Mayday mayday: Antwerpse jachtclub zoekt nieuwe voorzitter (en bestuur)

KLYC secretariaat

De Koninklijke Liberty Yacht Club (in de volksmond KLYC) heeft een mayday uitgezonden. De club is namelijk hoogdringend op zoek naar een nieuwe voorzitter, een ondervoorzitter, een penningmeester en een secretaris. Ja, u leest het goed het KLYC bestuur van één de vier Antwerpse jachtclubs aan de Schelde is herleid tot welgeteld één persoon. Wablieft?

Volgens de “recruteringsmail” die we zopas in onze mailbox mochten ontvangen heeft het enige bestuurslid dat nog over is geen bestuurservaring. U ziet, net als wij, het stuurloze schip binnen de kortst mogelijk tijd stranden op de plage van Sint Anneke? Voel u vooral geroepen om uzelf kandidaat te stellen bij de oudste jachtclub van Antwerpen!

Ondertussen hebben de telefoontoestellen der oudgedienden, voordat deze mail de wijde wereld werd ingestuurd, niet stilgestaan. Vrijwilligers, oud bestuursleden en werkgroepen verlieten ijlings het stuurloze schip terwijl de tamtam zijn werk deed. Maar niet getreurd, de KLYC doet nu een oproep tot engagement van uwentwege.  

Enkele vreemde gebeurtenissen in het bestuur en tijdens de bestuursvergaderingen hebben er eerst toe geleid dat voorzitter Rudi Persoons uit zijn functie werd weggestemd. (U weet wel, de man diegene die vorig jaar nog het einde van Jachthaven Antwerpen aankondigde). Vervolgens hadden vijf bestuursleden: Jef Cools, Frank Truyts, Margot Audenaerdt en Anthony Cazaerck, van de weeromstuit ook geen goesting meer.  

Of de nieuwe voorzitter het zinkende/ strandende schip van koers zal kunnen veranderen is nog maar de vraag. Toen we lazen dat de nieuwe bestuursleden geen ervaring moeten hebben vroegen we ons af of de KLYC de ernst van de situatie wel begrijpt. Ze zoeken dus een redder die niet kan zwemmen, een kapitein zonder enige notie van navigatie of een piloot met hoogtevrees. Tja, dat belooft.  

Voor één van deze nieuwe bestuursleden staat er ook een mooie secretariaatsfunctie te wachten want oud-voorzitter Rudi Persoons had zich eveneens opgewerkt tot spil van het KLYC secretariaat. Met andere woorden; de volledige werking van het secretariaat ligt op zijn zachtst gezegd op zijn kloten.

Het nieuw KLYC leiderschap heeft een hete brij uitdagingen voor de boeg: de verhoging van de dijken, wordt het een nieuw clubhuis of toch een hotel, en last but not least wat te doen aan de cashflow waarvan het resultaat de laatste jaren enkel met rode pen kon geschreven worden?

Maar voel u vooral geroepen om uzelf kandidaat te stellen. Onze vacature voor deze functie zou er alvast anders uit zien:

Samenvattend zal de nieuwe KLYC voorzitter twee rollen combineren, en dit voor zowel de werking aan de Schelde als aan het Galgenweel:

De rol van leider, manager, coach en netwerker

 1. Leider

  • de voorzitter is een verbindingsfiguur tussen de leden, RVB, Jachthaven Antwerpen en Wind en Watersport Vlaanderen.
  • de voorzitter poneert een visie, objectieven en werkt een strategie uit voor de toekomst van de jachtclub.
  • de voorzitter zal de jachtclub vertegenwoordigen in meetings met de Vlaamse overheid, de Antwerp Race vzw, privaat en publiek.
  • de voorzitter zal nauw toekijken op de ethiek en de deontologie die een jachtclub waardig is.
    
 2. Manager
  • de voorzitter is verantwoordelijk voor het verslag van de jachtclub in samenspraak met de directeur (moet ook nog gevonden worden als ze er klaar voor zijn)
  • de voorzitter is verantwoordelijk voor het financieel plan, de jaarlijkse budgetopmaak met de steun van de penningmeester.
  • de voorzitter is verantwoordelijk voor de selectie en aanwerving van zowel vaste als vrijwillige medewerkers, het uitwerken van een takenpakket en het ondersteunen van de medewerkers in hun autonomie.
  • de voorzitter zorgt voor een efficiënte structuur binnen het kader van de jachtclub.
    
 3. Coach
  • de voorzitter zorgt voor een klimaat van wederzijds vertrouwen waarin de vrijwilligers hun motivatie kunnen versterken.
  • de voorzitter zorgt voor inspraak van bestuursleden en werkt in onderling overleg de strategie uit op inhoudelijk en financieel vlak evenals sponsorwerving en externe communicatie.
    
 4. Netwerker
  • de voorzitter zal met steun van de RVB of leden in werkgroepen het netwerk van de jachtclub helpen uitbreiden of versterken.
  • de voorzitter zal in naam van de KLYC kunnen en moeten deelnemen aan diverse vergaderingen, nationale en internationale zeilevenementen waarin de KLYC als vertegenwoordiger zijn rol kan opnemen.
    
 5. Profiel
  • je hebt kennis, ervaring en affiniteit met de internationale watersport; een bijzondere focus op de zeilsport is aangewezen.
  • je hebt meerdere jaren ervaring in een leidinggevende functie: je beschikt over de nodige management- en communicatieve capaciteiten om een team te coachen en te motiveren.
  • je geeft taken en verantwoordelijkheden door aan vrijwilligers en professionele medewerkers van de jachtclub in samenspraak met de directeur.
    
 6. Aanbod
  • Gratis dagelijkse middaglunch in het clubhuis
  • Gratis botenstalling en faciliteiten van de jachtclub.
  • Gratis alcohol en versnapering met bestuursleden.

Maar ja… wie zijn wij.

Wordt zeker vervolgd. :)

Reacties op dit bericht kunnen gemakkelijk via het bericht op Facebook.

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: