Zeilers weerbericht weekend 25-26 augustus 2018

Weerkaart vrijdag 24 augustus 2018

Het kan niet altijd zomer zijn. Op de oostelijke flank van een Atlantisch hoog wordt via een NW-lijke stroming frisse en onstabiele lucht aangevoerd. Er heeft zich vandaag vrijdag 24 augustus 2018 een mobiele wig opgebouwd die een stabiliserende en gunstige invloed heeft op het weer. Maar tussen Schotland en Ierland diept een actieve vore uit die vanavond en vannacht vrijdag 24 augustus 2018 onze regio passeert.

Ook morgen zaterdag 25 augustus ’18 wordt ons weer nog bepaald door diezelfde onstabiele luchtmassa en pas tegen zondagmorgen 26 augustus ’18 wordt het terug rustiger en dit tot zondagnacht want dan schuift een nieuwe storing over onze kust.

Zaterdag 25 augustus wordt een wisselvallige dag met zonnige perioden maar ook af en toe een fikse bui. Op zee kan er nog steeds een onweer ontwikkelen. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 17-18 °C. Minima rond 12 °C.

Wind op zee: Vrij krachtige tot krachtige wind (22-26 kt) uit WNW, afnemend tot matig  (7-10 kt). Golven rond 1.6 m, afnemend tot 1.0 m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit WNW, afnemend tot zwak (4-6 kt). Golven rond 1.4 m, afnemend tot 0.8 m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel en maakt de wind vlagerig.

Weerkaart zaterdag 25 augustus 2018

Zondag 26 augustus start met zonnige perioden en droog. In de loop van de namiddag schuift er middelhoge en hoge bewolking binnen en 's avonds en vooral 's nachts wordt het dan zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Goed zicht. Maxima rond 17-18 °C. Minima rond 10 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit ZZW, krimpend naar Z en toenemend tot krachtig à hard (25-30 kt). Golven rond 0.9 m, toenemend tot 1.4 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ZZW, krimpend naar Z en toenemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.7 m, toenemend tot 0.9 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds onstabieler en maakt de wind vlagerig.

Weerkaart zondag 26 augustus 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: