Gibbs. Vlak daarachter deed Van Raalte met een twee en drie prima zaken.

Met toenemende wind kregen meer bemanningen moeite om hun ranke boot rechtop te houden. Dit resulteerde in meerder kapseizen, waaronder de Engelse “Flying Cloud” in de vaargeul van het Alkmaardermeer. Hoewel reeds langere tijd omgeslagen, zag een recreatievaartuig de Sharpie niet liggen en voer over het schip heen. Het recreatievoertuig voer om niet bekende reden na het ongeluk door. Pas nadat zij door andere watersporters zijn gewezen op het ongeluk zijn zij teruggekeerd. De Flying Cloud was in twee stukken geslagen en de bemanning was uitermate geschrokken en maar gelukkig op wat lichte verwondingen ongedeerd. Zowel de deelnemers als toeschouwers die het ongeluk hadden zien gebeuren waren van slag en de stemming op de kant was bedrukt. De volgende ochtend hebben wedstijdleiding en deelnemers de tijd genomen om met elkaar te spreken over de gevoelens over en lessen uit het ongeluk.

Dinsdag was een dag met drie races en een perfect Sharpiewindje drie. Er waren raceoverwinningen voor regerend kampioen Jan Pieter Braam, Daan Versteeg en Patrick van Raalte. De laatste overwinning, waarbij Van Raalte op het laatste gedeelte van het kruisrak Gibbs en Tom Weller inhaalde, bleek beslissend te zijn voor het kampioenschap. Die avond was de Nederlandse avond met pannenkoeken, haring en Jenever.

Op woensdag werd er niet gezeild vanwege een rustdag, waarna op donderdag de wind weer vol terugkwam. Een kleine 36 Sharpies startten aan de eerste race, waar slechts 25 de finish wisten te halen door de harde wind. De race werd gewonnen door Chris en Tim Gibbs, gevolgd door Van Raalte en Kool. Ook na de finish was het opletten met de vlagen en er werd besloten het racen voor de rest van de dag te staken. Op vrijdag was de wind weer even hard, waarna 20 boten besloten te starten.

De condities werden stormachtig en met nog 7 boten overeind werd de race afgeblazen en Van Raalte en Kool kampioen.  Zilver was voor Chris en Tim Gibbs uit Engeland en het brons was voor Daan Versteeg met Marcel Verlaan. Master kampioen (gezamenlijk  meer dan 120 jaar) werd Bart Versteeg samen met Jan-Willem van den Berkhof. De feestelijke prijsuitreiking werd verricht met behulp van locoburgemeester van Castricum Rob Schijf.

Voor Van Raalte was het alweer zijn derde Europese titel, na eerdere overwinningen in 2009 en 2012. Zijn titel in 2017 had een bijzonder tintje omdat zijn vrouw was uitgerekend van hun tweede kind gedurende de week van het kampioenschap. Er stond continu een boot stand-bye om Van Raalte van het water af te halen mochten de weeën starten.  Doordat de baby is blijven zitten kon Van Raalte zijn uitstekende serie afmaken en met de trofee op zak zich opmaken voor een volgend hoogtepunt.

Patrick van Raalte

Na een korte break gaan de Sharpies verder met het eerste ONK sprint op de Spiegelplas op 22 en 23 september. Volgend jaar is het EK op een uitloper van de Elbe bij Hamburg en wordt er deelgenomen aan de Vintage Yachting Games in Kopenhagen. Meer informatie is te vinden op facebook 12m2 sharpie.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: