Een lastige laatste dag op het Wereldkampioenschap Offshore Zeilen. Weinig wind, stroming tegen en draaiingen. Zodra de wedstrijden eenmaal starten barst de strijd los. In vloot A en B wordt gestreden om de derde plaats en in C moet de volgorde van het podium nog ingedeeld worden.
Voorzitter van het Wereldkampioenschap Offshore Zeilen, Marcel Schuttelaar, geniet deze week met volle teugen:
“We hebben bizar mooie weersomstandigheden gehad waar eigenlijk alle elementen inzaten. We hebben windstiltes gehad, het stroomeffect zat erin en een dag met zwaardere omstandigheden. Tot het laatste moment bleef het zeer spannend op de verschillende banen, de teams hebben er een echte veldslag van gemaakt, in de positieve zin van het woord. Uiteindelijk kwamen de hele goede teams en nieuwe Wereldkampioenen bovendrijven.”
Laatste start vloot C
Schuttelaar organiseert het WK met een heel team om zich heen.
“De wedstrijd comités hebben top werk afgeleverd met hele mooie wedstrijden. De hele organisatie heeft overigens keihard gewerkt om iedereen een fantastische week te laten beleven.”
Hard gepusht in vloot B
Voor de nieuwe Wereldkampioenen is dit in ieder geval gelukt. Op donderdag zijn de winnaars in vloot A en B al bekend. Hoewel Santa (NOR) van Claus Landmark in vloot B nog flink moest rekenen voor hij zeker wist kampioen te zijn.
“Zij hebben ons hard gepusht deze week, maar zijn heel blij nu hier te staan. Je weet nooit wat er gebeurt, maar volgend jaar gaan we er zeker proberen bij te zijn om de titel te verdedigen.”
Het moment dat Santa’s crew (NOR) realiseert dat ze goud hebben
Ook de tweede plek voor de White Shadows (NOR) van Torkjel Valland was niet echt een verrassing meer. Om de derde plek wordt nog flink gestreden door Olympic (EST), met schipper Tiit Vihul en Xini Freedom (FIN) met schipper Martin Estlander. De teams zitten qua punten dicht op elkaar, na de finish is het voor beide onduidelijk wie die laatste podiumplek nu heeft ingevuld. Met de ratingsystemen ORC en IRC gecombineerd in dit evenement, is het echt afwachten tot de uitslagen online staan om te bepalen hoe het eindklassement er uitziet. Op het moment dat Olympic de haven invaart komen de resultaten online en klinkt een hard gejuich van de boot. Ze hebben die derde plek veilig gesteld! Schipper Tiit Vihul:
“Het was ontzettend moeilijk vandaag, bij de eerste boeironding lagen we nog 15de. We hebben met het hele team hard gevochten om weer voorin te komen. Dat we deze laatste race als vierde over de lijn kwamen was verrassend, en net genoeg voor de bronzen medaille.”
Wereldkampioen vloot A geniet
Karl Kwok’s Team Beau Geste (HKG) in vloot A vaart een heel sterk evenement met alleen maar paaltjes. Zij hoeven de laatste dag niet meer in actie te komen en winnen de wereldtitel uiteindelijk met 7 punten verschil op nummer 2, Outsider (GER) van Tilmar Hansen. Of ze hun titel volgend jaar gaan verdedigen?
Kwok: “Dit was een fantastisch evenement met prachtig weer. Volgend jaar gaan we de titel zeker verdedigen in Kroatie, hoewel we dan tegen meer grote boten moeten strijden.”
Er wordt hier nog flink gestreden om de derde plaats. Die strijd vindt met name plaats tussen twee Nederlandse boten: Van Uden, een Ker 46 en Hitchhiker, een Carkeek 40. Het werd nog een spannende strijd, de Van Uden was te gedreven en startte te vroeg. Ze moesten terug en hadden het hierdoor niet meer in eigen hand.
Van Uden in hyperfocus
Schipper en coach Gerd-Jan Poortman:
“Super tevreden, al hebben we het wel een beetje moeilijk gemaakt vandaag. We zeiden vanmorgen nog, je moet zeker niet te vroeg starten en domme dingen doen, wat doen we: te vroeg starten.” Op de van Uden varen voornamelijk jonge zeilers die worden opgeleid op grote boten te varen. Poortman is een van de coaches aan boord. “Die te vroege start is dan toch een beetje de onervarenheid in het team, ze willen te graag winnen en drukken dan te hard. Het mooie is wel dat iedereen vervolgens in de hyerfocus zat, zoals ik dat dan noem. Er werd de hele race geen woord gezegd, het was alleen maar kei en keihard varen.”
Van Uden (NED) op de voorlaatste dag
Stuurman Hans van Dam zit sinds de start van dit project, begin vorig seizoen, in het team.
“Het is heel cool om tussen die professionele zeilers te varen deze week, en ze ook nog eens deels te verslaan. We worden door hen echt gepusht om steeds beter te varen. Deze week hebben we dan ook veel stappen gemaakt, vandaag waren we echt beter dan aan het begin van de week. We gaan steeds harder, de boothandling wordt steeds beter en de starts gaan ook beter. Op die van vandaag na dan.”
De Nederlandse Hitchhiker vaart een goede race en eindigt tweede, net niet genoeg voor een podiumplek met slechts één punt verschil op de Van Uden.
Ware veldslag in laatste race vloot C
Bij de kleinste boten is er een ware veldslag. Team Pro4u (SWE) leidt het grootste deel van de week deze vloot, maar de Nederlandse J Lance 12 weet ze in de allerlaatste wedstrijd van het evenement voorbij te gaan.
“We wisten dat de Zweden niet beter mochten varen dan een zeventiende plek om hun nog voorbij te gaan. De derde plek kon al niet meer bij ons komen, dus het werd een matchrace met Pro4u, wij moesten ze achter ons houden op een slechte positie in het veld.”
Het gevecht tussen Team Pro4u (SWE) en J Lance 12 (NED)
Amateurs en professionals
Op het Wereldkampioenschap Zeezeilen lopen zowel professionele als amateur zeilers rond. De teams die geheel bestaat uit amateur zeilers voeren onderling ook een strijd, dit is de Corinthian klasse. In vloot A gaat deze strijd slechts tussen twee Duitse teams. Vloot B is interessanter, hier is de hele top 3 Nederlands. De Elke van Frans Rodenburg wint deze strijd, Robert Jockin in de Griel wordt tweede en Hans Keverling Buisman met de Grand Slam pakt de bronzen medaille.
Team Pro4u is in de strijd om de wereldtitel op de laatste dag van de eerste plaats gezet, maar in de Corinthian klasse pakken ze wel de gouden medaille. Als tweede een Nederlands team, de Jai Alai van Alain Bornet. Zij zijn tevens het hoogst geëindigde Nederlandse team overall. Brons in deze klasse is voor de Duitse Gordon Nickel met de Onespirit.
Olympic (EST) vocht zich hard terug
Jeugd heeft de toekomst
Verreweg het jongste team op dit WK is team Tontin, een team met twee ouders en zes kinderen in de leeftijd van zo’n 9 tot 14 jaar. Schuttelaar:
“Wij hebben dit team nog even extra in het zonnetje gezet. Het is geweldig wat zij gepresteerd hebben, zij laten hiermee zien de nieuwe generatie te zijn die het zeezeilen op de kaart zetten.”
Het jongste team Tontin (BEL) van het WK op de baan
Historisch zeilevenement
Dit Wereldkampioenschap gaat de boeken in als een historische zeilgebeurtenis. Nooit eerder werden de twee ratingsystemen ORC en IRC gecombineerd in één evenement. Andrew MacIrvine, voorzitter van de RORC (IRC): “Zo’n 10 jaar geleden ontmoeten we elkaar [IRC en ORC] in Hamburg, hier hebben we voor het eerst gepraat over het combineren van onze systemen. Het heeft even geduurd hier te komen, maar ik ben heel blij dat het is gelukt en onze beide teams dit evenement zo goed hebben samengewerkt.”
Ook Bruno Finzi, voorzitter van ORC, kijkt terug op een mooi evenement:
“We werken al jaren toe naar dit moment, dit is een belangrijke stap in het proces ORC en IRC te combineren. We nodigen jullie allemaal dan ook graag uit op het Wereldkampioenschap volgend jaar in Sibenik, Kroatie in de eerste week van juni.”
Top 3 uitslagen Wereldkampioenschap Offshore zeilen 2018
Class A
- Team Beau Geste (HKG) Botin 52
- Outsider (GER) TP52
- Van Uden (NED) Ker 46
Class B
- Santa (NOR) Landmark 43
- White Shadow (NOR) Landmark 43
- Olympic (EST) X-41 modified
Class C
- J Lance (NED) J-112E
- Immac Fram (GER) Italia 9.98
- Team Pro4u (SWE) First 36.7 modified
Alle uitslagen via: www.offshoresailingworlds2018.com
Foto’s © Sander van der Borch, Calle Andersen