Quarter Ton Cup wordt zeilen op hoog niveau

Quarter Ton Cup

Waren de laatste Quarter Ton Cups op de Solent al bekend geworden vanwege het "close racing aspect", 2017 was weer een stapje hoger. In sommige races finishten meer dan de helft het 23 boten tellende veld binnen de 65 seconden van nummer 1.

Winnaar na 7 races was Sam Laidlaw's Aquila. Dit team heeft na een jarenlange aanloop uiteindelijk een keer gewonnen en de inzet beloond zien worden, dit mede vanwege het in 2017 10 weekenden lange trainingsprogramma van het gedreven team.

De meeste boten hadden 1 tot 4 pro's aan boord waaronder Vor, Olympia en America's Cup zeilers. Een voorbeeld is het Ierse team Anchor Challenge, van eigenaar Paul Gibbons, die met o.a. 4-voudig olympiaganger Mark Mansfield vierde werd. In het midden van de vloot varen nu voormalige winnaar Bullit, Per Elisa en ook voormalig winnaar Cote kwam tekort voor een overwinning.

Slechts 6 deelnemers voldeden aan de Corinthian eisen. Fransman Pierre Paris, eigenaar Pinquin Playboy, zeilt al jaren in ongeveer dezelfde samenstelling en werd in de overall ranglijst tiende en wederom eerste in de Corinthian lijst.

Het Nederlandse Quarter Ton Team met Berry Aarts en o.a. de gebroeders Theo en Andre Bakker kwamen ruim te kort in de zeer competetieve vloot. Ze zeilden met de IRC geoptimaliseerde Wings, een Stephen Jones Design met een succesvolle racehistorie. Bij de start en de kruisrakken kwamen ze goed mee, echter de locale kennis ontbeerde van de stromingen op het Hill's Head plateau, waardoor ze op voor de windse rakken tekort kwamen en steevast achterin eindigden.

Een nieuw fenomeen in de klasse is dat een aantal boten niet aan de eigenaar = stuurman regel voldeden, dit vanwege het feit dat die gecharterd waren door topteams om een gooi te doen naar de ondertussen gewilde Quarter Ton Cup. Het is onduidelijk nog wat voor invloed dit heeft op de toekomst van de klasse.

De Quarton Cup werd gezeild van 12 tot en met 15 september 2017 in Cowes en gesponsord door Coutts, de volgende editie wordt in juni 2018 gezeild

Resultaten: overall

  1. Aguila
  2. Whiskers
  3. Cote.

Corinthian

  1. Pinquin Playboy
  2. Hellaby
  3. Flasheart

Tekst: Theo  Bakker
Foto: Andre Bakker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: