Winnaars in de landelijke competitie wedstrijdzeilen voor ORC gemeten jachten, de zogenaamde Verbondsbezem georganiseerd door de Noordzee Club, zeilen maar de helft van de wedstrijden. In ORC1, 3 en 4 deden de nummers één van 2017 mee aan minder dan de helft van de evenementen die daarvoor meetellen.
De tweedeling van het kajuitjachtzeilen in Nederland tussen de Zeeuwse Delta en de IJsselmeer regio speelt de landelijke competitie parten.
Organisator Noordzee Club laat daarom in 2018 minder evenementen mee tellen in de competitie. Vier regatta’s in het noordelijk deel en vier in zuid, met de North Sea Regatta (NSR) op zee voor de kust van Scheveningen er tussen in. Zo kunnen de jachten in de amateursport toch op een redelijke manier de nodige punten halen om mee te dingen naar de jaarlijkse titel.
Echte strijd
Om in aanmerking te komen voor de Verbondsbezem, moet een jacht tenminste aan vier regatta’s hebben meegedaan en daar voldoende punten hebben gehaald om de competitie te kunnen aanvoeren. In iedere klasse (ORC1, 2 en 3, IRC1 en 2, TwoHanded en Dutch Quarter Ton Cup DQTC ) moeten tenminste vijf boten in de competitie elk aan tenminste vier evenementen hebben deelgenomen, anders is er geen sprake van een echte strijd en wordt de bezem niet uitgereikt.
Zorgen
“Het baart ons wel zorgen dat de jachten in de competitie maar een klein deel van de regatta’s varen,” erkent Leo van Raam, voorzitter van de technische commissie van de Noordzee Club. “We willen de wedstrijdserie in leven houden, maar het ook niet te moeilijk maken. Anders houd je geen deelnemers meer over.”
Noordzee Club-bestuurslid Ad Lagendijk beaamt dat de organisatie naar de zeilers moet luisteren.
“Toch moeten we voorkomen dat de landelijke strijd om de Verbondsbezem een nietszeggend fenomeen wordt, of dat noord en zuid twee naast elkaar bestaande competities worden. Van verschillende bemanningen komt het voorstel dat de jachten in de top 3 van elke klasse elkaar op tenminste 3 regatta’s rechtstreeks hebben getroffen.”
Wordt aan zulke voorwaarden niet voldaan, dan wordt de Verbondsbezem gewoon niet uitgereikt.
Tijdgebrek
Schippers van de deelnemende boten melden dat het te ingewikkeld is om op alle evenementen aan de start te verschijnen. In de dagen voorafgaand aan een regatta moet de boot worden overgezeild naar de wedstrijdlocatie en de bemanning moet daarnaast een aantal weekends en doordeweekse wedstrijddagen in het seizoen beschikbaar zijn. Met name heen en weer varen tussen de vaargebieden van noord en zuid vergt tijd.
Punten sprokkelen
In de hele competitie hebben alleen de winnaars van IRC1 en IRC2, Elke en Checkmate, alle wedstrijden gevaren. IRC meetbrieven zijn in de regio noord niet gangbaar, dus alle IRC wedstrijden zijn in de Zeeuwse Delta en Scheveningen. Van de 12 evenementen in de ORC1 voer de winnaar er 5, in de ORC2 noteerde de winnaar 7 uitslagen, in de ORC3 was 5 keer genoeg voor de winst en in de ORC4 drie. De puntentelling zorgt er wel voor dat regatta’s met weinig deelnemers minder punten opleveren. Als minder dan 10 jachten in de klasse meedoen, krijgt de winnaar minder dan de gebruikelijke 30 punten voor een eerste plaats.
Zee schoonvegen
De Verbondsbezem is een eerbetoon aan de Engelse admiraal Nelson, die een bezem in de mast hees als teken dat hij ‘de zee had leeg geveegd’.
Wat vind jij:
- moet de competitie een zware strijd zijn?
Op de foto: Bénéteau First 40 Elke, winnaar Verbondsbezem 2018 in de IRC1 én ORC1