De recente successen van grote sportevenementen in Nederland illustreren hoe belangrijk en positief de impact kan zijn van het aantrekken van dergelijke evenementen naar stedelijke gebieden. Tijdens het Allianz WK Zeilen in Den Haag wist Peter Blangé, de directeur topsport van Rotterdam, een krachtig pleidooi te houden voor het belang van ‘plezier’ en ‘leuk zijn’ in de organisatie en hosting van grote sportevenementen.
De samenleving, cultuur, en economie bloeien op wanneer er geïnvesteerd wordt in sportevenementen die niet alleen spannende competities bieden, maar ook de gemeenschap betrekken en de schoonheid en vitaliteit van een stad tentoonstellen.
Tijdens het WK Zeilen konden we getuige zijn van een reeks positieve effecten, waaronder:
- Educatie en Bewustwording: Tienduizenden kinderen maakten spelenderwijs kennis met watersporten, en leerden het belang van water kennen.
- Media-aandacht: De sport ontving ongekende media-aandacht, met dagelijkse segmenten op het NOS Sportjournaal en uitgebreide berichtgeving in de geschreven pers, wat de sport bekender maakte bij een breder publiek.
- Vrijwilligerswerk en Gemeenschapsopbouw: Meer dan 600 vrijwilligers, inclusief jongeren, werden gemobiliseerd, creërend een sterke gemeenschap van enthousiastelingen voor toekomstige evenementen.
- Promotie van Aangepast Zeilen: Het evenement bood een platform voor aangepast zeilen, waardoor nieuwe ambassadeurs werden gecreëerd en kansen voor de toekomst werden ontsloten.
- Economische Ontwikkeling: De metamorfose van Scheveningen werd gestimuleerd, wat economische voordelen met zich meebracht en de stad op de kaart zette als een bruisende, maritieme stad.
- Succesvolle Organisatie: De foutloze organisatie van het complexe evenement toonde Nederland als een betrouwbare gastheer voor grote internationale evenementen.
Dit alles illustreert de rijke “legacy” die een goed georganiseerd sportevenement kan achterlaten; een bron van plezier, gemeenschapszin en economische groei. Het benadrukt ook de intrinsieke waarde van ‘plezier’; een element dat de basis zou moeten vormen van dergelijke evenementen.
Vlaanderen en België als geheel zouden inspiratie kunnen halen uit deze successen. Door in te zetten op het aantrekken van grote zeilevenementen en andere watersportactiviteiten, kunnen we de lokale economie stimuleren, gemeenschappen samenbrengen, en de prachtige wateren van Vlaanderen in de schijnwerpers zetten.
De tijd is rijp om te erkennen dat ‘gewoon omdat het leuk is’ een valide en krachtige reden is om in deze evenementen te investeren. Laten we samen werken aan een toekomst waar plezier, gemeenschap en groei centraal staan in de Vlaamse watersportwereld.
Een boodschap aan Wind en Watersport Vlaanderen en Fédération Francophone du Yachting Belge, laten we dit voorbeeld volgen! Het gaat niet alleen om het opleiden van topsporters en zeilevenementen waar enkel de deelnemers centraal staan, maar ook om het creëren van bruisende evenementen die onze prachtige regio op de kaart zetten. 💪