Ontdek in de nieuwste uitgave van Harken’s nieuwsbrief hoe zeilhardware onder het dek wordt getransformeerd voor optimale prestaties. Michele Cazzaro, R&D Director bij Harken Italië, belicht de nieuwe ontwikkelingen in winches, ontworpen voor minder luchtweerstand en betere integratie in de ballast van de boot. De focus ligt op krachtige, maar lichtgewicht oplossingen die bijdragen aan een snellere en efficiëntere zeilervaring, die zorgen voor een gestroomlijnde en opgeruimde dekervaring, bekend als “Wally-ization”.
Innovatie onder dek: kracht ontmoet efficiëntie
Verdiep je in de technologische vooruitgang van Harken met betrekking tot de TP52-klasse. De verbeterde hardware maakt het mogelijk de gennaker in 3-5 seconden te droppen, een bewijs van de precisie en snelheid van Harken’s ontwerpen.
De TP52-klasse staat bekend om de extreme inspanningen om boten nog sneller van startlijnen en rond de boeien te krijgen, zelfs met enkele centimeters winst. Deze verfijning in vlootracen is uniek. In de ontwikkeling van de 52 Super Series is elk detail geëvalueerd. We tonen een hermontage van een video die illustreert hoe deze boten bijna tot aan de benedenboei gaan voordat de gennaker wordt neergehaald. Ondanks dat deze video enkele jaren oud is, toont het zeldzame beelden van de snelheid en efficiëntie van deze systemen.
Naadloze integratie en bedieningsgemak
De nieuwsbrief belicht ook de trend van het binnenhalen van dekuitrusting, waardoor bemanningen bescherming vinden tegen de harde omstandigheden op zee. De innovaties van Harken dragen bij aan deze verschuiving, met systemen die zowel de prestaties verhogen als het comfort aan boord verbeteren.
Wally-ization: wat zit er echt achter de obsessie met het volledig schone dekdesign?
De term “Wally-ization”, afgeleid van Wally Yachts die dit concept als eerste prachtig implementeerde, verwijst naar het streven naar een minimalistisch, schoon dekontwerp. Dit omvat een reductie van zichtbare lieren en genuarails, en het verbergen van schootuiteinden om een naadloze esthetiek te bereiken.
Jochem Urban van Harken, werkzaam in Nederland, benadrukt dat deze trend verder gaat dan enkel uiterlijk. Het management van toenemende tuig- en schootbelastingen verloopt vaak hydraulisch of via grote lieren die handmatige bediening riskant maken, waardoor dit werk beter onderdeks uitgevoerd wordt.
Voor meer details, bezoek de nieuwsbrief van Harken.