Zonnepanelen in zeilen, eindelijk!

Zonnepanelen in zeilenZeilen met zonnepanelen, hoelang zitten we hier nu al op te wachten? Wel, het is zover. UK Sailmakers Frankrijk, uitvinder van de MatriX Titanium zeilen, is gestart met een nieuw bedrijf genaamd SolarClothSystem®. Dit bedrijf zal grootzeilen maken die bekleed worden met een film van hoog rendement fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zijn flexibel genoeg om te worden gebruikt op zeilen die opgerold of gevouwen worden.

De nieuwe technologie is dit voorjaar klaar. Zeiljachten zullen dus vanaf nu worden gedreven door de kracht van de wind, terwijl het zeil eveneens elektrische energie zal generen dankzij de zon. Het zeil geeft dus de mogelijkheid om onafhankelijk van fossiele brandstoffen onbeperkt te zeilen maar toch te genieten van alle moderne gemakken. De innovatie maakt gebruik van de allernieuwste fotovoltaïsche cellen. Deze worden geproduceerd in de VS en hebben geen direct zonlicht nodig om elektriciteit te produceren.

Ze halen immers energie uit eender welke lichtbron. Productie van de flexibele fotovoltaïsche cellen

Productie van de flexibele fotovoltaïsche cellen

De cellen kunnen worden gelamineerd op een ​​nieuw Titanium zeil maar evengoed worden ze gehecht aan beide zijden van een bestaand zeil. De SolarClothSystem cellen worden alleen geïnstalleerd op grootzeilen, dit om twee redenen. De basis van een grootzeil biedt voldoende oppervlakte en wordt niet zo afgeranseld als een genua bij het overstag gaan. De elektriciteit wordt naar de accu van de motor overgebracht door middel van draden en zilveren plakcircuits in het laminaat. Wanneer de panelen worden verbonden met de buitenzijde van een zeil zal de aansluitingsdraad uitgevoerd worden onder een Dacron band. Vervolgens loopt de kabel via de mast en een waterdichte kabeldoorvoer door het dek naar de batterij. De zachte fotovoltaïsche cellen kunnen ook worden ingebouwd op zonnewering en biminis maar de basis van een grootzeil biedt de meest vrije ruimte.

De prijs
Allemaal goed en wel, zal u denken, maar wat gaat mij dit kosten? Wij namen contact op met Michel Lefebvre en futselden een richtprijs los voor de Module SCS Marina 200 (12 volt). Prijs per 1m²: 1874€ (minimum bestelling 2m²). De prijs is incl. 12 volt regulator en kabel en dek doorvoer. Voila we weten weeral waarvoor we gaan werken. SolarClothSystem flexibele zonnecellen verschijnen binnenkort op de markt. Ze zullen voorlopig alleen maar beschikbaar zijn via de UK Sailmakers verdelers.

Wij houden u natuurlijk op de hoogte over de evolutie van dit veelbelovende product.

Wenst u meer informatie contacteer dan uw UK Sailmakers verdeler voor de Benelux: Lefebvre Sails bvba H.Baelskaai 43-44 Bel-8400 Oostende Tel : +32 59 321176 www.lefebvresails.com

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: