De Vlaamse sub-federatie Wind- en WaterSport Vlaanderen bekijkt momenteel de mogelijkheid om haar leden een online platform aan te bieden waarop watersporters hun activiteiten met elkaar kunnen delen. WWSV wil namelijk haar financiële ondersteuning van de overheid voor innovatieve projecten en originele en vernieuwende beleidsinitiatieven uitgeven aan een digitaal sociaal platform.
Het te weten komen welke digitale toepassingen jij als sporter reeds gebruikt, en wat je wensen zijn voor de toekomst, is voor WWSV de eerste stap in haar plan om digitale diensten aan te bieden. Via een bevraging wil WWSV leren hoe ze haar zeil- en surfsporten op een innovatieve manier kan aanbieden.
WWSV wil weten:
- Van welk club je lid bent
- Welke zeil- en /of surfdiscipline(s) je beoefent
- Hoe vaak we onze discipline(s) beoefenen (tijdens het zomerseizoen)
- Welk niveau je hebt
- In welke regio beoefen je deze discipline(s)
- Hoe vaak neem je deelneemt aan wedstrijden in deze discipline(s)
- Of je gegevens bijhoudt over jouw watersport activiteiten
- Of we gebruik maken wareables
- Of we trackers, action camera’s,… gebruiken
- Welke data we over onze activiteiten verzamelen (en analyseren)
- Hoe vaak maak we foto’s delen tijdens de activiteiten
- Hoe vaak maak we video’s delen tijdens de activiteiten
- Hoe vaak we deze foto’s en/of video’s delen op sociale media
- Met welke reden we onze disciplines beoefenen
- In welke mate jij het leuk vinden mocht WWSV een dergelijk online platform aanbieden
- Welke elementen dit platform naar jouw mening zeker moeten kunnen aanbieden
- Wat zou Wind- & WaterSport Vlaanderen nog kunnen doen om de beleving van jouw sport te verbeteren
- Of je man of vrouw bent (geen derde geslacht)
- Je geboortejaar
- Wat je hoogst behaalde diploma is
- Je postcode
- Je e-mailadres (om een prijs te kunnen winnen)
Je mening geven aan WWSV kan een GoPro Hero 5 opbrengen. Uit alle deelnames verloten ze er één.
Deelnemen kan via deze link naar de bevraging.
Probleemstelling en projectvisie WWSV
Volgens WWSV wordt het steeds moeilijker om zeilers of/en surfers te bereiken voor het klassieke competitieve aanbod, in het bijzonder de doelgroep studenten en jong volwassenen waar de drop-out aanzienlijk is. Deze doelgroep zien we wel in de vele online community’s die inspelen op een gemeenschappelijk doel of lifestyle. Wedstrijden die online te volgen zijn en waaraan met een licht engagement kan deelgenomen worden kennen meer succes dan de klassieke “regatta’s”.
Om dit te realiseren is heeft WWSV een project uitgewerkt die acties bevatten die inspelen op innovatie in de promotie van aanbod, innovatie in het sportmateriaal en innovatie in recreatieve competitievormen. Bij dit innovatief project moeten de samenwerking met de clubs essentieel blijven.
Naar analogie van de vele loop- en fiets trackers, en met buitenlandse event concepten als voorbeeld, wil WWSV de komende vier jaar acties via de clubs introduceren. Zeilers en surfers gaan per locatie en per discipline een challenge aan die ze online zelf tracken via een app op hun smartphone ( of/en met bijkomende tracker).
Financiële ondersteuning door Sport Vlaanderen
De Vlaamse regering wil innovatie in de sport stimuleren: sportfederaties of organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding die inzetten op innovatieve projecten en originele en vernieuwende beleidsinitiatieven op poten zetten, kunnen daarvoor rekenen op financiële ondersteuning.
WWSV wil deze financiële injectie inzetten om een digitaal sociaal platform te ontwikkelen.
Is een digitaal platform het walhalla om meer watersporters aan te trekken?
Alle initiatieven die de promotie van de zeilsport stimuleren vinden wij een goed idee. We stellen ons wel de vraag of er al niet genoeg sociale platformen gebruikt worden waar we reeds met zijn allen aanwezig zijn: Facebook, Twitter, Instagram,…
We stellen ons ook de vraag hoe een niche sociaal platform nieuwe watersporters kan aantrekken? Als er geen kruisbestuiving is van berichtgeving naar niet watersporters gaat dit moeilijk worden ons gedacht.
Wat als de subsidie door de overheid voor zulke projecten stop gezet wordt. Wie gaat de software onderhouden en van de nodige veiligheidupdates voorzien? De huidige WWSV website is ook al ver over haar houdbaarheidsdatum heen. We moeten er niet aan denken wanneer al onze gegevens wegens niet afdoende beveiliging op straat gegooid worden.
Zou het ook niet beter zijn dat WWSV rond zulke initiatieven samenwerkt met de Franstalige sub-federatie FFYB? We zeilen tenslotte toch allemaal in dezelfde wedstrijden. Belgian Sailing zou hier een goede sturende rol in kunnen spelen, pas wanneer ze een nieuwe voorzitter hebben natuurlijk.
Wij en WWSV lezen graag uw reacties hieronder.