Koninklijke Regenboog Oranje wint matchrace Hobart

Koninklijke Regenboog Oranje

Met twee duidelijk gewonnen heats in de Damen matchrace heeft de Nederlandse Regenboog ‘Oranje’ in Hobart een visitekaartje afgegeven voor Dutch design in scheepsontwerp.

Tegenstander in de vriendschappelijke krachtmeting was de ‘Gnome’, een typisch Tasmaanse Derwent klasse geschipperd door Nelson Brown. Voor de 90-jarige houten klassieker was het een thuiswedstrijd en in eerste instantie lag zij dan ook voorop. “Het ene moment is het zonnig, en dan trekt er een wolk over Mount Wellington en je krijgt een stuk meer wind,” zegt Brown, gewend aan de snel wisselende omstandigheden op de rivier de Derwent. Toen de wind afnam, kreeg de ‘Oranje’ de overhand. Schipper Arthur Diephuis zeilde haar overtuigend naar de finish.

Regenboog Oranje

In het scheepsjournaal van Abel Tasman in 1642 wordt al melding gemaakt van het wisselvallige weer op het Australische eiland, dat hij Van Diemensland noemde. Het is ter gelegenheid van de 375e verjaardag van de landing van Tasman, dat het Australian Wooden Boat Festival de ‘Oranje’ samen met zeven andere Nederlandse schepen over liet komen per zeecontainer. Het festival is het grootste in zijn soort op het zuidelijk halfrond.

Bekijk ook het boek 100 jaar Regenboog Koningin van het water

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: