Tragisch ongeluk op Frans zeiljacht kost leven van opvarende

Tragisch ongeluk op Frans zeiljacht kost leven van opvarende

Het lukte niet om het bemanningslid van een Franse zeilboot, die verstrikt was geraakt in het zeil en de hele nacht ondersteboven aan de mast hing, te redden.

Een tragisch einde van een gevecht tegen de klok om één van de twee bemanningsleden te redden van het onder Franse vlag varende zeiljacht Poppy (Pogo 30), dat zondagmiddag in nood verkeerde tussen de eilanden Fuerteventura en Gran Canaria.

Meer dan 17 uur lang hebben verschillende maritieme reddingseenheden over zee en door de lucht geprobeerd een bemanningslid van het zeiljacht te redden. De zeiler was verstrikt geraakt in het zeil, hing ondersteboven aan de mast en bloedde hevig. Door het slechte weer kon de opvarende niet worden bereikt. Hij viel vervolgens op het dek van het schip, zwaargewond, bewusteloos en nog steeds verstrikt in de touwen.

Het tragische voorval begon op zondag rond 20.00 uur, toen één van de bemanningsleden van de Poppy meldde dat zijn metgezel een ongeluk had gehad en in het zeil verstrikt was geraakt. De reddingsdienst mobiliseerde de helikopter Helimer 201 uit Tenerife en de Salvamar Nunki, die uit Las Palmas kwam. Maar noch de helikopter noch de bootbemanning konden iets doen. Door de sterke wind kon de redder de in de mast verstrikte man niet bereiken en kon hij alleen de andere zeeman, die in shocktoestand op het dek lag, evacueren.

De bemanning van de Salvamar Nunki had ook geen succes. Ook zij konden niet dichterbij komen door de grote hoeveelheid touwen, zeilen en resten van het tuigage dat door het zeiljacht, dat toen met ongeveer vier knopen afdreef, werd meegesleurd.

Maandagochtend hebben een andere helikopter en een grotere reddingsboot van Fuerteventura, de Guardamar Polimnia, geprobeerd de bemanning te redden, maar door de weersomstandigheden konden zij niet veel meer doen dan langszij het jacht blijven. Het bemanningslid hing toen niet meer aan de mast van de Poppy, maar lag op het dek. Er kon niet vastgesteld worden of de man nog leefde. 

Geconfronteerd met een dergelijke situatie besloot Salvamento één van de grootste schepen van zijn vloot naar de eilanden te sturen, de sleepboot Miguel de Cervantes, uit Las Palmas met een team duikers van de Guardia Civil. Onderweg slaagde de Polimnia erin de zeilboot richting Gran Canaria te slepen. De guardamar en de Miguel de Cervantes waren ongeveer 40 kilometer van het Canarische eiland verwijderd toen de duikers van de Guardia Civil aan boord konden komen en het lichaam van het ondertussen overleden bemanningslid konden bergen. Er was bijna 20 uur verstreken sinds het alarm.

Zowel het lichaam van de overledene als de zeilboot zijn naar Gran Canaria gebracht. De gerechtelijke politie onderzoekt de zaak.

Bron: La voz de Galicia

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: