Team DutchSail aan de leiding na eerste finaledag Youth Foiling Cup

Team DutchSail aan de leiding

Op de eerste van in totaal drie finale dagen pakt Team DutchSail – Janssen de Jong direct de leiding. Nadat het team zich eerder deze week tijdens de kwalificaties ook al als eerste van in totaal acht boten had geplaatst voor de finale, met de beste zes. Het Nederlandse team eindigde woensdag in de finale tweemaal als eerste, één keer als tweede en eenmaal als vijfde. Goed voor een voorlopig eerste plaats in het overall klassement van de Liberty Bitcoin Youth Foiling Cup.

Houtman: we hebben netjes gevaren

Grootzeil trimmer Scipio Houtman was na afloop moe maar voldaan. Houtman:

“Er gebeurde veel op de baan. De wind was behoorlijk verraderlijk. Het was daardoor erg belangrijk om niet alleen netjes te varen maar ook om het overzicht te behouden. Dat hebben we de eerste drie wedstrijden heel goed gedaan, in de laatste wedstrijd van de dag lukte dat net wat minder. Maar al met al mogen we heel tevreden zijn. We hebben een klein gaatje geslagen ten opzichte van de andere teams.”

Vier wedstrijden, twee keer winst

Toen rond half 3 de aflandige wind begon op te bouwen naar 8 tot 12 knopen kon er uiteindelijk een viertal wedstrijden gevaren worden in de baai van het Italiaanse Gaeta. In de eerste race van de dag pakte Team DutchSail – Janssen de Jong na de eerste boei de leiding om deze vervolgens niet meer uit handen te geven. Het Italiaanse Young Azzura en het Amerikaanse Southern Challenge eindigde respectievelijk als tweede en derde.

In de tweede wedstrijd van de dag kende het Nederlandse team een lastige start door problemen met de kite, de grootste van de twee voorzeilen. Maar nog voor de eerste boei was het team al opgeklommen naar de vierde plaats. Door de boot wat hoger en harder te sturen dan de andere teams ontstond er uiteindelijk zelfs nog een gevecht met het Kingdom Team (EUR) om de eerste plaats. Een gevecht waarbij de Nederlanders net een halve neuslengte te kort kwamen en genoegen moesten nemen met de tweede plaats.
 
De derde race van de dag was wederom voor Team DutchSail – Janssen de Jong. Met opnieuw een voorsprong van enkele seconde wist het team de rest van het veld het nakijken te geven. Alleen het RKHYC Team Agiplast (Hong Kong) en One Switserland konden enigszins volgen met een tweede en derde plaats. In de vierde en laatste dag race van de dag had Team DutchSail – Janssen de Jong een lastige start en moest het op weg naar de eerste boei achteraan aan sluiten in de rij van zes boten. Uiteindelijk kon het Nederlandse team alleen de Italianen van Young Azzura nog voorbij waardoor er genoegen moest worden genomen met de vijfde plaats. De winst in deze vierde en laatste race ging naar het team uit Hong Kong.

Postma kijkt alweer vooruit

Coach Pieter-Jan Postma was na afloop tevreden over het resultaat maar zag ook nog punten voor verbetering.

Postma:

“We hebben hard gevaren, maar ook een aantal kleine foutjes gemaakt. Gelukkig zitten het allemaal dicht op elkaar. Iedereen is aan elkaar gewaagd en de andere teams presteren nog wisselvalliger. Wij maken vandaag de minste fouten en zijn het meest constant. Daarnaast varen we drie keer de kortste route van de hele vloot en pakken we een keer de topsnelheid in de wedstrijd. Goed voor in totaal twee hele bonuspunten. Maar misschien nog wel belangrijker we pakken geen penalties.”

“Tegelijkertijd wil dit nog niks zeggen voor de rest van het evenement. We hebben nog twee intense dagen te gaan. Daarin is van alles mogelijk. De weersvoorspellingen zijn niet al te goed, er is weinig wind voorspeld. Dat betekent zeker in deze baai, tussen de bergen, dat er veel drukverschillen zullen zijn en dat de wind erg draait. Helemaal wanneer er net als vandaag een aflandige windrichting is. Dan moet je naast op je bootsnelheid ook heel erg letten op de vlagen en wat de wind doet op de baan. We zullen de ogen open moeten houden en bewust om moeten gaan met de omstandigheden.”

“We mogen vandaag heel even genieten van het resultaat. Maar we hebben nog twee dagen met wedstrijden te gaan. Dus voetjes op de grond en door blijven gaan met het proces, ons proces.”

Overall klassement na finale dag 1/3

1. Team DutchSail - Janssen de Jong - NED - 21 punten
2. RKHYC Team Agiplast - HKG - 15 punten
3. Kingdom Team - EUR - 14 punten
4. One Switzerland - SUI - 13.5 punten
5. Young Azzurra - ITA - 13 punten
6. Southern Challenge - USA - 11.5 punten

Uitslagen en standen zie ook: https://69fsailing.com/live-race/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: