Wiervrij zeilen tijdens de Y-Toren Race

Wiervrij zeilen

Op 5 en 6 mei wordt de 53e editie van de Y-Toren Race gezeild op het IJmeer. Net als voorgaande jaren zijn er klassen voor de ORC, sportboten, Lemsteraken en eenheidsklassen. Voor de vernieuwde ORC-3 klasse telt de Y-Toren Race mee voor de Verbondsbezem.

Waar andere regatta’s steeds vaker kampen met de woekerende wiergroei, heeft de traditionele seizoensopener van het Markermeer en IJsselmeer daar geen last van. Doordat de wedstrijd zo vroeg in mei wordt gevaren, zijn de zonuren en watertemperatuur nog relatief laag. Hierdoor heeft het wier nog geen kans om te groeien. “En een wedstrijd met wiervrije banen op het IJmeer of Markermeer is tegenwoordig een zeldzaamheid”, aldus Sjoerd Ooms, wedstrijdcommissaris.

Wiervrije banen

Naast wiervrije banen staat de Y-Toren Race natuurlijk garant voor intensieve upwind-downwind banen met 4 starts per dag, een competitieve vloot en professionele wedstrijdleiding.

Y Toren race

Na de wedstrijden op zaterdag is er de smakelijke barbecue en livemuziek op de kade en het clubschip van Zeilvereniging Het Y. Inschrijfgeld bedraagt € 60 euro voor de ORC 1, 2 en Lemsteraken, € 50 voor de ORC 3 en € 40 voor de sportboten en eenheidsklassen. De barbecue kost € 18,50 per persoon. Liggeld is gratis tijdens het evenement en bedraagt 50% van het normale tarief in de week ervoor en erna.

De Y-Toren Race vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018.

Inschrijven doe je op www.ytorenrace.nl

Tekst: Floris Cornelissen
Foto’s: Hans Knapper

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: