Charlie Solo: prestatietocht voor de Belgisch kust

Charlie Solo

In navolging van de 75Mijls IJsselmeer, een Nederlandse wedstrijd/prestatietocht voor zeiljachten, is men in België gestart met de Charlie Solo. Deze 43 zeemijl lange prestatietocht wordt solo gezeild op de Noordzee en kan gestart worden vanuit elke Belgische jachthaven aan de kust.

Elke deelnemer kiest zijn of haar ideale dag en bepaalt het perfecte startmoment. Starten kan door aan één van de boeien van het parcours aan de tocht te beginnen. Je finisht na een volledige ronde aan dezelfde boei. Er staat geen limiet op het aantal pogingen om het volledig parcours in één keer af te leggen."

Je beslist zelf of je de Charlie Solo in wijzerzin of tegenwijzerzin zeilt. Volgende havens zijn het meest evident als startplaats: Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge. Duinkerke en Cadzand kunnen ook.

Pieter Vandamme, initiatiefnemer van de Charlie Solo, vertelt ons:

"Het is met dit initiatief mijn bedoeling geweest om een haalbare uitdaging te organiseren voor solozeilers. Het werd een prestatietocht, zonder klassement. De vergelijking van de gevaren tijden zal wel organisch ontstaan door de deelnemers zelf. Ik wil niet overdrijven in afstand: 43 Nm in een omloop komt toch vaak uit op 50 Nm gevaren, wat voor veel mensen al stevig varen is. Misschien publiceer ik voor het plezier ook nog de 71 Nm maar ik betwijfel of dat veel zal gevaren worden."

Zijn er al deelnemers gestart?

Pieter: "Vandaag zeilde ik zelf de counterclockwise. Onderweg werd ik via CH 16 opgeroepen door een collega-zeiler (SV Billy) die ook aan te tocht bezig was. Het is fijn te weten dat toch mensen zijn die dit projectje tof vinden."

Parcours

Het volgende parcours wordt gezeild:

Clockwise:

 • Binnenstroombank to SB
 • Weststroombank to SB
 • Middelkerkebank to SB
 • MBN to SB
 • MOW1 to SB
 • Harbour entrance Blankenberge (+ 0,3 NM)

Counterclockwise:

 • Binnenstroombank to BB
 • Harbour entrance Blankenberge (+ 0,3 NM)
 • MOW1 to BB
 • MBN to BB
 • Middelkerkebank to BB
 • Weststroombank to BB

Over de Charlie Solo

Er is geen inschrijvingsgeld.
Een deelname hoeft niet op voorhand worden gemeld.
Doel: in wijzerzin of tegenwijzerzin het parcours van 43 zeemijl varen.
Starttijd: de lokale tijd binnen de vijf bootlengtes van een gekozen boei van het parcours (zie lijst boeien bij ‘parcours’).
Eindtijd: de lokale tijd binnen de vijf bootlengtes van jouw startboei na het afleggen van het volledige parcours.
Gevaren tijd = eindtijd – starttijd.

Het bewijzen van uw deelname berust op vertrouwen en fair play. Je stuurt volgende gegevens door via de chat van Charlie Solo of je post je gegevens direct in een bericht op de Charlie Solo Facebook pagina.

 • Naam en voornaam
 • Naam schip
 • Model schip
 • Bouwjaar
 • Startjachthaven
 • Startdatum
 • Startboei en -tijd
 • Eindtijd
 • Screenshot of gpx van de gezeilde track (gewenst)

Enkele foto's kunnen fijn zijn.

Elke deelnemer met een bewezen deelname verwerft:

 • eeuwige roem door de vermelding in de ‘Roll Of Honour’
 • die roem is echt eeuwig hoor
Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: