[VIDEO] Spectaculair zeilen tijdens de 30ste Antwerp Race

Antwerp Race

Op zaterdag 7 oktober om 9:25 vond de eerste start plaats van de Antwerp Race. In Breskens startten de verschillende klassen onder een donkergrijze hemel met 20-25 knopen wind met vlagen tot 27. Deze omstandigheden waren de perfecte ingrediënten voor spectaculair zeilen met topsnelheden,  broaches en vele spinnakers die uit hun lijken vlogen. Videobeelden en veel foto’s onderaan dit nieuwsbericht.

De start van de Antwerp race gebeurt zoals gewoonlijk in Breskens en Terneuzen. In Breskens starten de grotere en snellere boten en de maxi klasse. Na de start toonden de snelle multihulls onmiddellijk hun snelheidspotentieel. Met snelheden rond de 20 knopen sloegen ze onmiddellijk een groot gat in het veld. De multihulls waren in deze weersomstandigheden een maat te veel voor de monohull zeiljachten.

Antwerp Race

Het Middelgat

Met een pittige zuidwesten wind is het Middelgat, het vaarwater na Terneuzen, een mooie uitdaging voor menig zeiler om de boot onder controle te houden. Omdat alle boten daar bijna pal voor de wind zeilen en er veel gegijpt moet worden gaf dit dikwijls hilarische toestanden. Vele broaches en in de chinees gaan met dito geroep en geschreeuw om aanvaringen te vermijden.

Antwerp Race 2017

Gevecht om de Line Honour trofee

In de maxi klasse was de Sana, de Volvo 70 van Harm Prins, iets te gulzig met het verbreken van het tijdsrecord. Hij zeilde buiten te betonning, liep aan de grond en zag zijn kans om het record te verbreken, smelten als sneeuw voor de zon. Het was uiteindelijk de Tonnerre 4 van Piet Vroon die dit jaar de Line Honour Trofee won. Het gloednieuwe speelgoed van Louis Balcaen, de Balthasar een ClubSwan 50, werd tweede. Er werd geen tijdrecord verbroken.

Tonnerre 4

Man overboord

Opmerkelijke reddingsactie voor de bocht van St Anneke stand. De Draak Purple Cloud pikte zowaar een drenkeling op van een boot die voor hem zeilde. De ongelukkige werd met man en macht aan boord gehesen en wonder boven wonder voor de finish weer aan boord gezet van het zeiljacht waar hij overboord sloeg. Opgemeten schade: één spierscheur volgens dokter ad interim Eric De Smedt.

Domper op de feestvreugde

Tientallen vrijwilligers, maandenlange voorbereiding, jarenlange ervaring maken van de Antwerp Race een puik en uniek zeilevenement. Het is gewoon dégoutant hoe sommige eigenaars en bemanningen erin slagen om de organisatoren te vernederen tijdens de prijsuitreiking door gewoonweg niet te komen opdagen. Dat getuigt van een verregaande onverschilligheid of gewoonweg een slechte opvoeding. Jammer voor de enthousiaste deelnemers die, gewonnen of niet, wél op de prijsuitreiking aanwezig waren.

Prijsuitreiking met hoog BA (Bekende Antwerpenaren) gehalte

Om 22:20 stapte Antwerp Race voorzitter Eric De Smedt op het podium en daar introduceerde hij een drietal Bekende Antwerpenaren en politici die de prijzen uitreikten: Staatssecretaris voor de Noordzee Philip De Backer, Antwerps Schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis en Antwerps Schepen voor de haven Marc Van Peel.

Patrick Van den Bulck, directeur van de RYCB, zette ter gelegenheid van de 30ste Antwerp Race ook een zeiler in de schijnwerpers: Willy Walschaerts. Hij heeft volgens de archieven dertig Antwerp Races achter de rug en dat moet een applaus krijgen.

Deze 30ste Antwerp Race gaat de analen in als één van de natste, winderigste, maar ook één van de meest geslaagde ooit.

De Antwerp Race uitslagen vind je helemaal onderaan dit bericht.

  VIDEO: interview met Coen Wohrmann, winnaar CR-1

   

  VIDEO: interview met Luc Feremans, winnaar CR-2

   

  VIDEO: start IRC-1 en MAXI klasse

   

  VIDEO: het Middelgat

   

  VIDEO: finish voor de rede van Antwerpen

   

  De spectaculaire foto's

  Club Swan 54 Balthasar

  J-Venture

  Tomas Cautereels

  Tomas Cautereels

  Playstation

  In de chinees

  In de chinees

  Dehlirious

  Dehlirious

   

  Con Spirito

  Con Spirito

  Con Spirito

  Top 3 uitslagen 30ste Antwerp Race

  CR-1

  1. AZUREE (Azuree 41) van Coen Wohrmann (BEL)
  2. Missing Link (X 40) van Alex Schakel (NED)
  3. Byron 2 (First 40) van Dimiri Bratkoswki (BEL)

  CR-2

  1. PLAYSTATION 4 (Hanse 400) van Luc Feremans (BEL)
  2. Elyxir (X 362 sport) van Bas Dijkhuizen (NED)
  3. Walhalla van Philip De Cort (BEL)

  CR-3

  1. DENEBOLA van Alain Poncelet (BEL)
  2. Salty Dog van Renee Bollen (NED)
  3. Con Spirito (Spirit 37) van Bob Daems (in de Chinees)

  CR-4

  1. FAMOUS GULL II  van Mark van Driel (NED)
  2. Scheldespetter van Maarten de Pooter (NED)
  3. Magnifique van Jaco van Rijswijk (NED)

  CR-5

  1. FAROUCHE van Cees Verwijmeren (NED)
  2. Fuxels (X-79) van Niels Greeven (NED)
  3. Karna van Yves Anrys (BEL)

  CR-6

  1. ONRUST van Marius Akkermans (NED)
  2. Jin & Tonic (J-24) van Jan Persoons (BEL)
  3. Lazy Sunday van Henk de Vos (NED)

  IRC 1

  1. AZAWAKH (MC34) van Vincent Willemart (BEL)
  2. Moana (First 47.7) van François Goubeau (BEL)
  3. Stortemelk (X-43) van Frans de Vries Lentsch (NED)

  IRC 1 Maxi

  1. BALTHASAR (ClubSwan 50) van Louis Balcaen (BEL)
  2. Tonnerre 4 van Piet Vroon (NED)
  3. Van Uden van Gerdjan Poortman (NED)

  IRC 2

  1. CAP van Maurits Homan (NED)
  2. X-Bie (XP-33) van Koen Cleeren (BEL)
  3. Letitgo3 (X-40) van Willem Johannesma (NED)

  IRC 2 Multihull

  1. TRIKI (F-31) van Bart Gabriel (BEL)
  2. Trinamiet (F-31) van JA jacobse
  3. Playstation III van M. Bökkerink

  IRC 3

  1. SORCIER NOIR van Amik Lemaie (BEL)
  2. A Boen (Stern 33) van Johan Bol (NED)
  3. Vanilla van Niek Spiljard (NED)

  Sportboten

  1. SMILE 22 van Martin Baas (NED)
  2. Dora van Hans van Haastrecht (NED)
  3. Boombastic van Gert Goossens & Lieven teugels (NED)

  Auteur:

  • Ice

   Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

  Comments

  Voor u geselecteerd: