De 50ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace was er een van uitersten en een met een verrassende ontknoping. Het weer liet zich gedurende 24 uur van zijn beste en zijn slechtste kant zien. Spectaculaire onweerswolken wisselden blauwe luchten af. In de ORC1 klasse zijn de prijzen niet uitgereikt vanwege een nog lopend protest. In de ORC 3 klasse trok de prijswinnaar zich net voor de prijsuitreiking terug, waardoor de nummer twee opschoof naar de eerste plek.
Vanwege de overwegend westelijke wind waren de start en de te zeilen rakken op het IJsselmeer gunstig. Slechts twee winnaars begonnen bij de Hoek van het IJ en zeilden eerst een paar rakken op het Markermeer, alvorens naar het IJsselmeer te schutten. De rest van de winnaars startten in Den Oever (5), Kornwerderzand (2), Lelystad Noord (1) en Medemblik (1) en zeilden hun rakken op het IJsselmeer, het Wad en de Noordzee. De winnaar van de Tim van Rootselaarprijs, de prijs voor de meeste gezeilde mijlen in een monohull, was voor H. Vermeulen. Met de Icon 48 Leeloo zeilde hij 175 zeemijlen. Opvallend was dat hij zijn rakken koos in het noordelijkste gedeelte van het IJsselmeer, tussen de Afsluitdijk en de lijn Stavoren – Medemblik.
Van de 620 ingeschreven jachten startten er 551 en finishten er 515, waarvan 478 reglementair. Gezamenlijk legden zij 51138.99 mijlen af, fors minder van vorig jaar (70887.95). Gemiddeld zeilden de deelnemers 106.99 mijl. In totaal zijn er 9208 rakken gevaren. Populairste startplaats was Hoek van het IJ (80), met Medemblik (72) en Volendam (65) als goede tweede en derde. De mijlenrecords in de mono- en multihull klassen zijn niet gebroken.
Meer deelnemers
Opnieuw bood de gemeente Medemblik de zeilers een ontbijt aan voorafgaand aan de prijsuitreiking zondagochtend bij kasteel Radboud. Burgemeester Frank Streng was er trots op dat hij gastheer mocht zijn van de 50ste editie van deze bijzondere zeilrace. ‘Maar de wittebroodsweken zijn voorbij, onze verstandhouding kan wel een stootje hebben”, grapte Streng vervolgens. ‘Het deelnemersaantal is al een paar jaar rondom de 600, soms weer stijgend en dan weer iets dalend en daar stoppen we mee. Laten we er allemaal voor zorgen dat we uitdragen hoe leuk het was en nieuwe deelnemers voor volgend jaar proberen te werven.”
Foto shelfcloud viraal
Wat het weer betreft was deze jubileumeditie er een van uitersten. Na een enorme buienzone op vrijdagmiddag startten de deelnemers in de avond tussen 19.00 en 19.45 uur onder een stralende zon met een matige wind. Gedurende de nacht bleef het vrijwel droog, maar zaterdag lieten de weergoden zich van hun meest wispelturige kant zien. Forse buien, soms met onweer en zelfs dikke hagelstenen, afgewisseld met flinke zonnige perioden. Steeds wisselend kwam de zonnebril of het zeilpak naar boven. Alleen de sneeuw ontbrak, memoreerde een deelnemer.
Een foto van deelnemer Rob Buist van een zogeheten shelfcloud (plankwolk), een uitstulping met een rechte onderkant aan de voorkant van de wolk, ging viraal op de social media en haalde zelfs het NOS journaal. Buist: ‘Het was de mooiste bui die we gezien hebben. We kwamen van het Wad en waren net op weg naar Sport B. We voeren de bui tegemoet en leken eronder door te kruipen. Het was indrukwekkend, het werd intens donker en daarachter weer licht. De dreiging leek groter, er kwam niet zo veel wind uit, wel hagel.” Buist pakte met zijn Dehler 39 SQ Narwal de derde prijs in de ORC 2.