Een reis van meer dan 10 jaar naar succes van een amateurteam

Team RedanTeam Redan vaart ORC wedstrijden sinds 2001 Het Team heeft over de jaren heen een vaste kern en bestaat volledig uit zeilers met amateurstatus. De Redan is een Dehler 39 Cruiser/Racer uit 2001. Ons motto is “Compete with a Smile” – Goede resultaten in combinatie met veel plezier, passie en respect naar de andere zeilers! Wat ooit begon met als doel toer-zeilen, is via een laatste plaats tijdens de NSR 2004, over de jaren uitgegroeid tot een uiterst competitief team in de top van de ORC-2 klasse.

Elke Nederlandse boot kan in een aantal jaren nastreven wat Team Redan heeft opgebouwd. Dat is ook de schoonheid van het ORC-rating systeem. Het is open, houdt rekening met windkracht en de wedstrijdvorm. Iedere boot, ongeacht leeftijd kan dus competitief varen! Dit is niet afhankelijk van kapitaal, of ouderdom van het schip.

Seizoen 2013 begon aan het einde van 2012 met veel vraagtekens. Gerhard Elscot, een van de grondleggers, vaste Tacticus en Team Captain greep na meer dan 10 jaar een onweerstaanbaar aanbod aan om in de ORC-1 de rol van tacticus aan te pakken op de Skarp (Landmark 43). De Redan had de Jaartitel 2012 behaald, te samen met een flink aantal evenementprijzen. Hoe moest dat voor 2013 ingevuld worden? In de jaren er voor was altijd het professionele Lenco Team ons doel en klankbord. In 2013 verscheen team Xposure op de wedstrijdwateren.
Team Redan vond een nieuwe tacticus in Gijs Vlas die de uitdaging aanging om zijn plek te vinden binnen dit ervaren maar enigszins aparte team.

Tijdens de IJspegel wedstrijden is “ingeslingerd”, getest, gefaald en gesproken met wisselend resultaat en nieuwe leercurves. Een van de mooiste momenten aan de basis van het 2013 succes was de geboden kans om in maart met een groot deel van het team in China 10 dagen te racen in de International Hainan Regatta. Daar is binnen het team veel gegroeid in afstemming, fun en plezier.

Seizoen 2013 heeft zich, afgaand op de resultaten, ontwikkeld als een van de succesvolste seizoenen. De kern blijft “Compete with a Smile”. Waarin compete staat voor vasthoudendheid en de wil te accepteren en te verbeteren. De Smile staat voor verbondenheid in het team, altijd genieten en elkaar steunen. En hier en daar een feestje en een grap. Ook als het wedstrijd resultaat iets minder is moet het genieten van het zeilen blijven. Challengen met alle respect voor, en de band met, de concurrentie. Team Griel, ook zeer sterk gegroeid en winnaars 2012 in Ramsgate. Team Xposure met een hagelnieuwe XP-33, super professioneel, prima North zeilgarderobe en alle externe kennis en ervaring optimaal ingezet. Team FunX altijd geducht tegenstander. Team Squiffy, altijd gezellig en ook super zeilend! J-109’s zoals de Taxation en de Joule, elk moment als zij buiten eenheidsklasse inschreven op ORC-2 geduchte concurrentie!

Team Redan tijdens de North Sea RegattaTeam Redan tijdens de North Sea Regatta

Seizoen 2013 in successen op een rijtje:

  • 2012 – winnaar ORC Verbondsbezem
  • 1e Van Uden Regatta ORC 2013
  • 4e Northt Sea Regatta Inshores
  • 1e Almere Regatta ORC 2013
  • 2e Lenco Regatta ORC 2013
  • 1e Flevorace NK Noord ORCi 2013
  • 1e Zuiderzeeweek ORC 2013

En daar mee de prolongatie van de 2013 Verbondsbezem.

Een stukje van onze succesformule:
Team Chemie! Scherp onderling, de passie, humor en het plezier resulteert in energie en commitment dus ervaring.
Materiaal: niet extreem. Samen het schip onderhouden, Hagoort zeilen 2-4 jaar oud. Top lijnen dankzij Rake Rigging en DSM Dyneema/Lancelin uit de Dyneema Challenge 2011-2012. Romp in 2010 geshaped door VVSC.

Zeiltechnisch: Bootsnelheid en Trim, Boothandling, Tactiek, Concentratie en wilskracht. Een continue leercurve en lerende zelfkritiek.
De start van onze wedstrijden is sterkst verbeterd. Meer rust in de strategie, aanloop en accelereren. Snellere correcties bij een mindere start en dan gebruik kunnen maken van onze kracht in snelheid, hoogte en doorzettingsvermogen.

Elk team kan dit opbouwen. Te beginnen bij een mooie ploeg en tijd investeren. Kennis en ervaring opbouwen en vooral plezier en respect voor elkaar hebben. Materiaal is niet zaligmakend, eerst team opbouwen, leren varen en het beste halen uit je bestaande mogelijkheden. Nederland en België bezitten heel veel mooie schepen met deze potentie. Wij wensen enkel meer concurrentie en staan dan ook altijd open voor mooie gesprekken en uitwisselen van ervaring . Teamleden van de Redan zijn vaak te vinden aan boord van andere schepen buiten ORC-wedstrijden. Skûtsjes, Goofies, Clubwedstrijden, Deliveries, Antwerpenrace, 24-uurs Race, grote oversteken… het is de passie en de uitdaging! Altijd variatie, altijd willen leren en ook geven!

Onze doelen voor 2014 staan naast een aantal nationale evenementen in het teken van het ORCi Wereldkampioenschap in Kiel, Duitsland. Bereikte ons team in 2010 een keerpunt door daar als volledige outsider 5e te worden, in 2014 willen wij opgaan voor de Corinthians Trophy als amateurteam en zeker binnen de top 5! Daarvoor is met name een vervanging nodig van onze deels verouderde zeilgarderobe. Voor het eerst zijn we dan ook echt op zoek naar sponsoring om de eer van Nederland en de topstatus van Team Lenco met verve te verdedigen tijdens het WK !

Gewoon een beregezellig amateurteam met een “mooie oude dame”, die met passie en inzet bouwen aan ambitie! Dat kan iedereen ! Compete with a Smile!

Compete with a smileCompete with a smile

Via ons blog en onze Facebook pagina (een like wordt zeer gewaardeerd) blijf je direct op de hoogte van onze belevenissen en prestaties.

Blog: www.teamredan.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/TeamRedanWK2014

Tekst: Mark Huizinga en team Redan
Foto's: Steven Beers

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: