JoY initiatief brengt de jeugd op de wedstrijdbanen met zeiljachten

JoY Jeugd op Yachten

JoY? JoY staat voor “Jeugd op Yachten”, een initiatief dat gegroeid is uit de Tontin Pups. Kort samengevat kennen de eigenaars van Tontin (A35), als gepassioneerde wedstrijdzeilers, het plezier en de problemen om een vaste rew te vinden in de Benelux. Zoals vele collega cruiser-racers lag ook Tontin hierdoor in 2014 werkloos langs het ponton. Anderzijds kennen dezelfde eigenaars, als gemotiveerde optimist ouders, het potentieel dat in vele jeugdklassen aanwezig is, plus het feit dat die jeugdzeilers likkebaardend naar prachtige cruiser-racers lonken.

Het was dan ook een logische stap om Tontin te bemannen met optimist zeilers voor bepaalde IRC wedstrijden. Oorspronkelijk schoorvoetend en in de achterhoede, maar gaandeweg met meer vertrouwen en succes. Dit jaar werd een eerste testseizoen gevaren dat bestond uit: Schelderegatta; The Hague Offshore Worlds IRC-ORC; Cowes Week en als afsluiter de Antwerp Race. De voorbereiding bleef, door het drukke optimist programma van de bemanning, beperkt tot 2 trainingsweekends.

Na 75% van het seizoen is ongetwijfeld bewezen dat het concept werkt, en zelfs heel competitief kan zijn. Op het WK finishten 8 jachten achter de Tontin Pups. Enkel een kniesoor vond dat de Tontin Pups hier niet op hun plek waren. Van de concurrenten kregen ze veel respect, glimlachen en vooral fair sailing. Ze werden niet beschouwd als een “knuffelproject”, maar eerder als een bemanning waarvan de gemiddelde lengte toevallig onder de 1m50 lag. Cowes Week borduurde verder op dit succes, met een 5e plek in IRC 4. Veel belangrijker was dat elke Pup meer en verder wilde. Vandaar de overtuiging om het concept van de Tontin Pups uit te breiden naar andere boten onder JoY – Jeugd op Yachten.

Tot nog toe voeren de Pups, in wisselende samenstellingen, een offshore van 150 mijl; upwind-downwinds in wisselende condities; de bekende 3 a 4 uur “around the cans” Cowes Week wedstrijden in alle condities, en zelfs met een afsluiter van 30+ knopen. Velen beweren terecht dat kinderen de kracht niet hebben. Maar door hun bagage als doorwinterde wedstrijdzeilers compenseren ze dit feilloos met techniek, crew-coördinatie, voorbereiding en inzicht.

Pitman van amper 9 jaar

De pitman op Cowes Week was 9 jaar oud en woog 28 kg. Nooit waren er problemen met de spival, gijpmaneuvers of genuavalspanning… De voordekster was 13 jaar oud en weegt slechts 40 kg, maar toch gijpt ze de 100 m2 grote topspi in 25 knopen wind. Aan boord weet iedereen dat er geen kracht te koop is, maar compenseert dit door samenwerking. Zo haalt de voordestekster tijdens het hijsen mee de loefschoot voorbij de voorstag, en komt de Genua 2 winchen op het grootzeil tijdens de benedenwindse boeironding.

Jeugdzeilers de weg tonen

Binnen 3 a 4 jaar zal meer dan 1 raceboot zulk een JoY bemaningslid willen strikken, wat precies het doel van het initiatief is. Gemotiveerde, onderlegde jeugdzeilers de weg tonen naar Yachten, zodat ze weten dat ze nog steeds hard kunnen wedstrijdzeilen en genieten wanneer ze concluderen dat 100 dagen per jaar op het water toch te veel is, of wanneer ze een partner en studeren met wedstrijdzeilen willen combineren 😉

Het plezier om als volwassene een passie te delen met jongeren, hen te zien groeien en genieten, en de lach op hun gezicht te zie zien verschijnen, zijn een prachtige bonus. Naast de tacktiek en trim perfectionering die je ondergaat wanneer je met zulke jonge, getalenteerde wedstrijdzeilers mag meevaren. Hun volmondig “yes” te horen antwoorden op het ORC-IRC podium wanneer ze gevraagd worden of ze dit nog willen doen is de kers op de taart…

Jeugdzeilers

Bijdragen aan de toekomst van het wedstrijdzeilen in de Benelux

Het doel is de brug te bouwen tussen deze prachtige, potentiële bemanningspool en de bemanningsloze cruiser-racers. Daarnaast ook bijdragen aan de toekomst van het (wedstrijd)zeilen in de Benelux. Daarom is JoY op zoek naar steun. Zoals elk wedstrijd initiatief zoeken we dus sponsors. maar nog veel belangrijker, we zoeken gelijkgestemde zielen. Mensen met een cruiser-racer met een vergelijkbare IRC rating, zodat meerdere jeugdboten boten de Antwerp Race kunnen varen.  Telkens 2 doorwinterde, volwassen wedstrijdzeilers die hun krachten bundelen met 6, highly trained  en highly motivated jeugd-wedstrijdzeilers. Na enkele trainingsweekends binnenkort op de Antwerp race, en waarom niet volgend jaar in Cowes…

Het draft programma voor 2019 is:

  • Schelde Regatta
  • Ramsgate Week
  • Cowes Week
  • Antwerp Race

Als je meer wil weten of interesse hebt om mee te doen met jouw boot, kan je de facebook pagina @tontinpups bezoeken of iets laten weten via borghijs.ronsyn@outlook.com.

Foto boven: door Sander Van Der Borght, IRC-ORC Offshore Worlds 2018

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: