“We willen niet teveel vrouwen aan boord”, een opmerking die bij zeilende vrouwen nog wel eens verkeerd kan vallen. Als het om goede zeilers gaat, maakt het dan nog uit of het een man of vrouw is?
Zeilen is een van de weinige sporten waarbij gemixte teams optioneel zijn en er geen regels hangen aan de aantallen (op de nieuwe ‘vrouwenregel’ in de Volvo Ocean Race na). Bij korfbal bestaat een gemixt team bijvoorbeeld verplicht uit vijf mannen en vijf vrouwen. En op amateurniveau zijn er ongetwijfeld nog meer sporten waarbij mannen en vrouwen in een team sporten. De zeilsport heeft hier geen regels in, bij een gemiddelde zeilwedstrijd, in het grote boten circuit, zie je nog altijd de man in de meerderheid. Is het dan echt nog steeds zo moeilijk voor vrouwen om aan boord te komen?
Fettje Osinga van She Sails: “De zeilsport is een mannenwereld”
Dat de zeilsport, in ieder geval in de Benelux, wel een echte mannenwereld is beaamt Fettje Osinga. Zij is fanatiek wedstrijdzeiler en werkzaam in de zeilsport als project manager. Daarnaast is ze manager van het zeilteam She Sails waarmee ze in het match race circuit heeft gevaren, sinds oktober zijn ze overgestapt naar de J70.
“De zeilwereld is wel een echte mannenwereld, als je als professioneel zeilster op een grote boot wilt zeilen moet je je wel bewijzen. Aan het begin zullen de mannen denken dat je toch niet sterk genoeg bent, laat maar zien dat het anders is. Ik denk overigens dat het ook heel erg ligt aan je karakter. En in bijvoorbeeld het matchracen telt ook je gewicht mee, daar winnen mannen het over het algemeen ook op.” vertelt Fettje Osinga.
She Sails voer met de Van Uden Reco Stellendam Regatta mee en eindigde hier sterk op een tweede plaats. Met de Eredivisie Zeilen, die dit weekend (12 t/m 14 mei) aftrapt, varen ze ook met een all-female team mee. “Overigens zijn we niet met She Sails begonnen omdat we niet aan bod kwamen, we zijn gewoon een stel vrouwen die zeilen heel leuk vinden en het ook nog kunnen.”
She Sails is een mooi voorbeeld van een club die vrouwen in de zeilsport een podium geven. Op deze manier wordt er de laatste jaren meer en meer aandacht aan vrouwen in de zeilsport gegeven. Toch blijkt dat zelfs zeilsters op het hoogste niveau moeite hebben bij teams aan te sluiten voor grote races. Ook als je de Volvo Ocean Race hebt gevaren blijft het moeilijk, zo vertelde Team SCA-zeilster Sophie Ciszek in een interview met Scuttlebut.
Annemieke Bes: “Je bent nu eenmaal minder sterk”
Voor Annemieke Bes was dit niet anders. Nadat ze jarenlang in het Olympisch circuit meevoer, stapte ze over in het grote boten circuit en zat in de voorselectie van Team SCA met onder andere Sophie. Annemieke haalde het niet, maar bleef wel veel varen. Dit heeft nu geresulteerd in een plekje aan boord bij het team van Simeon Tienpont.
“Het is zeker wel een mannenwereld, en dat is niet makkelijk als vrouw”, beaamt ze.
“Ik heb gewoon iedere kans die ik kreeg om aan boord te stappen aangegrepen. Daar komt dan misschien ook een beetje mazzel en het ontmoeten van de juiste mensen bij. Toch blijft men voordat je aan boord stapt een beetje sceptisch, je bent nu eenmaal minder sterk als een man. Maar eenmaal aan boord zien ze in dat je echt wel kunt varen, en dan zijn ze alleen maar blij dat je erbij bent. Ik hoor ook vaak dat het de balans in de groep beter maakt als er een vrouw aan boord is.”
Zo blijft het misschien altijd lastiger voor vrouwen om een weg te vinden in het grote boten circuit. Het blijft een feit dat mannen nu eenmaal over meer fysieke kracht bezitten, maar wie blijft volhouden komt er zeker, Annemieke is hier een mooi voorbeeld van. Afgelopen winter voer ze samen met onder andere Carolijn Brouwer mee met de Sydney-Hobart op de TP52 Ragamuffin en nu werd onlangs bekend dat Annemieke Bes met team AkzoNobel de Volvo Ocean Race gaat varen. Naast Carolijn is Annemieke zo een voorbeeld voor veel vrouwen die net wat hogerop willen in het zeilen.
Enkele tips van Annemieke: “Voor mij heeft het heel erg geholpen dat ik op Olympisch niveau heb gevaren. Niet iedereen krijgt natuurlijk die kans, maar ik denk wel dat het helpt als je op kleine bootjes leert varen. En ga ook vooral veel leren en ervaring opdoen op allerlei grote boten en met grotere teams. Tenslotte is het goed om extra skills op te doen naast zeilen. Ik heb bijvoorbeeld een achtergrond in sport en bewegen en weet veel van voeding. Dat voegt net wat extra toe aan een team.”
Ook Lisa Ratcliff, onafhankelijk watersport journalist in Australië, mist het aandeel van vrouwen in de zeilsport, althans, als het gaat om de America’s Cup. Niet alleen aan boord, want ‘daar is deze klasse misschien wel echt te fysiek voor vrouwen voor’, ook in de shore crew mist ze de vrouwen.